Ungaria și Rusia câștigă un război de trei ani cu UE

Comisia Europeană a fost de acord ca Rusia să-și mai creeze un cap de pod pe piața energetică europeană și ca Ungaria să-și îngenuncheze industria energetică în fața Moscovei, cu încălcarea regulilor europene ale concurenței și printr-o lipsă periculoasă de transparență. Dacă presa vestică ar fi fost consecventă, astfel ar fi trebuit să înceapă știrea de luni, cum că Executivul european de la Bruxelles a dat lumină verde construirii de către compania rusă Rosatom a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks, prin intermediul unui împrumut de 10 miliarde de euro, oferit tot de Rusia.

Contractul a fost semnat în ianuarie 2014, însă CE a blocat aplicarea sa. Nu a fost niciodată făcut public, în ciuda protestelor opoziției de la Budapesta. Nu a existat nicio licitație, așa cum prevede legislația UE. Mai mult, guvernul ungar se va implica financiar (prin împrumutul din Rusia și o sumă de la buget), ceea ce înseamnă ajutor de stat, din nou interzis de UE.

Premierul Viktor Orban a câștigat acest război de trei ani cu Comisia Europeană. O primă victorie a venit în noiembrie 2016, când a decis să accepte aprobarea proiectului fără licitație. Acum, Comisia a acceptat și ajutorul de stat pentru centrala de la Paks. Cum s-a ajuns aici? În primul rând, firmele de lobby și guvernul Orban au arătat că Franța și Marea Britanie au încredințat direct unor companii naționale, în urmă cu circa un deceniu, construcția a două proiecte similare, fără să întâmpine vreo opoziție de la Bruxelles. În al doilea rând, presa europeană speculează pe marginea vizitei la Budapesta a comisarului UE pentru Buget, germanul Gunther Oettinger, care s-a deplasat cu un avion privat al lui Klaus Mangold, prietenul lui Ion Țiriac și un apropiat al Rusiei. În al treilea rând, apar și mai multe speculații privind o înțelegere, în spatele ușilor închise, între Moscova și marile economii europene. În aceste condiții, nu este de mirare că știrea e trecută în plan secundar și mai este limpede că, inițiativa opoziției firave din Ungaria de a organiza un referendum pe tema centralei de la Paks nu va avea nicio șansă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.