Ungaria: Noi reacţii la declaraţiile şefului FBI privind Holocaustul

Cotidiamul de stânga Népszabadság sare în apărarea directorului FBI James Corney, care a declarat că naziştii şi complicii lor din multe ţări, inclusiv Ungaria, au crezut că promovează o politică justă. Cotidianul ungar scrie că politicienii din guvernul condus de Viktor Orban au recunoscut multe dintre păcatele Ungariei din perioada celui de Al Doilea Război Mondial.

“Într-un articol publicat de Washingtonm Times, James Corney a declarat că “în sinea lor, criminalii şi complicii lor din Germania, Polonia şi Ungaria şi atât de multe alte ţări au crezut că nu au făcut nimic rău”. Ministerul de Externe al Poloniei a protestat imediat, arătând că Polonia a fost o victimă a ocupaţiei naziste. La scurt timp, diplomaţia ungară a protestat, la rândul ei. Departamentul de Stat a explicat că SUA au respectat întotdeauna pe cei care au luptat cu curaj împotriva nazismului. Precizarea a fost salutată de ministrul ungar Peter Szijjarto, care a socotit-o o scuză venită la timp din partea SUA”, scrie Népszabadság.

În editorialul publicat de prima pagina din Népszabadság se arată că polonezii au mai multe motive să protesteze, pentru că Polonia fusese zdrobită după invazia nazistă din 1939, în timp ce Ungaria a fost invadată de Germania hitleristă abia în 1944, iar aparatul de stat a continuat să funcţioneze şi a fost complice la Holocaust – aşa cum au precizat şi mai mulţi membri ai actualului guvern, cu ocazia comemorării Holocaustului, în urmă cu un an.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.