Una dintre cele mai experimentate unităţi a armatei SUA, trimisă la graniţa Rusiei

Fregata americană USS Taylor a intrat din nou in Marea Neagră, în cursul zilei de marţi, în timp ce Pentagonul a anunţat trimiterea a 600 de militari în Polonia şi ţările baltice, pentru a participa la exerciţii militare cu partenerii din NATO.

“De fiecare dată când aduci forţe terestre…este mai mult decât un gest simbolic”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.

Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak, a anunţat că Polonia şi SUA vor mobiliza forţe militare pentru un exercitiu ce va începe miercuri şi va dura două săptămâni. Cei 600 de militari (patru companii de câte 150 de soldaţi) fac parte din Brigada 173 Aeropurtată, staţionată la Vicenza. Ei vor staţiona, prin rotaţie, în cele patru ţări.

Fortele terestre vor primi în scurt timp sprijinul a 12 avioane F -16 Fighting Falcon şi al unui personal administrativ de 200 de oameni, trimişi în Polonia în această vară.

Brigada 173 Aeropurtată este una dintre cele mai experimentate unităţi ale armatei americane, trecută prin războaiele din Afganistan şi Irak

Presa rusă citează universitari americani care compară această sporire a numărului de trupe în Polonia drept o a doua criză a rachetelor din Cuba. “Este o evoluţie extrem de periculoasă şi provocatoare a crizei dintre SUA şi Rusia privind Ucraina. Este încă un pas către, regret să o spun, o criză a rachetelor din Cuba cu semn schimbat”, spune profesorul Francis Boyle, citat de agenţia rusă de stat RIA Novosti.

Demonstraţia de forţă a SUA şi a partenerilor din NATO vine pe fondul încercărilor internaţionale de dezamorsare a situatiei din Ucraina. Planul american este ca trupele să fie rotate în cele patru state de la Marea Baltică, ca semn al reafirmării angajamentului american faţă de aceste state, luat de secretarul Pentagonului, Chuck Hagel.

Secretarul de presă al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a arătat că SUA vor programa şi alte exerciţii militare. “Este o reprezentare foarte concretă a angajamentului nostru de a ne respecta obligaţiile de a asigura securitatea în Europa şi un mesaj pentru cetăţenii acestor state şi pentru Alianţă. Încurajăm partenerii noştri din NATO să facă reciproc acelaşi lucru. Şi, dacă este un mesaj pentru Moscova, el este acelaşi – că ne vom respecta obligaţiile în Europa într-un mod foarte, foarte serios”, a spus Kirby.

Răspunsul Rusiei a venit prin acuzele lansate de ministrul de Externe Serghei Lavrov, potrivit căruia prezenţa USS Taylor în Marea Neagră încalcă Convenţia de la Montreux, ce permite prezenţa unei nave de luptă a unui stat neriveran timp de maximum 21 de zile. USS Taylor a staţionat mult într-un port din Turcia, după o defecţiune la elice provocată de o manevră greşita. Comandantul navei a fost eliberat din funcţie, însă presa rusă consideră ca este vorba despre o regie pusă la cale de marina americană.

Pe de altă parte, încă de la începutul lunii aprilie, armata rusă a anunţat că în vestul ţării vor fi trimise avioane Mig – 31 modernizate. În urmă cu o zi, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va construi o adevărată reţea de baze militare la Oceanul Arctic, unde vor staţiona submarine şi nave de luptă, cu scopul de a proteja frontiera arctică a ţării, pe fondul interesului tot mai ridicat pentru această rută de transport şi al posibilităţii ca, datorită topirii banchizei, în regiune să fie exploatate zăcămintele de hidrocarburi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.