Un turc, suspect în cazul atentatului de la Bangkok

Poliția thailandeză a anunțat sâmbătă arestarea unui suspect în ancheta privind atentatul de la Bangkok din 17 august, soldat cu decesul a cel puțin 21 de persoane și rănirea altor 123, transmit DPA și AFP, citate de Agerpres.

Suspectul este un bărbat turc de 28 de ani și a fost arestat în apartamentul său din zona Nong-Jok din Bangkok, potrivit publicației Khaosod. În apartament au fost găsite materiale folosite în producerea de bombe artizanale.

Joi, poliția a anunțat că verifică sosirea în Thailanda a unor cetățeni turci în zilele precedente atentatului de la Bangkok.

Experți în securitate au avansat ipoteza unei conexiuni cu uigurii, minoritate musulmană ce vorbește o limbă asemănătoare cu turca și trăiește în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei. Tratamentul la care uigurii sunt supuși din partea autorităților chineze este motiv de îngrijorare pentru mulți turci, în condițiile în care aceștia și uigurii au un background cultural și religios comun.

Luna trecută, peste 100 de uiguri au fost deportați din Thailanda în China, măsură denunțată de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului și care a provocat proteste violente în fața consulatului Thailandei la Istanbul.

Într-o întâlnire organizată recent la Clubul corespondenților de presă străini acreditați la Bangkok, Anthony Davis, analist pe probleme de securitate pentru IHS-Jane’s, a afirmat că există trei ”grupări probabile” care ar fi avut motivul și capacitatea de a organiza acest atac. Cei mai probabili autori ai atentatului sunt membri ai organizației turce de extremă-dreapta numite ‘Lupii Gri’, o mișcare radicală pan-turcică, a susținut Davis. Motivul atacului ar fi fost, în acest caz, expulzarea etnicilor uiguri din Thailanda în China.

Atentatul a avut loc în plin centrul capitalei thailandeze, într-un loc extrem de frecventat, un templu, care atrage zilnic mii de credincioși și turiști. Imaginile înregistrate pe camerele de luat vederi surprind un bărbat îmbrăcat într-o cămașă galbenă și având un rucsac în spate, care după ce intră în sanctuar lasă rucsacul aproape de intrarea acestuia și fuge. La scurt timp a urmat o puternică deflagrație.

Conform anchetei poliției, dispozitivul exploziv a fost fabricat prin umplerea unei țevi metalice cu substanțe explozive și el cântărea probabil 3 kg. Efectele exploziei s-au resimțit pe o rază de 100 metri. Autoritățile au mai descoperit o bombă nedetonată în apropiere, care a fost dezamorsată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.