Uniunea Eurasiatică, proiectul lui Putin pentru contracararea UE

Imediat după ce şi-a anunţat candidatura pentru al atreilea mandat prezidenţial, actualul premier Vladimir Putin propune integrarea statelor fostei URSS într-o „Uniune Eurasiatică” care să includă Rusia, Belarus şi Kazahstan.

Într-un articol publicat pe prima pagina a ziarului „Izvestia”, Putin arată cum fostele republici sovietice trebuie să se folosească de modelul construcţiei Uniunii Europene, însă că trebuie să-şi fixeze „un obiectiv mai ambiţios” şi „să atingă un nivel de integrare mai mare decât UE”.

Putin consideră că Uniunea Eurasiatică trebuie să plece de la fundamentele Uniunii vamale Rusia-Belarus, fondată în 2009 şi care din 2012 va permite libera circulaţie a capitalului şi forţei de muncă. Putin a lăudat şi Spaţiul Economic Comun al Belarusului, Kazahstanului şi Rusiei, care va fi lansat în 2012 şi pe care actualul premier rus îl vede ca pe „un reper istoric” pentru toate republicile ex-sovietice, văzute de Moscova ca fiind în „sfera sa de influenţă”.

Putin a făcut un apel tuturor statelor ex-sovietice să se alăture viitoarei uniuni, inclusiv Ucrainei, care se teme că această mişcare va intra în conflict cu aspiraţia aderării la UE. Viitoarea Uniune Eurasiatică va număra 165 de milioane de consumatori şi va fi o contrapondere geoeconomică a UE, „va avea un impact global pozitiv” şi va lega economic Europa şi Asia, scrie Putin.

„Ar fi naiv să încercăm să reproducem trecutul. Totuşi, o integrare mai puternică pe baze politice şi economice noi şi cu un sistem de valori noi este un imperativ pentru epoca noastră”, scrie Putin.

Analistul Nikolai Petrov, de la Carnegie Center din Moscova, a declarat pentru Europa Liberă că articolul lui Putin nu vrea decât să atragă atenţia asupra succeselor politicii sale externe, în vederea prezidenţialelor din 2012.

„Putin încearcă sa profite de sentimentul imperialist al electoratului. Există nostalgia trecutului imperial. Proiectul poate că nu este în formatul URSS, pentru că lipsesc Asia Centrală, balticii şi Caucazul de Sud, dar aduce aminte totuşi de trecutul imperial. Putin încearcă această coardă”, spune Pavel Salin, de la Center for Political Assessments din Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.