Un voluntar numit ministrul Sănătăţii şi Ordonanţa Prunei care aruncă în aer Justiţia

Într-un timp scurt, Dacian Cioloş a reuşit să facă două lucruri controversate: 1. a numit în funcţia de ministru al Sănătăţii un om care nu are habar de medicină şi 2. a trecut prin Guvern o Ordonanţă prin care poliţistul şi SRI-stul poate face percheziţii fără mandat de la judecător.

Guvernul Meu” – acest experiment năşit de Klaus Iohannis şi clădit pe zecile de morţi de la Colectiv, în care nişte bieţi funcţionari de la UE, adică simpli lefegii la Bruxelles, au fost făcuţi peste noapte miniştri, a atins joi un maxim.

VLAD VOICULESCU, FOST FUNCŢIONAR ÎNTR-O BANCĂ, A FOST NUMIT MINISTRUL SĂNĂTĂŢII

Pînă acum, Vlad Voiculescu, propunerea lui Cioloş pentru Sănătate, a fost şef de cabinet al Ancăi Dragu Paliu, ministrul de finanţe, cunoscută ca „ministrul de doi lei”. Anterior a lucrat la Erste Group Bank AG din Austria. Voiculescu este un om cu inima de aur, fiind iniţiatorul „Reţelei Citostaticelor”, o operaţiune de strîngere a medicamentelor pentru bolnavii de cancer în perioada în care statul român dovedea o indiferenţă criminală faţă de aceştia. Tot respectul pentru implicarea sa în acest program de voluntariat pentru o cauză aşa de nobilă!

Totuşi, să fii ministrul Sănătăţii este cu totul altceva, mai ales cînd vii în această funcţie după un adevărat specialist ca Patriciu Achimaş Cadariu, care este directorul Institutului Oncologic din Cluj Napoca! Cu un pic de luciditate, Vlad Voiculescu ar fi trebuit să se întrebe: dacă şeful Institutului de Oncologie din Cluj, adică o somitate în materie de cancer, a terminat lamentabil un mandat la conducerea ministerului, cum ar putea un voluntar care strînge medicamente destinate tratamentului cancerului să conducă mai bine Ministerul Sănătăţii?

Vlad Voiculescu nu şi-a pus această întrebare pentru că aburii funcţiei i-au anesteziat luciditatea. El crede că problemele sistemului medical se pot rezolva tot prin voluntariat, adică dacă nu sînt medicamente, activează Reţeaua lui şi le adună de pe întreg mapamondul, aşa cum a făcut cu citostaticele! Lăudat de Vlad Mixich, jurnalistul de casă al lui Andrei Pleşu, la fel ca şi Cristian Ghinea, altă nucă-n peretele guvernului Cioloş, Vlad Voiculescu are impresia că sistemul medical e un teren de joacă, fără să-şi dea seama că aici miza este viaţa a milioane de oameni!

Dar de ce să ne mirăm de această numire, din moment ce ne putem aminti că prima propunere a lui Cioloş pentru acest minister a fost manechinul Andrei Baciu, ginerele senatorului PSD Doru Laurian Bădulescu, implicat în afacerea Sterling?


Oare ce vor înţelege un medic sau o asistentă medicală, care se lovesc zilnic de gravele probleme din sănătate, cînd se văd conduşi de un băiat bun, cu suflet, dar care habar nu are ce este ăla un holter sau un doppler, nu pentru că este prost, ci pur şi simplu pentru că nu asta este meseria lui? Achimaş era directorul unui institut de oncologie şi tot n-a reuşit să reziste în faţa problemelor din sistem, căzînd din înalta funcţie din cauza unor banali dezinfectanţi. Vă daţi seama ce soartă va avea sistemul medical din România, fiind condus acum de un simplu voluntar care n-a făcut pînă acum decît să strîngă într-o geantă 60-70 de pastile pe care alt ministru n-a fost în stare să le aducă la timp pentru bolnavii de cancer?

Este cît se poate de clar faptul că Vlad Voiculescu este un oportunist căruia a început să-i placă să fie lăudat. Altfel, cum ar fi plecat din banca austriacă în care a lucrat şi unde avea, probabil, posibilitatea să se remarce ca profesionist pentru a veni în ţară (avea un salariu anual de 42.667 euro!) pe banala funcţie de consilier al unui Ministru de finanţe, precum Anca Dragu Paliu? În rest, să ne rugăm la Dumnezeu să ne ţină sănătoşi şi să nu ajungem în sistemul medical condus de Vlad Voiculescu!

RALUCA PRUNĂ, FIICA UNUI AMBASADOR COMUNIST, READUCE METODELE SECURISTE ÎN JUSTIŢIE

A doua ispravă a lui Dacian Cioloş vizează Justiţia, mai exact o Ordonanţă de urgenţă promovată de Ministrul Justiţiei. Raluca Prună a devenit ministrul Justiţiei doar pentru că prima nominalizare a lui Cioloş a fost Cristina Guseth! În rest, avea ca dezvoltare profesională prietenia cu Monica Macovei, pe care a slujit-o ani de zile ca asistentă într-un ONG al cărui nume l-am şi uitat.

