Ungaria vrea să repare „mariajul” cu SUA, după „adulterul” cu Rusia

Relaţiile tensionate dintre Ungaria şi SUA limitează libertatea de acţiune a Budapestei, motiv pentru care ar fi în interesul Ungariei să treacă peste această “criza conjugală” şi să clarifice neînţelegerile cu SUA, susţine Zsolt Nemeth, preşedintele comisiei de politica externă din Parlamentul Ungariei, citat de Nepszabadsag.

Nemeth, unul dintre membrii marcanţi ai partidului premierului Viktor Orban, a recunoscut că anumite aspecte ale relaţiei Rusia-Ungaria sunt problematice pentru SUA, dar el a subliniat că relaţiile cu Moscova sunt unele în primul rand economice. Pe planul securităţii, relaţiile cu SUA sunt mult mai apropiate. Aşteptata vizită la Budapesta a Victoriei Nuland, asistentul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, poate duce la rezolvarea actualelor probleme din relatia bilaterală, susţine Nemeth.

Deputatul a mai declarat că încheierea Parteneriatului Transatlantic UE-SUA pentru Comerţ si Investiţii va reflecta interdependenţa dintre cele două părţi. ”Europa ar trebui să profite de oportunitatea că preşedintele Barack Obama doreşte să finalizeze o serie de componente cheie ale acestui acord înainte de expirarea mandatului sau la Casa Albă”, spune Nemeth.

El a mai declarat că Ungaria îşi doreşte ca Ucraina să se dezvolte în graniţele sale recunoscute şi să ia liberă decizii.

Zsolt Nemeth marcat astfel o întoarcere, retorica cel putin, a feţei Budapestei către SUA. El a atins teme sensibile care ţin de relaţia cu SUA şi care au dus până şi la propunerea acţionării în justiţie a fostului reprezentant diplomatic al Washingtonului in Ungaria, A. Goodfriend, şi a susţinut încheierea parteneriatului transatlantic, criticat chiar şi într-o serie de state europene occidentale.

Este de văzut cum va decurge şi care vor fi rezultatele unei vizite a Victoriei Nuland la Budapesta, cum va reuşi să facă Viktor Orban o piruetă strategică fără să piardă nucleul dur al Fidesz, mai cu seamă după ce oficialul american i-a transmis, la finalul anului trecut, premierului: „Cum poate dormi cineva sub pătura NATO când zi de zi promovează „democraţia iliberală”, naţionalismul şi restrânge libertatea presei sau demonizează societatea civilă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.