Unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, Zubin Mehta, pe scena Sălii Palatului

La Sala Mare a Palatului va urca Israel Philharmonic Orchestra

Astă seară de la ora 20:00, în seria Mari Orchestre ale Lumii, Orchestra Filarmonică din Israel, avându-l la pupitru pe Zubin Mehta, va avea în program:

Schönberg – Simfonia de cameră nr. 1 în Mi Major op. 9

Bruckner – Simfonia nr. 8 în do minor

Orchestra Filarmonică din Israel a fost înfiinţată în anul 1936 de către Bronislaw Huberman şi a susţinut concertul inaugural pe 26 decembrie 1936, sub bagheta lui Arturo Toscanini. OFI cântă serii de concerte pentru abonaţi, inclusiv o serie de concerte pentru tineri comentate, concerte speciale, concerte făcând parte din proiectul Arte pentru oameni peste tot în Israel şi concerte speciale pentru soldaţii IDF aflaţi la avanposturi.

Carmina Burana într-o versiune inedită

Orchestra realizează anual turnee în centre culturale mondiale şi festivaluri prestigioase. Artişti creativi din Israel sunt promovaţi prin multe prime audiţii cu lucrări de compozitori contemporani israelieni. Orchestra a găzduit pe cei mai mari dirijori şi solişti ai lumii şi face, de asemenea, multe pentru evoluţia tinerilor artişti israelieni şi tinere talente din Israel şi din afară.

În 1968, maestrul Zubin Mehta a fost numit Consilier Muzical al OFI, iar în 1977 a fost numit Director Muzical de mai bine de 40 de ani şi ales Director pe viaţă. Leonard Bernstein a fost numit Dirijor Laureat al OFI în 1988, în 1992 Kurt Masur a primit titlul de Dirijor Invitat de Onoare şi din sezonul 2001-2002 Yoel Levi a devenit Dirijorul Principal Invitat al OFI

Zubin Mehta este cel mai vechi invitat al Festivalului încă din 1964.

Acum a ales să dirijeze din nou Vox Maris de Enescu.

Zubin Mehta s-a născut în Bombay (India) şi a crescut într-un mediu muzical. Tatăl său, Mehli Mehta, este fondatorul Orchestrei Simfonice din Bombay şi a fost Director Muzical al Orchestrei Simfonice de Tineret Americane din Los Angeles.

Loja oficială la Concertul de deschidere

În ciuda influenţei muzicale, domeniul său de studiu iniţial a fost medicina. La 18 ani a abandonat cariera medicală pentru a se înscrie la Academia de Muzică din Viena. Şapte ani mai târziu, a dirijat atât Filarmonica din Viena, cât şi pe cea din Berlin. A devenit rapid unul dintre cei mai solicitaţi dirijori de orchestră şi operă.

Între 1961 şi 1967, afost Director Muzical al Orchestrei Simfonice din Montreal. A fost numit Director Muzical al Filarmonicii din Los Angeles în 1962, funcţie pe care a deţinut-o până în 1978. Orchestra Filarmonică din Israel l-a numit pe Zubin Mehta Consilier Muzical în 1969, Director Muzical în 1977, şi Director Muzical pe Viaţă în 1981.

Din 1978, timp de treisprezece ani, maestrul Mehta a fost Director Muzical al Filarmonicii din New York, fiind cel mai longeviv director din istoria modernă a Orchestrei. În această perioadă a dirijat peste 1.000 de concerte. Din 1986, este Dirijor Principal al Festivalului de vară de la Florenţa Maggio Musicale Fiorentino. Septembrie1998 a marcat împlinirea a cinci ani în funcţia de Director Muzical al Operei de Stat din München (Bavaria).

Moment din Carmina Burana

Orchestra de Tineret. Foto Cătălina Filip

Zubin Mehta a obţinut nenumărate premii şi distincţii. În Israel i s-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Ebraice din Ierusalim, a Universităţii din Tel-Aviv şi a Institutului Weizmann, iar Universitatea Ebraică a numit o aripă a Departamentului de Muzicologie după el şi tatăl său (dirijorul Mehli Mehta). În 1991, a fost distins cu Premiul Special la festivitatea de decernare a Israel Prize. Este laureat al Premiului pentru Muzică al Fundaţiei Wolf (1895-1956).

Este Cetăţean de Onoare al statului Tel Aviv (Yafo).

Filarmonica din München l-a numit Dirijor de Onoare, titlu creat special pentru el.

În 2006 a fost publicată cartea sa autobiografică Die Partitur meines Leben: Erinnerungen (Partitura Vieţii Mele: Memorii), în Germania şi Israel. În acelaşi an a fost distins cu premiul Una vita nella musica – Artur Rubinstein la Teatrul La Fenice din Veneţia, Kennedy Center Honors, iar un an mai târziu i s-a decernat Premiul Dan David.

