Unora le place Gărâna

Începând de azi, satul din Munții Semenic, devenit sinonim cu cel mai important festival de jazz în aer liber din această parte a continentului, găzduiește patru zile de muzici la intensitatea cu care și-a obișnuit publicul în ultimele două decenii.

Povestea care a început în 1997, cu un grup de prieteni care și-au chemat muzicienii preferați la un han, a adunat zeci de mii de spectatori și sute de artiști internaționali. Scena pe care au cântat artiști ca Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Lars Danielsson, Avishay Cohen sau Nils Petter Molvaer este gata să primească o nouă serie de invitați în mijlocul naturii: „Trei elemente fac din Gărâna Jazz Festival o experiență de festival unică: muzica, oamenii și locul. În munții Semenic, natura e sălbatică, la fel ca muzica care răsună dintre corturi. Două decenii de festival au cultivat diversitatea jazz-ului la cea mai înaltă calitate și au găzduit concerte legendare de jazz nordic, american, oriental, occidental sau românesc. Totul în spiritul unei libertăți aparte, care definește identitatea celor prezenți an de an la Gărâna, considerat un fel de Woodstock contemporan“, se mândresc organizatorii.

Până pe 9 iulie, are loc ediția numărul 21 a Gărâna Jazz Festival 2017, în spațiul sălbatic din Caraș-Severin: „după sărbătorirea a două decenii de festival, Gărâna continuă să consolideze pasiunea și nevoia de jazz sub cerul liber, cultivând libertatea muzicii live în mijlocul naturii, așa cum a făcut-o din 1997 până-n prezent“, au mai anunțat aceștia. Tot ca o continuare a ceea ce au ajuns să însemne zilele de jazz din Semenic se conturează și ediția din acest an „cu prezențe legendare și descoperiri curajoase“. În cele patru zile de festival, 18 trupe vor urca anul acesta pe scenele Gărâna Jazz Festival din Poiana Lupului și de la Biserica Catolică din Văliug.

Biserica Catolică din satul Văliug se redeschide pentru jazz. Foto Horaţiu Şovăială

Poiana de recitaluri

Din SUA, Norvegia, Cuba, Suedia, Italia, Vietnam, Austria sau Germania vin sunetele care vor umple anul acesta scena principală din Poiana Lupului. Festivalul se deschide azi cu suedezii de la Tonbrucket, conduși de basistul Dan Berglund, cunoscut din vremea în care activa în Esbjorn Svenson Group. Prim-planul este ținut și de chitaristul austriac Wolfgang Muthspiel, descris de New York Times „etalonul generației de chitariști de jazz contemporan“, care își va uni forțele cu toboșarul Jeff Ballard, trompetistul Ralph Alessi, pianistul Gwilym Simcock și basistul Larry Grenadier. Cu totul, se adună în acest an 12 trupe internaționale. Potrivit prezentării oficiale, șase proiecte muzicale Made in Romania vor completa lineup-ul gărânez în cele patru zile de festival. Sebastian Spanache Trio, trupa timișoreană ce reprezintă noua generație de tineri muzicieni români de jazz, va urca pe scena din Poiana Lupului joi, pe 6 iulie. Sebastian Spanache (pian), Csaba Sánta (bass), Radu Pieloiu (tobe), maeștri ai improvizației, vor invita publicul să-și imagineze cum ar suna viitorul jazz-ului. Prezență excentrică și conceptuală, Thy Veils va provoca felul în care trăim și simțim jazzul, într-un performance ce suprapune universul sonor cu arta digitală și proiecțiile multimedia. Pornit în 1995 ca un proiect de studio al muzicianului și artistului vizual Daniel Dorobanțu, Thy Veils a devenit un proiect de pionierat al muzicii ambientale de scenă, aducându-i la un loc pe Dora Gaitanovici (voce), Petre Ionuțescu (trompetă) și Radu Pieloiu (tobe), notează site-ul evenimentului. „Ansamblul de arte sincretice, Thy Veils este un concept minimalist și o invitație la meditație, născut din realitatea mileniului trecut și hrănit cu puterea de expresie a mediilor digitale de astăzi“, explică membrii trupei care va concerta pe scena Poiana Lupului vineri.

La Gărâna muzica nu ţine cont de capriciile vremii. Foto Horaţiu Şovăială

Cum să uiți?

De la ediția trecută, manifestarea s-a îmbogățit cu un album care conține 214 imagini surprinse de fotografii Horațiu Șovăială și Mihai Șovăială, care atunci au ajuns pentru prima dată în festival. Proiecții de film, spectacole de teatru și târguri completează atracțiile oferite de invitații care vor urca pe scenă. Între aceștia, se regăsesc chitaristul american John Scofield, cel mai apreciat artist de jazz al anului, câștigător a două premii Grammy, și Omar Sosa Quarteto Afrocubano, artistul care a molipsit o lume întreagă cu frenezia muzicii afrocubaneze, se arată într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.