Un singur gol a aruncat România din semifinale pe locul 9!

Vineri seara, jocul rezultatelor ne-a privat de finala locurilor 5-6. Un singur gol marcat în plus sau unul primit în minus la unul din cele două meciuri “strânse” ale României ne-ar fi trimis în semifinale. Ce am pierdut prin clasarea pe locul 9. Programul semifinalelor. Neagu este în acest moment golgheteră, dar…

România, pe locul 9 în clasamentul final

În urma ultimelor rezultate (relativ surprinzătoare) înregistrate în grupa principală I, România a ocupat locul 9 în clasamentul final al turneului final al europenelor din acest an. Victoriile Spaniei şi Ungariei în meciurile cu Danemarca, respectiv Norvegia, au anulat posibilitatea ca România să ocupe locul 3 în grupa principală I şi implicit să joace „finala” pentru locurile 5-6, situaţia în care am fi avut ceva beneficii (ne-am fi aflat în prima urnă valorică la tragerea la sorţi a calificărilor pentru europenele din 2016 şi în caz de calificare ne-am fi aflat în a doua urnă valorică la tragerea la sorţi a grupelor turneului final). Dacă meciul dintre Spania şi Danemarca a fost unul care conta pentru calificarea în semifinale (Danemarca avea şi varianta egalului), victoria Ungariei împotriva Norvegiei era previzibilă. Nordicele erau oricum calificate (de pe locul 1) în semifinale şi, aşa cum era de aşteptat, şi-au odihnit unele vedete, iar Ungaria mai avea doar şansa prinderii finalei locurilor 5-6 şi „trebuia” să o prindă, pentru a nu se înregistra (pentru Ungaria, ţară co-organizatoare, şi pentru federaţia europeană de handbal) un eşec financiar în ultimele două zile ale competiţiei. Se poate deci spune că România a avut ghinion la ruleta jocurilor rezultatelor. Dar numai la prima vedere. În realitate, „ghinionul” României s-a numit… România. Un singur gol în plus marcat Ungariei, sau, evitarea golului primit în ultima secundă de joc de la Danemarca, oricare din cele două situaţii ne trimitea direct în semifinale (dezvoltarea „scenariilor” ceva mai jos).

Rezultate şi clasamente grupelor principale

Grupa principală I (ultima etapă)

România – Polonia 24-19 (11-9)

Spania – Danemarca 29-22 (15-12)

Ungaria – Norvegia 29-25 (15-11)

Clasament grupa principală I

  1. Norvegia: 8p.

  2. Spania: 6p. (victorie directă cu Ungaria)

  3. Ungaria: 6p.

  4. Danemarca: 5p. (-1 golaveraj)

  5. România: 5p. (-2 golaveraj)

  6. Polonia: 0p.

Grupa principală II (ultima etapă)

Muntenegru – Suedia 30-29 (13-18)

Germania – Slovacia 36-22 (17-10)

Franţa – Olanda 20-18 (7-9)

Clasament grupa principală I

  1. Muntenegru: 8p.

  2. Suedia: 7 p. (victorie directă cu Franţa)

  3. Franţa: 7p.

  4. Olanda: 5p.

  5. Germania: 3p.

  6. Slovacia: 0p.

Semifinale:

19 decembrie: Muntenegru – Spania

19 decembrie: Norvegia – Suedia

Finală loc 5-6:

19 decembrie: Ungaria – Franţa

Un gol în plus marcat Ungariei ne ducea în semifinale

În meciul contra Ungariei, în minutul 48:23, România conducea cu 18-16. În următoarele 11 minute şi 37 de secunde, Ungaria a înscris 4 goluri, iar România, unul singur, în minutul 54:02. În ultimele 5 minute şi 58 de secunde, am avut 6 atacuri şi nu am înscris deloc. Dacă am fi înscris un gol în perioada respectivă (sau am fi primit cu unul mai puţin), meciul cu Ungaria s-ar fi terminat la egalitate. Ceea ce ar fi contat enorm în clasamentul final al grupei principale I. România şi Spania ar fi avut câte 6 puncte, iar Ungaria, 5. Cum România avea victorie directă contra Spaniei, România s-ar fi calificat în semifinale de pe locul 2 din grupă.

Ce s-ar fi întâmplat dacă nu ne egala Danemarca în ultima secundă

Acum, când s-a tras linie – pentru echipa României –, putem vedea cât a contat golul primit în ultima secundă prin care Danemarca ne-a egalat în meciul din grupa preliminară B. Dacă nu am fi primit acel gol, în primul rând am fi intrat în grupa principală I cu 2 puncte, şi nu unul. Nu am fi jucat primul meci cu Ungaria, ci am fi avut unul mai uşor cu Polonia, care a mers foarte prost pe 13 decembrie, în primul joc din grupa principală. Presupunând însă că în grupa principală I se înregistrau (în condiţiile desfăşurării în altă ordine a meciurilor) aceleaşi rezultate, atunci România, Ungaria şi Spania ar fi avut fiecare câte 6 puncte iar departajarea s-ar fi făcut în urma rezultaelor directe dintre cele 3 echipe. În această situaţie în „mini competiţia” în 3, România ar fi ocupat locul 1 la golaveraj şi implicit locul 2 în grupa principală I, calificându-se în semifinale.

