Ungaria primeşte cu braţele deschise doar un anumit tip de imigranţi

În timp ce face o campanie puternică pentru respingerea cotelor de imigranţi din Italia şi Grecia impuse de UE, guvernul ungar se pregăteşte să introducă măsuri pentru atragerea imigranţilor ucraineni. Refugiaţii sunt văzuţi ca o ameninţare la adresa culturii ungare şi a securităţii naţionale, în timp ce imigranţii europeni sunt primiţi cu braţele deschise în Ungaria.

Presa ungară, citată de neweurope.eu, scrie că guvernul Fidesz condus de Viktor Orban are în plan măsuri care să atragă imigranţi europeni în Ungaria, nu pe cei africani sau din Orientul Mijlociu.

Ministrul Economiei, Mihaly Varga, a declarat pentru publicaţia Heti Valasz că golurile de pe piaţa muncii din Ungaria pot fi acoperite cu cetăţeni europeni sau din ţările vecine. Începând din august, Ungaria le-a permis ucrainenilor să depună cereri pentru a primi locuinţe din partea statului, precum şi beneficii sociale şi locuri de muncă în domeniul proiectelor de infrastructură. Aceste aplicaţii se fac în baza unei legi care “favorizează cetăţenii din statele vecine” în faţa refugiaţilor şi a celor care cer azil.

Ungaria este o ţară care are deficit de forţă de muncă, în special de muncitori calificaţi. Circa 25% dintre companii se află în această situaţie. În iulie, confederaţia patronatelor din Ungaria a propus ca guvernul să atragă în ţară mii de imigranţi. Ministrul Varga a venit cu ideea gastarbeterilor, bazată pe modelul Germaniei postbelice, pentru a se asigura că imigranţii nu vor lua locurile de muncă ale ungurilor, contribuind insa la creşterea sustenabilă a economiei.

Pe de altă parte, premierul Viktor Orban doreşte ca Tratatul UE să fie amendat, astfel încât să se întărească suveranitatea statelor membre faţă de Comisia Europeană şi să acorde statelor o voce mult mai puternică în ce priveşte politica imigraţiei. Aceasta este şi miza referendumului de pe 2 octombrie.

Viktor Orban susţine că planul cotelor obligatorii de imigranţi trebuie combătut printr-o “luptă culturală” pentru a menţine “identitatea etnică, culturală şi religiasă a Ungariei şi a Europei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.