Aplauze îndelungate la sfârşitul Concertului de deschiere a Festivalului

După concert, va avea loc o Sesiune de autografe oferită de dirijorul ZUBIN MEHTA (Standul Cărtureşti).

Mâine, la 20.00, Israel Philharmonic Orchestra va susţine un al doilea concert, tot sub bagheta maestrului Zubin Mehta, împreună cu Corul Filarmonicii George Enescu, condus de Ion Iosif Prunner.

În program

Enescu – Vox Maris op. 31. Solist: tenorul Marius Vlad Budoiu

Mahler – Simfonia nr. 9 în Re major

Celebrul dirijor Zubin Mehta

Marius Vlad Budoiu s-a născut în Cluj-Napoca, oraş în care a absolvit Academia de Muzică. A fost îndrumat spre o carieră vocală de tatăl său, baritonul Ion Budoiu, Edith Simon şi Gheorghe Roşu. După încheierea studiilor, Marius Vlad Budoiu a activat ca solist la Opera Română din Cluj.

A debutat la 21 de ani în repertoriul vocal-simfonic în Simfonia a IX-a de Beethoven, la Filarmonica din Târgu Mureş, apoi, în repertoriul de operă în rolul Lenski din Evgheni Oneghin, la Opera Maghiară din Cluj. În 1995, a câştigat Premiul I la Concursul Traian Grozăvescu (Lugoj) şi la Concursul Mozart (Cluj). Anul 1996 i-a adus Premiul III la Concursul de Lied Robert Schumann (Zwickau), iar anul 1997 Premiul I la Concursul Internaţional Hariclea Darclée din Brăila.

Primele roluri pe scena Operei Române din Cluj au fost Rodolfo (La Bohème de G. Puccini) şi Alfredo (La Traviata de G. Verdi). Itinerarul său artistic a continuat printr-o serie de roluri mozartiene: Don Ottavio (Don Giovanni), Tamino (Die Zauberflöte) şi Idomeneo (Idomeneo). Repertoriul său a cuprins în timp roluri ca Jose (Carmen), Radames (Aida), Canio (Pagliacci) şi Calaf (Turandot).

Este tenorul român cu repertoriul cel mai vast şi singurul din România care a reuşit cu succes să intre în repertoriul de tenor dramatic şi care abordează roluri ca Otello, Samson (Samson et Dalila) sau Lohengrin.

Israel Philharmonic Orchestra

Între lucrările abordate de Marius Vlad Budoiu se regăsesc creaţii de la Händel (Messiah, Judas Maccabeus, Israel in Ägypten) la compozitori ai secolului XX. Fiind un muzician complex, este solicitat de către autorii contemporani pentru numeroase lucrări în primă audiţie.

A cântat în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Turcia şi Japonia.

Secţiunea Recitaluri şi concerte camerale

La Ateneul Român, debutează, la ora 17:00, ansamblul Tharice Virtuosi, care este alcătuit din 10 virtuozi, perfecţionaţi la Academia Menuhin, în frunte cu violonistul-dirijor, Liviu Prunaru.

Formaţia Tharice Virtuozi

Este un ansamblu de coarde cu solişti excepţionali, inspirat de interpretarea virtuoso, perfecţiunea instrumentală şi pasiunea de a face muzică. Aici se strâng împreună muzicieni care sunt activi la nivel mondial ca solişti, interpreţi de muzică de cameră sau care deţin funcţii de conducere în orchestre majore şi în universităţi. Fiecare muzician contribuie cu un sunet personal, cu propriul timbru muzical şi cu o înaltă virtuozitate pentru a forma o experienţă impresionantă în cadrul ansamblului.

Este o plăcere de a experimenta prospeţimea şi dinamismul muzicienilor atunci când concertează live. Repertoriul bogat de muzică de cameră variază de la trio pentru coarde la octet pentru coarde, sau până la simfonie pentru coarde; lucrările acoperă întregul repertoriu pentru cvartet de coarde de la baroc la clasicismul şi romantismul vienez şi până la lucrări contemporane. În plus, ansamblul interpretează, de asemenea, compoziţii complet neconvenţionale în care fiecare membru din ansamblu îşi pune amprenta personală şi intonează lucrările sale într-un mod original. Acest tip de lucrări muzicale este unic şi oferă muzicienilor oportunităţi de performanţă extinse şi variate. Ansamblul este caracterizat de căldură umană şi interpretare muzicală profundă, a cărui fundaţie a fost întemeiată la Academia Internaţională de Muzică Menuhin din Gstaad cu Yehudi Menuhin şi Alberto Lysy.

