Ungaria denunţă „şantajul şi dictatul” UE: Orice am face, nu e suficient

Premierul Ungariei a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că ţara sa este şanatajă de UE şi că el nu va renunţa la ideea de a menţine cea mai mare taxă pe profitul băncilor din UE, pentru a reduce deficitul bugetar.

“Orice am face, nu este niciodată suficient. Cerem UE să ne spună cât de mult ne lipseşte şi, oricât ne va spune, noi vom pune la loc”, a spus Viktor Orban după o şedinţă de guvern. El a adaugat că fondurile de care Ungaria are nevoie vor fi obţinute din majorarea taxelor impuse băncilor, pentru utilităţile publice, pentru companiile energetice şi pentru pariurile online.

Intenţia lui Orban de a menţine, chiar şi temporar, cea mai mare taxă din UE pentru bănci a dus la eşecul repetat al discuţiilor pentru un împrumut de la FMI. Orban însă nu doreşte să recurgă la reducerea cheltuielilor bugetare şi vrea să menţină acest sistem.

După încheierea summit-ului de la Bruxelles la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, Orban a declarat că UE nu a fost convinsă că Ungaria îşi poate ţine în frâu deficitul bugetar, chiar şi după noile rectificări aduse proiectului de buget. Dacă nu îşi va menţine deficitul la 3% din PIB, Ungaria riscă să piardă milioane de euro din fondurile de coeziune.

“Ca o formă de coerciţie, de dictat sau şantaj, UE spune că se va atinge de fondurile de coeziune dacă guvernul nu va face noi pasi în direcţia cerută de UE”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Andras Giro-Szasz. El a arătat că executivul nu doreste sa majoreze taxarea forţei de muncă să taie pensiile sau salariile bugetarilor şi ca UE nu are prerogativa de a spune Ugariei cum să atingă ţinta de deficit de 3%.

Înainte ca Viktor Orba să facă aceste declaraţii, ministrul austriac de Finanţe, Maria Fekter, a susţinut planurile controversate de majorare a taxelor bancare propuse în Ungaria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.