UNJR şi AMR cer CSM-ului să intervină

UNJR și AMR au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii “să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenței întregului sistem judiciar față de pretinsele presiuni pe care procurorul-șef DNA Laura Codruta Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”.

Solicitarea vine ca urmare a publicării unei înregistrari ambientale a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, și procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA, unde aceasta din urmă ar recunoaște că “procurorul-șef DNA Laura Codruta Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată și în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârșire de către aceștia a unor abateri disciplinare”, arată cele două asociații într-un comunicat transmis joi.

“Dacă faptele menționate în acea înregistrare se confirmă, acestea reprezintă încălcări extrem de grave ale independenței justiției, prin imixtiuni și presiuni ale procurorului-șef DNA Laura Codruta Kovesi în activitatea Inspecției Judiciare, prin care se încalcă nu doar independența acestui procuror inspector, dar și independența sistemului judiciar în ansamblul său”, au precizat UNJR si AMR în scrisoarea către CSM.

“Este absolut necesar ca inspectorii judiciari să acționeze în deplină libertate și independență, orice presiuni făcute asupra lor răsfrângandu-se asupra întregului sistem judiciar”, au arătat cele două asociații profesionale. Afirmația se fundamentează pe Legea 317/2004 care, la art. 72 alin. 1, a stabilit că “inspectorii judiciari își desfășoară activitatea în mod independent și imparțial”.

“Pe de alta parte, inspectorii judiciari trebuie să își folosească independența conferită de lege pentru a cerceta toate plângerile cu care sunt sesizați, în mod obiectiv, eficient și efectiv, indiferent din partea cui provin și pe cine vizează”, au mai spus asociațiile profesionale.

Acestea consideră că “imixtiunea gravă devoalată de procurorul inspector Mihaela Focică necesită o reacție pe măsură a CSM, garantul independenței justiției”.

“De altfel, imixtiunea este recunoscută și definită ca atare chiar de către procurorul Gheorghe Stan, inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, care, în cursul conversației, se arată revoltat de cele întâmplate și spune că ‘Asta înseamnă imixtiune! Clasică!’”, au mai menționat asociațiile în scrisoarea trimisă CSM.

Asociatiile profesionale au amintit în scrisoare că “CSM a amendat ferm, în anii trecuți, declarațiile unor politicieni, jurnaliști ori funcționari publici prin care respectivii criticau punctual acțiuni ale procurorilor DNA, iar CSM a apreciat că astfel de declarații sunt acte care au afectat independența sistemului judiciar în ansamblul său. CSM trebuie, cu atât mai mult acum, să acționeze pentru verificarea acțiunii procurorului-șef DNA care, dacă se confirmă, afectează grav independența, imparțialitatea procurorului inspector și, prin aceasta, independența sistemului judiciar în ansamblul său.”

“Astfel de presiuni extrem de grave nu pot fi ignorate, nici trecute cu vederea, fiind absolut necesar a fi verificate cu toată seriozitatea de către CSM, în calitatea pe care o are de garant al independenței justiției”, s-a mai menționat în scrisoare.

Asociațiile au solicitat “efectuarea unei anchete efective, audierea în ședința publică a Plenului CSM a tuturor persoanelor implicate și întocmirea unui raport asumat de CSM în care să se clarifice toate aspectele menționate în acea înregistrare”.

“Independența justiției nu este un privilegiu al magistratului, ci un drept al cetățeanului, tocmai de aceea CSM are obligația să acționeze și să dovedească opiniei publice că își îndeplinește fără întârziere obligația prevăzută de art. 133 din Constitutie de a fi ‘garantul independenței justitiei’”, au afirmat magistrații în scrisoarea către CSM.

Asociațiile și-au concluzionat scrisoarea reiterând solicitarea “CSM-ului să se sesizeze de îndată și să verifice cu celeritate toate aspectele relatate în respectiva înregistrare și să ia toate măsurile care se impun în scopul apărării independenței sistemului de justiție în ansamblul său împotriva presiunilor reclamate de un procuror inspector ca fiind exercitate de procurorul-șef al DNA”.

Conducerea Inspecției Judiciare (IJ) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o adresă, însoțită de un suport conținând înregistrările cu Mihaela Focică, aceste materiale fiind distribuite tuturor membrilor CSM.

Focică a fost înregistrată în timp ce vorbea cu adjunctul IJ, Gheorghe Stan.

Potrivit înregistrării, procuroarea Focică i s-a plâns lui Stan că i se poate face un dosar penal, precizând că s-a dorit ca ea să fie „spălată pe creier”. Toate demersurile ar fi fost făcute de conducerea DNA.

După apariția înregistrării, inspectorul judiciar Mihaela Focică a depus o plângere penală la Parchetul General împotriva șefului adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, pe care îl acuză de șantaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.