Ansamblul este format din:

Vioară: Liviu Prunaru, Valentina Svyatlovskaya, Bogdan Zvorişteanu, Oleg Kaskiv, Edgar Pujol, Vlad Stănculeasa

Violă: Sophia Reuter, Ettore Causa

Violoncel: Stanimir Todorov, Pablo De Naveran

Dirijor: Liviu Prunaru, de 9 ani membru al celei mai bune orchestre din lume, Concertgebouw Amserdam, unde activează în calitate de concertmaestru. El este prezent de două ori în această ediţie a Festivalului Enescu.

Liviu Prunaru

În program:

Vivaldi – Concert pentru 3 viori şi orchestră de coarde în Fa Major, F.1. nr. 34.

Solişti: Bogdan Zvorişteanu, Valentina Svyatlovskaya, Vlad Stănculeasa

Bridge – Lament pentru două viole

Solişti: Ettore Causa, Sophia Reuter

Şostakovici – Duos pentru două viori

Solişti: Liviu Prunaru, Bogdan Zvorişteanu

Bruch – Andante din concertul pentru vioară, violă şi corzi în mi minor op. 88

Solişti: Oleg Kaskiv, Ettore Causa

Barrière – Sonata pentru două violoncele în Sol Major

Solişti: Stanimir Todorov, Pablo De Naveran

Ysaÿe – Amitié op. 26 pentru două viori şi corzi

Solişti: Liviu Prunaru, Valentina Svyatlovskaya

Bruch – Octetul de coarde în Si bemol Major

Orchestrele şi Corurile Radio România în Festivalul Enescu 2015:

Simfonia a VIII-a de Mahler – o „superproducţie” muzicală!

Corul de Copii Radio, alături de Corul Academc Radio în concertul de deschidere

Alături de cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume, Orchestrele şi Corurile Radio România sunt din nou invitate să evolueze în cel mai important eveniment cultural internaţional organizat în România: Festivalul George Enescu. În cadrul celei de-a XXII-a ediţii – derulată între 30 august şi 20 septembrie 2015 – vor evolua pe scenele festivalului aproximativ 2.500 de artişti străini şi 500 de artişti români.

Corul de Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu) a fost primul dintre ansamblurile Radio România care s-a prezentat în faţa publicului internaţional pe scena festivalului şi nu oricum, ci chiar în concertul de deschidere al evenimentului!

Punctul culminant al participării ansamblurilor Radio România în cadrul festivalului îl va reprezenta concertul susţinut miercuri, 2 septembrie (19.30), la Sala Mare a Palatului, cu celebra Simfonie nr. VIII, creaţie a lui Mahler, una dintre lucrările „monumentale” ale repertoriului simfonic.

Considerată o adevărată „superproducţie” şi cunoscută de altfel în lumea muzicală ca „simfonia celor o mie” – datorită numărului foarte mare de artişti pe care îl implică – Simfonia a VIII-a va reuni pe scena Sălii Palatului patru dintre formaţiile instituţiei. Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia) şi Corul de Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu) vor evolua sub bagheta dirijorului german Cornelius Meister. Alături de ansamblurile Radio România, pe scenă se vor afla Corul Filarmonicii George Enescu (dirijor: Iosif Ion Prunner) şi o serie de artişti lirici de talie internaţională: Erika Sunnegårdh (soprană), Cellia Costea (soprană), Aurelia Florian (soprană), Michaela Selinger (alto), Liliana Ciucă (alto), Ştefan Vinke (tenor), Şerban Vasile (bariton) şi Sorin Coliban (bas).

Ovaţiile au durat aproape 20 de minute la Concertul Orchestrei Române de Tineret

Cele patru ansambluri reunite ale Orchestrelor şi Corurilor Radio România vor interpreta aşadar una dintre cele mai ample lucrări corale ale repertoriului clasic, un adevărat „maraton” de virtuozitate muzicală pentru toţi artiştii implicaţi.

Compusă de Mahler în 1906, lucrarea a avut premiera absolută la München în 1910, chiar sub bagheta compozitorului. Structura partiturii lui Mahler este una atipică: prima parte este bazată pe un imn creştin în latină – datat din sec. IX -, iar cea de-a doua parte este inspirată din finalul celebrului Faust semnat de Goethe.

Corul Academic Radio se va alătura, pe 12 septembrie, orchestrei de la Bayerische Staatsoper (Opera de Stat din München), dirijate de Constantinos Carydis, şi va interpreta o partitură enesciană: Poemul simfonic Isis – în aranjamentul lui Pascal Bentoiu, după schiţele compozitorului.

Pe 13 septembrie, alături de acelaşi prestigios ansamblu, sub bagheta dirijorului Sebastian Weigle, Corul Academic Radio va fi apreciat în varianta concertantă a operei Elektra de Richard Strauss, alături de mari voci internaţionale, printre care şi celebra mezzosoprană Agnes Baltsa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.