„Universitățile percep taxe aberante de la viitorii studenți”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) acuză, într-un comunicat transmis marți presei, că absolvenții de liceu care trec acum prin procesul de admitere au de scos „bani grei din buzunare” încă din primele zile ale vieții lor de studenți. Potrivit Alianței, taxele de admitere la facultate sunt „aberante” și nu justifică valoarea costurilor serviciilor pe care le oferă.

„Dezorientarea absolvenților de liceu, afacere pentru universități: taxe de admitere de la 50 la 350 de lei”

„Lipsa serviciilor de consiliere și orientare de calitate din liceu îi face pe mulți absolvenți să nu aibă o opțiune clară cu privire la facultatea la care își doresc să se înscrie și aleg să își depună dosarele la mai multe facultăți, pentru a prelungi perioada în care se pot decide. Acest lucru este speculat de universități, care percep taxe de admitere (sau înscriere) generoase pe care candidații trebuie să le plătească pentru a fi luați în considerare în procesul de admitere. Deși costurile procesului de admitere implică doar plata personalului implicat în acest proces și a resurselor utilizate (care nu ar trebui să depășească câțiva lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt în medie de peste 100 de lei la toate universitățile din România, devenind o afacere mai mult decât profitabilă pentru universitățile cu cerere mare”, afirmă Alianța în comunicatul citat.

Conform sursei citate, „absurditatea” valorii acestor taxe este demonstrată și de diferențele foarte mari dintre aceste taxe percepute de diferite universități — de la 50 de lei (pentru anumite specializări de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) până la peste 300 de lei (Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, anumite specializări de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București), cea mai mare taxă fiind percepută de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (350 de lei).

Alianța mai acuză că deși înmatricularea studenților în registrele facultăților este un proces cu costuri infime, unele universități nu se mulțumesc cu taxa pe care o percep pentru admitere, ci cer și o taxă de „confirmare” pentru ca studenții admiși să fie înmatriculați (numită și taxă de înmatriculare la unele universități).

Chiar dacă există unele universități care nu consideră justificată o astfel de taxă (Universitatea din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca”), există totuși un număr mare de universități care percep astfel de taxe, care pot ajunge de la 25 de lei (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unele specializări de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași) la câteva sute de lei, cea mai mare fiind din nou la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași — 250 de lei, se mai arată în comunicatul citat.

„Trăim vremuri în care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine și-l permite. Încă din primele zile de studenție suntem bombardați cu fel de fel de taxe despre care nu știam și a căror valoare nu o putem înțelege. Mai târziu, ajungem la facultate și ne dăm seama că astfel de taxe există și în timpul anului universitar, doar că ele poartă alte nume: taxe de bibliotecă, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverințe, taxe de rulment sau garanție la cazare, taxe obligatorii pentru cantină și așa mai departe. Din păcate acest lucru îi face pe foarte mulți studenți să abandoneze studiile în lipsa unui sprijin financiar consistent din partea familiei sau pentru că se văd nevoiți să se angajeze și nu mai au timp suficient să dedice studiului. Sperăm ca universitățile să conștientizeze că nu buzunarele studenților sunt soluția la subfinanțarea cronică a educației din România. Numărul de studenți din România s-a înjumătățit în ultimii 5 ani de zile, iar rata de abandon universitar a ajuns la 40%, sperăm că cifrele acestea să însemne ceva pentru Ministerului Educației pentru că așteptăm de prea mult timp măsuri ferme pentru sprijinirea educației și a tinerilor cu potențial, măsuri fără de care viitorul României pare sumbru, afirmă Vlad Cherecheș, vicepreședinte educațional ANOSR, citat în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.