Un test de respirație poate depista cancerul esofagian și gastric

Un simplu test de respirație ar putea fi cheia pentru diagnosticarea precoce a cancerului de stomac și de esofag cu o acuratețe de 85%. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători britanici, informează The Telegraph. Ambele tipuri de cancer sunt de multe ori diagnosticate târziu, astfel că, șansele de supraviețuire ale bolnavilor scad în mod dramatic. Potrivit oamenilor de știință, acest test de respirație va contribui la identificarea timpurie a acestor probleme grave de sănătate, astfel că tratamentele vor fi mai eficiente, iar numărul vieților salvate mult mai mare.

Fără endoscopie

Un alt avantaj ar putea fi evitarea unor anumite investigații neplăcute pentru pacienți, cum este endoscopia. „În acest moment, singurul mod în care poate fi diagnosticat cancerul esofagian și gastric este prin endoscopie. Această metodă produce disconfort pacientului și prezintă unele riscuri de complicații. Un test de respirație poate fi folosit ca examinare non-invazivă, în primă fază, pentru reducerea numărului inutil de endoscopii“, a declarat dr. Sheraz Markar, unul dintre oamenii de știință de la Imperial College din Londra care au dezvoltat acest test. „Pe termen lung, acest lucru poate presupune diagnosticarea, tratarea de timpuriu și mai multe șanse de supraviețuire“, a completat acesta, potrivit sursei citate.

Teste și pentru alte tipuri de cancer

Noul test măsoară parametrii a cinci substanțe din fiecare respirație. Acestea oferă indicii vitale și pot releva dacă cineva are cancer sau o leziune gastrică mai puțin gravă. Pentru realizarea noului studiu au fost colectate date legate de respirație de la 335 de pacienți din trei spitale din Londra, 163 fiind diagnosticați cu cancer esofagian sau de stomac, iar 172 neavând astfel de probleme de sănătate.

Rezultatele au demonstrat că testul a avut rezultate pozitive la identificarea acelor pacienți care aveau cancer și nu s-au înregistrat diagnostice false.

În următorii trei ani, cercetătorii intenționează să desfășoare teste mai ample pe pacienți care nu au fost diagnosticați cu cancer. De asemenea, echipa de oameni de știință lucrează la teste de respirație și pentru depistarea altor tipuri de cancer, cum ar fi cele de vezică urinară sau de pancreas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.