Un teritoriu american se apropie de un faliment istoric

Purto Rico, teritoriu asociat la SUA cu 3,6 milioane de locuitori, suferă de un adevărat exod al populației, după ce autoritățile au început să majoreze taxele, pentru a face față unei datorii fără precedent în Statele Unite. Cu toate acestea, un faliment al insulei este imposibil , datorită statutului pe care îl are.

Guvernatorul din Puerto Rico, Alejandro Garcia Padilla, a declarat într-un inteviu pentru New York Times că insula nu-și va putea plăti datoriile de 72 de miliarde de dolari. Este o sumă de patru ori mai mare decât cea a datoriilor orașului Detroit, care a intrat în faliment. ”Mi-ar plăcea să am și alte opțiuni, însă aici nu mai este vorba de politică, ci de matematică”, a spus guvernatorul. PIB-ul insulei din Antile este de circa 104 miliarde de dolari.

”Am făcut tot ce era posibil pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. Trebuie să creștem economia, pentru că altfel intrăm într-o spirală mortală”, a spus guvernatorul. Acesta a anunțat că bugetul insulei va fi de 9,8 miliarde de dolari, după efectuarea unor reduceri de 674 de milioane de dolari.

În ultimii ani, autoritățile au majorat constant taxele, făcând ca și mai mulți portoricani să ia drumul Statelor Unite. Acum exodul este la cotele cele mai mari începând din anii 1950. În fiecare an pleacă din PuertoRico circa 50.000 de oameni.

Creditorii micii economii sunt într-o situație delicată. Fiind stat asociat al SUA, insula se află în imposibilitatea de a declara falimentul, asa cum poate face orice oras american. Constitutia portoricana prevede ca plata datoriilor are prioritate in fata oricaror alte plati pentru serviciile publice, iar New York Times scrie ca creditorii si portoricanii pot ajunge într-o situație asemănătoare Greciei, din care ar avea nevoie de ani de zile pentru a ieși.

Datoria pe cap de locuitor din Puerto Rico raportată la PIB este mai mare decât în orice stat american. The Washington Times citează o serie de studii realizate de foști economiști ai Băncii Mondiale și explică că situația se datorează aplicarii legislației americane a salariului minim într-o economie net inferioară celei de pe continent. Astfel, salariul minim al portoricanilor este de 77% din PIB-ul pe cap de locuitor, în timp ce media din SUA este de 28% din PIB. În timp, această politica neadaptată corect a dus la acumularea unor datorii uriașe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.