Uninominalul pur, adoptat de Senat

Cu 77 de voturi „pentru” (PNL, PSD, UNPR), 9 „contra” (UDMR) şi 17 abţineri (PDL), Senatul a adoptat modificarea legii pentru alegerile Parlamentar, instituind sistemul majoritar într-un singur tur. PDL, principalul suporter al legii până de curând, s-a opus vehement trecerii ei.

Ponta: O lege împotriva partidelor extremiste şi populiste

Prezent în plen pentru a-şi susţine legea la care este coautor alături de Crin Antonescu, premierul Victor Ponta a explicat care sunt principalele raţiuni ale votului uninominal pur. „În primul rând trebuie să evităm ca partidele extremiste şi populiste să aibă acces în Parlament. Rezultatul votului de duminciă din Grecia trebuie să ne dea fiori la toţi”, a spus Ponta. Reamintim, în Grecia au intrat în Parlament o grupare neonazistă şi una radicală de extremă stângă, rezultatele alegerilor îngrozind aproape întreaga Europă. Tot Victor Ponta a mai arătat că, prin noua lege, nu se vor nai înregistra situaţii ca în 2008, când în Parlament au intrat şi candidaţi de pe locurile 2, 3 şi chiar 4.

Ipocrizie maximă: acum PDL spune că sistemul este neconstituţional!

11 aprilie 2012. Sulfina Barbu, deputat PDL, în calitate de preşedintă a comisiei parlamentare electorale: „PDL se pronunţă categoric pentru vot uninominal pur”.

8 mai 2012. Cristian Rădulescu, liderul senatorilor PDL: „Ideea este nefezabilă. Legea conţine elemente de neconstituţionalitate. PDL se abţine”.

Aşa cum cotidianul.ro a anticipat încă de acum două luni, declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale liderilor politici ai PDL referitoare la reforma sistemului politic prin introducerea votului uninominal pur nu au reprezentat decât declaraţii propagandistice.

În momentul în care s-a ajuns concret la dezbaterea legii alegerilor pe sistem uninomional pur, PDL şi-a arătat adevăratele intenţii. A făcut o piruetă de 180 de grade şi a respins sistemul. Venind cu argumente puerile. „Legea nu răspunde cererii a 87% din electorat de trecere la unicameral şi reducere a numărului de parlamentari” – o dublă minciună. Nu are nicio legătură sistemul de vot cu sistemul monocameral sau cu reducerea numărului de parlamentari. În al doilea rând, nu a fost vorba de 87% din electorat, ci 87% din cei 51% de alegători care s-au prezentat la urne; „legea nu este fezabilă”; „legea nu este constituţională”.

PDL este sigur de victorie, dar se teme de lege

Unul dintre argumentele respingerii uninominalului pur de către PDL este următorul: „Legea nu este democratică pentru că un partid care câştigă cu 30-40% poate obţine” (Cristian Rădulescu). Un alt senator PDL, Dumitru Staicu, a plusat susţinând că liderii USL au propus uninominalul pur (de ce nu şi-a amintit că Traian Băsescu este primul care s-a referit la acest sistem?) pentru că alianţa este pe val şi îi convine acest sistem. Argumentul invocat de senatorii PDL-işti se bate cap în cap cu declaraţiile preşedintelui PDL, Emil Boc, dar şi ale altor lideri PDL, care au susţinut luni, după votarea noului guvern în parlament, că „sigur” PDL va câştiga alegerile din noiembrie şi va reveni la guvernare. De ce le este oare frică atunci celor din PDL de uninominalul pur din moment ce sunt siguri de victorie?

Invocând faptul că legea nu este democratică şi, mai mult, că există posibilitatea ca numeroase zone ale ţării să nu fie reprezentate decât de un singur partid sau alianţă („dacă un candidat câştigă cu 40% un colegiu înseamnă că 60% sunt împotriva lui şi cei 60% nu sunt reprezentaţi în Parlament”), cei din PDL uită că au fost promotorii alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin. Cu alte cuvinte, în cazul primarilor (unde chiar se poate vorbi de lipsă de reprezentativitate dacă un candidat câştigă cu 20% din voturi primăria), totul este democratic şi constituţional, dar sistemul este nedemocratic şi neconstituţional pentru alegerea parlamentarilor.

UDMR a rămas tot la votul pe listă

Şi senatorii UDMR s-au opus uninominalului pur. În cazul lor nu este vorba de o surpriză. Ei niciodată nu au fost de acord cu sistemul uninominal. UDMR a rămas adeptul votului pe listă, fapt care nu a fost ascuns niciodată. „Nu este bun pentru România sistemul uninominal pur. În această schimbare văd un nou pericol de populism”, a declarat Marko Bela în cadrul dezbaterilor. De neînţeles însă pledoaria senatorului UDMR Cseke Attila: „De ce atâta grabă să adoptăm acum legea?”.

Legea va avea viaţă grea

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută în continuare la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Dacă UNPR şi minorităţile colaborează cu USL, legea va trece, dar asta nu înseamnă mare lucru. Este însă posibil ca ea să fie blocată. Întrevedem următorul „calendar”. Estimativ, credem că legea va fi adoptată în Cameră cel mai devreme pe 22 mai. Într-o primă fază, s-ar putea să avem sesizarea de către PDL a Curţii Constituţionale, în jurul datei de 28 mai. Cu ce vor mai trage de timp judecătorii Curţii – verdict de infirmare nu se poate da, pentru că nu există elemente de neconstituţionalitate – este de estimat că decizia va veni în jurul datei de 15 iunie. Alte 19 zile, Traian Băsescu o poate ţine la Cotroceni, după care o retrimite la reexaminare în Parlament, deci în jurul zilelor de 4 sau 5 iulie, în plină vacanţă parlamentară. Pentru reexaminare trebuie convocate sesiuni extraordinare atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. Teoretic, prin sesiuni extraordinare, legea ar putea fi adoptată până la data limită de 22 august, după această zi, neadmiţându-se nicio modificare a legislaţiei electorale. Dacă lucrurile se vor încurca, există doar două soluţii: ori rămâne în vigoare mult contestata lege după care s-a ales parlamentul în 2008, ori se ajunge la un acord politic şi se merge pe varianta votului mixt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.