Ungaria şi SUA discută despre problema interceptărilor NSA

Autorităţi „relevante” din Ungaria şi Statele Unite au început un dialog cu privire la problema interceptărilor în legătură cu Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA), a declarat vineri Ministerul ungar de Externe pentru MTI, transmite Mediafax.

Ministrul ungur de Externe Janos Martonyi a ridicat problema acitivităţilor NSA în cadrul unei întâlniri cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice Victoria Nuland, în marja unei reuniuni cu oficiali în domeniul politicii externe din cadrul Grupului de la Vişegrad şi Iniţiativei Central Europene, joi, la Godollo, potrivit unui comunicat al ministerului ungar.

Martonyi a cerut partenerilor americani informaţii despre detalii ale acestei probleme care poate viza Ungaria, potrivit aceleiaşi surse.

Nuland a spus că preşedintele american Barack Obama şi-a exprimat regretul cu privire la problema interceptărilor, care afectează relaţiile transatlantice. Ea a notat că Obama a dat instrucţiuni pentru revizuirea sistemului american de spionaj, iar un raport în acest sens este aşteptat până la sfârşitul anului.

„Un dialog a început între autorităţi relevante americane şi ungureşti privind lansarea şi intensificarea unei cooperări atât în privinţa securităţii, cît şi a caracterului privat, luat integral în consideraţie”, se arată în comunicat.

Ministerul ungar de Externe a cerut miercuri „explicaţii imediate” din partea Statelor Unite cu privire la prezenţa unor staţii de interceptare în oraşe mari ungureşti, inlusiv la Budapesta, dezvăluite într-un recent raport WikiLeaks.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.