Universuri sonore de la Brahms la operă şi tango argentinian

Simfonia fantastică sub bagheta dirijorului vienez Sascha Goetzel, la Sala Radio

Simfonia fantastică, celebra creaţie a lui Berlioz, dirijorul vienez Sascha Goetzel, Jan Mráček, tânărul violonist ceh de doar 24 de ani, distins în 2014 cu Premiul I la Fritz Kreisler International Violin Competition – Viena şi singurul concert pentru vioară semnat de Brahms sunt elementele reunite în evenimentul prezentat vineri, 5 iunie, la ora 19.00, de Orchestra Naţională Radio.

În prima parte a serii veţi asculta Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, creaţie a lui Brahms, lucrarea pe care Jan Mráček a interpretat-o în celebra sală vieneză Konzerthaus, în finala concursului internaţional pe care l-a câştigat în 2014.

Absolvent al Conservatorului din Praga, tânărul muzician a obţinut Premiul I la competiţia de vioară Stefanie Hohl – Viena (2014) şi Premiul II la Prague Springs International Violin Competition – 2010. În prezent este student la clasa celebrului concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Viena, Jan Pospíchal, la Universitatea de Muzică şi Arte interpretative din Viena. Cu toate că este încă foarte tânăr, Jan Mráček este invitat deseori să colaboreze cu prestigioase orchestre, precum: Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Filarmonicii Janáček, Orchestra Simfonică Naţională din Cehia, Virtuosi Pragenses.

Singurul concert pentru vioară şi orchestră compus de Brahms este dedicat violonistului Joseph Joachim, muzician celebru în epocă şi prieten al compozitorului. Joachim a interpretat de altfel partitura la premiera absolută de la Leipzig, din 1879, cu Brahms însuşi la pupitrul dirijoral. Cea de-a treia parte a concertului a servit ca sursă de inspiraţie pentru piesa Don’t Cry for Me Argentina, din musicalul Evita.

În cea de-a doua parte a evenimentului de la Sala Radio vă veţi bucura de o partitură foarte cunoscută şi apreciată: Simfonia fantastică, semnată de compozitorul romantic francez Hector Berlioz. Cu subtitlul „episod din viaţa unui artist”, lucrarea redă trăirile unui artist care se otrăveşte cu opiu din cauza unei poveşti nefericite de iubire, simfonie despre care se spune că este inspirată de viaţa sentimentală tumultuoasă a compozitorului însuşi.

Dirijorul Sascha Goetzel. Foto Ozge Balkan

Leonard Bernstein spunea că aceasta este prima lucrare simfonică ce evocă senzaţiile de reverie până la halucinaţie pe care le poate trăi un om. Berlioz mărturisea despre relaţia între muzică şi dragoste: „Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre ce înseamnă iubirea”.

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). De-a lungul timpului a dirijat orchestre prestigioase, ca Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena.

Unul din cele mai bune cvartete de coarde din lume, ConTempo, celebrat la Festivalul Icon Arts – Sibiu

Cvartetul irlandez ConTempo

Supranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul de coarde ConTempo va fi în centrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului ICon Arts, ce va avea loc în perioada 22 iulie – 1 august. Evenimentul va reuni peste 150 de artişti, de pe toate continentele, pentru două săptămâni de concerte de muzică clasică şi contemporană, operă, etno-jazz sau chiar tango argentinian.

Considerat unul din cele mai bune din lume, cvartetul Radioteleviziunii Naţionale din Irlanda, ConTempo, este subiectul celei de-a doua ediţii a seriilor Celebrates! ce îşi propun să aducă de fiecare dată, în centrul Festivalului, câte o personalitate culturală apreciată a momentului. Prima ediţie, din 2014, a fost dedicată celebrului jazzman Mircea Tiberian.

În cele aproape două săptămâni de festival vor fi organizate nouă concerte de muzică clasică şi contemporană, cele mai multe dintre ele fiind programate la Sala Thalia din Sibiu. Ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, va avea loc câte un eveniment muzical la Castelul Peleş din Sinaia şi în cetăţile de la Biertan şi Cisnădioara.

Evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates! este programat în data de 31 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat Sibiu, când cvartetul RTÉ ConTempo va susţine un concert extraordinar alături de ansamblul ICon Arts şi de îndrăgita interpretă Analia Selis. Din programul serii vor face parte lucrări clasice, contemporane, tango argentinian, dar şi câteva momente-surpriză.

Concert final ICon Arts din 2014

Pentru a XIII-a oară, Academia ICon Arts se desfăşoară în paralel şi se intersectează cu festivalul cu acelaşi nume. Ediţia din acest an reuneşte laSibiu peste 130 de maeştri şi studenţi de pe toate continentele, pentru aproximativ două săptămâni de cursuri de vară. Cei mai buni dintre cursanţi vor evolua pe scena Sălii Thalia, în 30 iulie, într-un concert antrenant, cu diferite combinaţii vocal-instrumentale şi lucrări din diverse perioade istorice.

De asemenea, în cadrul programului Compozitor în rezidenţă, lansat în 2013, şase tineri creatori, selectaţi prin concurs, vor lucra cu prestigiosul grup ConTempo. Piesele compuse de aceştia vor putea fi ascultate, în premieră, în cadrul unui concert programat în data de 29 iulie.

ICon Arts, organizat de către Exces Music şi UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părţi ale proiectului International Contemporary Arts se completează reciproc.

Din 2013, Academia ICon Arts s-a extins şi peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Academia diRomania, în Roma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.