„Uniți împotriva tuberculozei”

Vineri, între orele 19.00 și 20.00, Fundația Romanian Angel Appeal și partenerii săi din Parteneriatul Stop TB România organizează evenimentul „Uniți împotriva tuberculozei”, sloganul lansat de parteneriatul internațional Stop TB pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Tuberculozei de anul acesta, anunţă Fundația Romanian Angel Appeal.

Cu acest prilej vor fi iluminate în roșu statuile de pe esplanada aflată vizavi de Universitatea București, iar la ora 19.30, cu ajutorul publicului va fi realizată, din cartoane colorate și luminate cu telefoanele mobile, o săgeată roșie, simbolul oficial al luptei împotriva tuberculozei (TB).

Deși România face progrese an de an în combaterea și controlul tuberculozei, rămâne în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri și la incidența TB, arată sursa ciată.

Una dintre cauze este și aceea că în România încă nu sunt disponibile toate medicamentele pentru formele grave de TB (multidrog rezistentă și extensiv rezistentă). O altă cauză este lipsa de informare a populației. Dacă ar fi informați, mai mulți oameni s-ar prezenta din timp la medic și ar avea șanse mai mari de vindecare, potrivit Angel Appeal.

Dacă mai multe laboratoare din țară ar dispune de tehnici moderne de diagnosticare rapidă a tuberculozei, dacă ar avea la dispoziție toate medicamentele necesare, iar pacienţii ar primi suport psiho-social adecvat, medicii ar salva mai multe vieți decât o pot face acum.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, 24 martie, este cea mai bună ocazie să facem un efort comun pentru a pune în mișcare mecanismele de luptă împotriva TB!, mai arată fundaţia.

Anual, pe data de 24 martie, peste tot în lume se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei (ZMTB), în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Organizații și instituții din domeniul TB din toate țările organizează evenimente publice, cu scopul de a sensibiliza populația generală și autoritățile cu putere de decizie cu privire la această problemă.

De ce 24 martie? Pentru că, în data de 24 martie 1882, dr. Robert Koch a prezentat rezultatul cercetărilor sale cu privire la agentul patogen al tuberculozei. Cu toate că tratamentul antituberculos eficient a apărut de abia după 1950, descoperirea lui R. Koch a fost cea care a deschis drumul diagnosticarea și tratarea acestei boli.

Parteneriatul Stop TB România face apel la specialiști, personal medical, societatea civilă, autorități și la populația generală să își unească forțele pentru a atinge obiectivul Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei: eliminarea acesteia ca problemă de sănătate publică.

Tuberculoza se transmite prin aer, deci toți suntem expuși riscului de îmbolnăvire, dar împreună putem diminua acest risc dacă luptăm pentru sănătatea noastră!

Programul evenimentului:

Începând cu ora 11:00, pe esplanada cu statui de la Universitate, voluntari ai organizațiilor membre ale Parteneriatului Stop TB România vor distribui trecătorilor materiale de informare despre tuberculoză, pentru a demitiza informații greșite care circulă despre această boală.
Începând cu ora 19:30: iluminarea în culoare roșie a statuilor din Piața Universității.
19:30: Flash mob – realizarea, din persoane, a săgeții roșii din logo-ul „Uniți împotriva tuberculozei”, folosind hârtie colorată si lanternele telefoanelor mobile.
La eveniment vor participa voluntari din organizaţiile membre în cadrul Parteneriatului Stop TB Romania: Fundația Romanian Angel Appeal, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Societatea Studenților în Medicină din București, Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză, Crucea Roşie, Asociaţia Româna Anti-SIDA, Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Romanian Harm Reduction Network, Salvaţi Copiii. Ne va fi alături şi jurnalista Paula Rusu, fostă pacientă cu tuberculoză şi susţinătoare activă a drepturilor persoanelor afectate de această boală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.