Un senator a dezvăluit relaţiile dintre serviciile secrete şi unele televiziuni

Senatorul PSD Daniel Savu a făcut dezvăluiri privind modul în care unele televiziuni primesc informaţii în anchetele pe care le prezintă. Afirmaţiile politicianului au generat o replică deloc ortodoxă din partea unei moderatoare tv.

Dezvăluire: serviciile livrează subiecte

Scandal monstru marţi noaptea în emisiunea lui Gâdea, „Sinteza Zilei”. În platou se discuta despre faptul dacă SRI l-a informat sau nu pe Traian Băsescu despre problemele Alinei Bica, la momentul semnării decretului de instalare a ei în fruntea DIICOT. La un moment dat se face o paralelă cu practica serviciilor secrete din alte ţări, care, în anumite situaţii în care nu pot acţiona împotriva cuiva sau împotriva unei instituţii, „scapă” în presă informaţii prin care îi decredibilizează sau destabilizează pe cei intangibili. S-a făcut, concret, referire la cazul Watergate. Câteva minute mai târziu, unul dintre invitaţi, senatorul PSD Daniel Savu (fost ofiţer SRI şi în prezent membru în Comisia parlamentară de control al activităţii SRI), spune că astfel de practici se întâlnesc şi în România. „Păi cam asta s-a întâmplat şi în România, domnul Gâdea. Ce spuneţi dumneavoastră s-a întâmplat şi în România. Toate informaţiile pe care le-aţi prezentat şi dumneavoastră şi alţi colegi de-ai dumneavoastră provin tot de la Servicii. Faptul că Serviciile, unele dintre ele…”, a spus Daniel Savu. Din acest moment a început o adevărată isterie în platou, jurnalista Oana Stancu atacându-l violent pe invitat. Redăm integral transcriptul din emisiune cu acest episod:

Oana Stancu: Domnul Savu, dumneavoastră vreţi să-mi provocaţi mie un atac de cord în această seară?

Daniel Savu: Nu, nu doresc…

Oana Stancu: Adică toată munca mea… păi mă duc Doamne iartă-mă acasă, îmi văd de copil şi aştept să-mi dea SRI-ul informaţii să fac emisiunea, că d-aia noi am făcut din 2010-2011…

Daniel Savu: E problema dumneavoastră. Dar cum au ajuns? V-aţi pus problema cum au ajuns?

Oana Stancu: Domnul Savu, vă bateţi joc de noi?

Daniel Savu: Nu-mi bat joc, încerc să vă explic.

Oana Stancu: Păi dar câtă răbdare credeţi că pot avea să veniţi să-mi spuneţi…

Daniel Savu: Cât mai multă.

Oana Stancu: …mie în faţă că anchetele noastre sunt făcute de SRI.

Daniel Savu: Nu doamnă, nu am spus asta.

Oana Stancu: Şi că a făcut SRI-ul ce a făcut în cazul Washington Post.

Daniel Savu: Dar de unde aţi ajuns la concluzia asta? Dumneavoastră v-aţi continuat nişte anchete, dar v-au fost livrate la un moment dat, prin măsuri combinative, le spun cei din Servicii…

Oana Stancu: Domnul Savu, vă opriţi acum, că cereţi scuze.

Daniel Savu: Eu nu pot să cred că sunteţi mai bine informată decât SRI.

Oana Stancu: Domnul Savu, diferenţa între mine şi ăia la care faceţi trimitere dumneavoastră, stăpânii dumneavoastră de la SRI…

Daniel Savu: Nu cred că există aşa ceva.

Oana Stancu: Stăpânii dumneavoastră de la SRI să muncească pentru această ţară. Eu mi-am făcut meseria şi să le fie ruşine ăstora de la Parchete şi ăstora de la SRI că au lăsat această ţară să fie jefuită, nu veniţi dumneavoastră să-mi spuneţi mie că mi-a servit SRI-ul anchete. Să vă fie ruşine pur şi simplu că ne luaţi de proşti în această seară şi vă bateţi joc de noi. Dar până când?

Daniel Savu: Dar nu vorbeam despre dumneavoastră. Dacă ridicaţi tonul mai mult la mine, nu înseamnă că aveţi dreptate, să ştiţi.

Oana Stancu: Dar câtă răbdare credeţi că pot să am cu dumneavoastră?

Daniel Savu: Cât mai multă.

Oana Stancu: Este absolut jignitor ceea ce faceţi şi ar trebui să vă cereţi scuze.

Daniel Savu: Păi m-aţi invitat aici să vă explic nişte lucruri.

Oana Stancu: Ce să-mi explicaţi? Că ne-a dat SRI anchete în anii ăştia pe tavă? Nu vă e ruşine?

Daniel Savu: Nu am spus doamnă aşa ceva. Eu am spus că sunt informaţii care au apărut în spaţiul public şi pe care dumneavoastră, foarte bine, ca ziarişti le-aţi preluat.

Mihai Gâdea: Domnul Savu. Aţi spus…

Daniel Savu: Da, vă spun. Vreţi să vorbim despre fratele Băsescu. Au apărut nişte filmuleţe. Dumneavoastră le-aţi făcut pe astea?

Daniel Savu, un soldat credincios partidului şi un invitat fidel

Dezlănţuirea Oanei Stancu nu reprezintă o premieră la Antena 3. Şi la alte emisiuni, invitaţi care nu au fost pe „linia” postului au avut de „suferit”. Sunt de notorietate păţaniile deputatului PNL Mihăiţă Calimente. Este însă surprinzătoare atitudinea faţă de Daneil Savu. Acesta a fost un invitat fidel nu doar al Antenei 3, ci şi al celuilalt post favorabil PSD şi premierului Ponta, România TV. Savu nu a ieşit niciodată nici din linia partidului şi a premierului şi în permanenţă a fost un invitat docil, care a mers 100% pe mâna moderatorilor. Acum însă când a spus un adevăr, şi anume a „deconspirat” originea unor anchete, a deranjat şi a fost pus instantaneu la punct.

Cazurile „Calimente”

Sinteza Zilei

Mihai Gâdea: Să fie sunat domnul Alimente!

Mihai Gâdea: Domnule Mihăiță, sunteți consumator ca Traian Băsescu? Sunteți obosit?

La ordinea zilei

Mugur Ciuvică: Dacă e o diferenţă între Calimente şi Iohannis, este aceea că Iohannis vorbeşte puţin şi prost, iar Calimente vorbeşte mult şi prost.

Mihăiţă Calimente: Ciuvică e corul bocitoarelor din PSD, e mercenar.

Mugur Ciuvică: Mercenar e mă-ta, dle Calimente!

Subiectiv

Mihăiţă Calimente: „Daca dvs îmi arătaţi vreun moderator din vest care îşi bate joc de un invitat..

Răzvan Dumitrescu: Vă rog să părăsiţi imediat platoul!.

Mihăiţă Calimente: …şi îi toarnă găleţi de lături in cap…

Răzvan Dumitrescu: Acum, în acest moment, vă rog să părăsiţi platoul! Ne aduceţi nişte acuzaţii nefondate.

România la Raport (România TV)

Andreea Creţulescu: Eu am învățat, de la bunica mea, când intru în casa altcuiva să respect regulile casei.

Mihăiţă Calimente: Da, dar când gazda nu te respectă, nu faci ca ea.

Andreea Creţulescu: Ieșiți afară acum din acest platou! În casa mea, nu mai stați. Dacă ne comportam în maniera asta nepoliticoasă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.