Raluca este fiica fostului ambasador Vasile Prună, despre care celebrul disident Mircea Răceanu, condamnat de regimul Ceauşescu la moarte, spunea că a fost ofiţer de securitate! Reacţia fostului ambasador Vasile Prună, tatăl actualului ministru al Justiţiei, a fost una compromiţătoare pentru tot neamul lui: „Trădătorul de neam Mircea Răceanu m-a calomniat!” (v. „Evenimentul zilei”, 16 martie 2016)!

N-aş fi amintit acest episod al familiei fostului ambasador comunist dacă Raluca Prună n-ar fi fost autoarea unei Ordonanţe de urgenţă înfricoşătoare, menită să readucă în actualitate sistemul promovat de tăticuţul său. Vă prezentăm mai jos două dintre modificările aduse la Noul Cod Penal, în care rolul judecătorului este preluat de procuror.

Prima se referă la modificarea Art. 153, al. 1 din Noul Cod de procedură penală, care înlătură obligativitatea procurorului de a cere judecătorului de drepturi şi libertăţi încuviinţarea de a solicita instituţiilor de credit date despre conturile persoanelor! Iată care era textul iniţial:

Şi iată cum arată acum textul modificat de Raluca Prună, unde judecătorul de drepturi şi libertăţi dispare în eter, procurorul putînd cere datele financiare ale unei persoane fără încuviinţarea unui judecător de drepturi şi libertăţi:

Aceasta este mentalitatea ministrului Justiţiei, împrumutată probabil de la mentorul său Monica Macovei, în care procurorul poate dispune, fără încuviinţarea unui judecător de drepturi şi libertăţi, o măsură care vizează tocmai „drepturile şi libertăţile” omului, garantate de Constituţie!

Oricine îşi poate da seama că, prin această modificare, un procuror poate oricînd, sub un pretext oarecare, să umble prin conturile noastre ca prin ograda proprie, fără să mai ceară un aviz de la judecătorul de drepturi şi libertăţi, în faţa căruia trebuia să prezinte măcar cîteva indicii temeinice!

A doua modificare vizează Art. 190, al. 5 din Noul Cod de procedură penală, care se referă la „examinarea fizică”, adică „percheziţia corporală”. Iată cum era articolul înainte de modificarea Ralucăi Prună:

După cum se vede, organul de urmărire penală(care este – mare atenţie! – poliţistul, ofiţerul SRI şi procurorul, conform altei modificări făcute tot de Raluca Prună!) putea să efectueze percheziţia corporală a unei persoane fără încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi DOAR dacă persoana ÎŞI EXPRIMA CONSIMŢĂMÎNTUL ÎN SCRIS!

Consecventă principiilor justiţiei comuniste învăţate de acasă sau de la fostul procuror comunist Monica Macovei, în umbra căreia a stat şi a crescut ani de zile, Raluca Prună a modificat acest articol, adăugînd un singur cuvînt: „NU”, prin care schimbă complet sensul articolului iniţial:

Practic, oricînd, oriunde, un poliţist, un ofiţer de securitate sau un procuror poate să oprească pe oricine, sub un pretext oarecare, şi să-l dezbrace în pielea goală în mijlocul străzii fără să-i mai ceară consimţămîntul! Acest lucru se făcea pînă ieri doar cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăţi în cazul lipsei consimţămîntului persoanei în cauză! Dar, ne amintim că această Raluca Prună declara acum cîteva luni că drepturile omului SÎNT UN LUX”! Vă amintiţi? Acum înţelegeţi cine este Ministrul Justiţiei?

Partea mizerabilă a acestei Ordonanţe de urgenţă şi a promotorului său este că aceste modificări au fost făcute într-un act normativ pe care Raluca Prună şi Guvernul României l-au prezentat pe pagina oficială a Guvernului doar în partea care măreşte pedepsele pentru pedofili şi cîteva chestiuni mai puţin importante! La modificările de mai sus, care desfiinţează, practic, atribuţiile judecătorului de drepturi şi libertăţi, nu se face nici o referire! Ghinion însă, noi am citit textul integral al Ordonanţei şi astfel putem demasca adevăratele ei intenţii!

Este cazul să amintim aici declaraţia Ralucăi Prună, făcută pe 1 martie 2016: „Am lucrat cu Monica Macovei și am o afiliere de idei cu Monica Macovei”! Aceste modificări ale Codului de Procedură Penală demonstrează foarte clar adevărul acestei declaraţii! Cu o completare: Raluca Prună a fost doar asistenta Monicăi Macovei! Aia cu cafeaua, cu scama, care trăgea cu urechea pe la uşi!

Oare, Dacian Cioloş să nu fi sesizat că aceste modificări la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală s-au făcut fără nici o dezbatere publică? Atunci cînd Parlamentul a vrut să modfice Codurile pentru a le pune în acord cu deciziile CCR, erau înegrite toate zilele din calendar: lunea neagră, marţea neagră etc, dar acum, cînd ne-am trezit cu toţii în faţa unei Ordonanţe de Guvern care încalcă drepturile omului, oare ce culoare să dăm acestei zile?



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.