Spania – Ungaria 27-26

Ungaria – România 20-19

România – Spania 22-20

  1. România 2p. (+1 golaveraj)

  2. Ungaria 2p. (0 golaveraj)

  3. Spania 2p. (-1 golaveraj)

Două goluri în plus cu Polonia = un loc câştigat în clasamentul final

În ultimul meci din grupă, cel contra Poloniei, echipa României conducea cu 5-0 în minutul 6:03. Din minutul 21:21, când aveam 9-5 pe tabela de marcaj şi până în minutul 34:05, ne apărăm slab şi ratăm exasperant, polonezele trecând pentru prima şi singura oară la conducere cu 12-11. Dacă jucătoarele României nu s-ar fi relaxat în cele aproape 13 minute, victoria ar fi fost categorică. Ne era suficient să înscrie cu 2 goluri mai mult (sau să primim cu 2 mai puţin) şi în acest caz am fi câştigat un loc, terminând pe 8 în clasamentul final al Campionatului European. Însă cele 2 goluri în plus nu aveau cum să vină, pentru că fetele noastre au fost din nou slabe de la 9 metri. Cristina Neagu a marcat doar 2 goluri din 9 aruncări de la 9 metri, iar Aurelia Brădeanu, 1 gol din 5 aruncări.

Ce avantaje am fi avut dacă ne calificam în semifinale

  • O eventuală calificare în finală ne-ar fi adus automat calificarea la JO din 2016.

  • Câştigarea europenelor ne-ar fi adus automat calificarea la mondialele din 2015.

  • Clasarea pe locurile 3-4 ne-ar fi pus în prima urnă la tragerea la sorţi a calificărilor pentru europenele din 2016 şi ne-ar fi avantajat în tragerea la sorţi pentru mondialele din 2015.

  • În caz de calificare la turneul final al Campionatului European din 2016, România s-ar fi aflat în prima urnă valorică la tragerea la sorţi.

Ce câştigam dacă ocupam locul 8 în clasamentul final

  • România s-ar fi aflat în prima urnă valorică la tragerea la sorţi a calificărilor pentru europenele din 2016.

  • În caz de calificare la turneul final al Campionatului European din 2016, România s-ar fi aflat în a doua urnă valorică la tragerea la sorţi.

Ce ne oferă locul 9 pe care l-am ocupat în clasamentul final

  • Calitatea de cap de serie pentru play-off-ul pentru calificarea la mondialele din 2015.

  • România se va afla în a doua urnă valorică la tragerea la sorţi a calificărilor pentru europenele din 2016.

  • Dacă primele 8 clasate se califică pentru turneul final al europenelor din 2016, România, în cazul în care se califică, se va afla în urna a III-a valorică la tragerea la sorţi a grupelor preliminare, situaţie în care s-a aflat şi acum, ca urmare a ocupării locului 10 la ediţiea din 2012.

Cristina Neagu conduce momentan în clasamentul golgheterelor

După disputarea jocurilor din grupele principale, românca Cristina Neagu se află pe locul 1 în clasamentul golgheterelor. Este însă dificil ca ea să-şi păstreze această poziţie, pentru că următoarele două clasate mai au două jocuri de disputat (semifinale şi finale). Dar chiar dacă va termina în „top 3”, Neagu are totuşi o bilă neagră: are al doilea procentaj slab (raport aruncări – goluri înscrise) slab din „top 10”.

  1. Cristina Neagu (România) – 49 goluri (97 aruncări) – 51%

  2. Isabelle Gulldén (Suedia) – 42 goluri (60 aruncări) – 70%

  3. Carmen Martin (Spania) – 42 goluri (52 aruncări) – 81%

  4. Alexandra Lacrabere (Franţa) – 34 goluri (68 aruncări) – 50%

  5. Estavana Polman (Olanda) – 33 goluri (57 aruncări) – 58%

Paula Ungureanu, al treilea procentaj în poartă

Numeric, Paula Ungureanu a apărat cele mai multe dintre aruncările pe spaţiul porţii în cele 6 meciuri susţinute de România la aceste europene. În acelaşi timp, împotriva României s-au înregistrat cele mai multe aruncări pe spaţiul porţii – ceea ce spune foarte mult privind (non)calitatea apărării pe semicerc – iar Paula are al treilea procentaj până în prezent. Rămâne de văzut dacă ultimele 5 meciuri de la europeme o vor urca sau coborî pe româncă în clasamentul portarilor.

  1. Silje Solberg (Norvegia) – 65 salvate (154 aruncări pe spaţiul porţii) – 42%

  2. Eva Kiss (Ungaria) – 71 salvate (175) – 41%

  3. Paula Ungureanu (România) – 80 salvate (198) – 40%

  4. Katja Schülke (Germania) – 56 salvate (142) – 39%

  5. Sandra Toft (Danemarca) – 62 salvate (163) – 38%

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.