Una din trei persoane are intoleranţă la cosmetice

Una din trei persoane prezintă intoleranţă la produse cosmetice, susţine Leopoldo Borrego, membru al Academiei Spaniole de Dermatologie, conform agenţiei de ştiri Europa Press, citată de Agerpres.

Specialistul afirmă că toate produsele cosmetice pot irita pielea şi atrage atenţia că deşi unele sunt prezentate ca fiind „naturale”, acest lucru nu este echivalent cu inofensive. Amestecurile din extras de plante sunt „foarte complexe” din punct de vedere chimic.

O cauză destul de răspândită a intoleranţei la cosmetice este alergia la unul sau mai mulţi componenţi ai produsului, precum parfumul folosit în aproape toate cosmeticele. Alte substanţe care provoacă alergii sunt conservanţii şi metilisotiazolinona, un compus chimic care se foloseşte şi la produsele de curăţenie casnică.
Printre patologiile cele mai comune ale pielii cauzate de cosmetice se află dermatitele iritative, care se vindecă dacă se renunţă la utilizarea produsului care a cauzat iritaţia. În caz contrar, iritaţia poate deveni cronică şi poate genera inclusiv leziuni cutanate.

Cosmeticele care conţin alcool sau acizi, chiar şi în cantitate mică, pot provoca dermatite iritative cronice pe care pacientul nu le pune întotdeauna pe seama unui produs cosmetic. Compuşi precum parabenii şi metilisotiazolinona pot provoca reacţii alergice unui procent însemnat din populaţie, susţine dermatologul spaniol. El a menţionat, de asemenea, că directivele europene reglementează strict concentraţia maximă admisă de astfel de substanţe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.