Uniunea Europeană se vrea tot mai mult un eşec

Uniunea Europeană, în actuala formulă, fără Anglia, desigur, se poate prăbuşi în orice clipă. În numele unor principii contrare democraţiei. Mecanismul comunitar a ajuns o maşinărie de distrus ţările mici şi transformarea lor în colonii. Țările din est, care mereu ne-au luat-o înainte, s-au grupat căutând alternative. Lucrurile, la nivel comunitar, nu pot să meargă în acest mod, cu diviziuni polemice. Proiectul european iniţial, cu dezvoltarea lui pe fondul prăbuşirii comunismului, nu mai corespunde decât unui bizar act de caritate. Aşteptările statelor mari au fost total diferite de cele ale noilor state partenere. Solidaritatea, democraţia încep a lipsi cu toată ostentaţia din structura comunitară, şi de pe buzele liderilor. Ceasul istoriei pare a fi dat cu multe zeci de ani în urmă spre a ne capta dintr-un viitor în care am fost exilaţi spre a experimenta probabil imposibilul. Spirala dezintegrării europene nu este departe. Criza europeană are atât de multe capitole irezolvabile încât cu toată nevoia unui centru identitatea acestuia nu poate fi decât hegemonică. Dizolvarea statelor cu potenţial economic redus a atins limita. Numai intrarea României în Spaţiul Schengen, scandalos amânată, este suficientă pentru vedea conexiunile corectitudinii comunitare. Austria şi Ungaria practică deja o xenofobie statală, manifestată în varii situaţii curente fără a suporta consecinţele legilor. Nu mi-aş dori să fiu în locul celor care vor avea de negociat cu aceste ţări măcar un băţ de chibrit.

Constituţia europenă este un proiect închis din motive de protecţionism al unui centru de putere ocult. Incapacitatea marilor puteri europene, Germania şi Franţa, de-a pune în practică ceea ce cer altora, renunţarea la suveranitatea naţională, arată cum UE rămâne sentimental şi practic la începutul ei. Comisia domnului Juncker demonstrează zi de zi vidul comunitar şi dezinteresul general până la cele mai îndepărtate frontiere. În cazul domnului Barroso, cu angajament part-time în mizeria bancară americană, totuşi, de neimaginat, situaţia a fost suspect dată uitării.

România nu contează acum în structurile europene decât pentru manipularea votului. Europarlamentarii noştri au tot felul de implicări personale, în realitate nu-i bagă nimeni în seamă. Ca mâine, nu-i exclus să auzim că s-au închis graniţele între statele membre, sau că suntem obligaţi să le reactivăm noi, să monitorizăm transferul ilegal de bunuri şi invazia de persoane. În actuala formulă europeană, sub bagheta Berlinului, emigraţie arabă, cu toate conexiunile ei, poate fi folosită ca o armată de mercenari foarte abil dirijată. În UE e spulberată încrederea, liderii marilor state sunt mai mărunţi. Vremurile arată că viitorul UE şi cel al României, ca al majorităţii statelor componente, sunt total diferite, cu mari diferenţe de abordare de la un stat la altul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.