Unicul papirus din România va fi predat de specialiştii ruşi muzeografilor de la Mangalia

Un papirus descoperit în 1959 la Mangalia, an în care a fost trimis la Moscova pentru restaurare şi conservare, iar ulterior nu s-a mai ştiut nimic despre el, va fi predat oficial, luni, de reprezentanţi ai centrului de restaurare din Rusia celor ai Muzeului de Arheologie ”Callatis”, informează Agerpres.

Papirusul respectiv este singurul din România şi cel mai vechi din Europa. După ce a fost trimis la Moscova, despre papirusul descoperit la Mangalia nu s-a mai ştiut nimic timp de o jumătate de secol, crezându-se că a fost distrus.

”În anul 1959 a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat secolul IV î. Hr.. Imediat după descoperire, a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova şi, timp de jumătate de secol, nu am mai ştiut nimic despre acest papirus. În lucrările de specialitate, dar şi în diverse alte reviste şi ziare româneşti, autorii articolelor scriau că papirusul s-a distrus în momentul când a fost scos din pământ. În realitate, el a fost restaurat şi conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, cea mai înaltă distincţie a statului rus”, a informat directorul Muzeului ”Callatis”.

El a menţionat că, după ce în 2009 a aflat de la dr. Ion Pâzlaru, specialist în domeniu, că papirusul ”ar exista pe undeva pe la Moscova”, au fost făcute toate demersurile pentru găsirea şi recuperarea acestui ”deosebit de important artefact” pentru istoria Dobrogei.

„După doi ani l-am regăsit şi, la solicitările noastre de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federaţia Rusă, pe care a primit-o în iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare, dr. Alexander Lesovoy, a convocat şi un Consiliu ştiinţific, cu specialişti şi experţi din Federaţia Rusă, pentru a analiza starea în care se află papirusul. Concluzia a fost aceea că se află într-o perfectă stare, la fel ca în anul 1961, atunci când Mihail A. Alexandrovski a finalizat restaurarea şi conservarea sa”, a precizat cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.