„Unul dintre cei mai responsabili”

„Traian Băsescu este unul dintre cei mai responsabili conducători ai vremurilor noastre”. Ştiţi cine a spus bancul ăsta? Preşedintele Israelului aflat în vizită în România,încercând să facă un compliment protocolar gazdei sale. Peste câteva luni, când situaţia internă se va înrăutăţi şi mai mult, am putea auzi şi opusul acestei afirmaţii. Cine ştie ce lider european va schimba judecata, adăugând doar o literă „i” la începutul cuvântului „responsabili”.Atât! Va spune adevărul fără să priceapă prea mult cum s-a ajuns la o asemenea schimbare.Din speranţa Europei în dezamăgirea acesteia. Din boom-ul bătrânului continent în sărăcia acestuia!

Din „grânarul Europei” în piaţa de desfacere a acesteia. De la morcovi şi pătrunjel la grâu şi carne! Să fi izbutit Traian Băsescu să reprezinte şi performanţa şi prăpastia României? Şi progresul şi dezastrul ţării sale? Nici magician să fi fost, tot n-ar fi izbutit o asemenea jonglerie într-un timp atât de scurt. Şi hahaleră şi securist şi aventurier şi marginalizat european, şi „între cei mai responsabili conducători ai vremii noastre”.

Păcat că preşedintele Israelului n-a adăugat „şi cu cea mai responsabilă fiică în Parlamentul european!” Atunci chiar ar fi trebuit să cădem pe gânduri. Ori suntem nişte norocoşi ingraţi, ori Traian Băsescu a mai făcut o concesie politică majoră de care nu ştim absolut nimic. Traian Băsescu riscă să ne târască şi în mitologie. Se crede mai ceva decât oracolul din Dephi! O încropită propunere de suspendare a atras blestemul asupra compatrioţilor săi. De la pragul bogăţiei au ajuns în infernul datoriilor. O aplicare a unui articol din Constituţie a împins România la sapă de lemn. Dar dacă ar fi fost arestat pentru prăduirea flotei?

Sau pentru pagubele produse la Ministerul Transporturilor? România ar fi fost ştearsă de pe harta pământului! Zeii ne-ar fi spulberat dintr-o suflare, iar arheologii ar fi ajuns să caute ruinele Palatului Cotroceni cum caută, astăzi, Troia prin Asia Mică. Oricum, preşedintele României se poate mândri. A parcurs toată gama performanţelor şi acuzelor. A sărit din anonimat şi nimicnicie la glorie şi dregătorie.Le-a cunoscut pe toate.De la candidat la câştigător, de la cel mai responsabil la preşedintele cel mai puţin responsabil, de la marinar la primul magistrat al României.

Cum poţi parcurge un asemenea traseu fără prea multe mustrări de conştiinţă? Greu de înţeles! Cum poţi să-i transformi pe cei mai recenţi discipoli şi susţinători în rebuturi politice? Asta într-un interval mai scurt decât istoria unei clipe! Schimbând instrumentul critic sau unităţile de măsură?La urma urmelor, câţi bani aduc cei din tânăra generaţie din PDL faţă de colegii de generaţie Blaga,Videanu,Berceanu şi pupila Udrea (înmărmurită şi ea de anvergura complimentului lui Simon Perez!)Şi s-ar putea afla explicaţia spectaculoasei schimbări de atitudine a preşedintelui Traian Băsescu. Cu bătrânii partidului are învârteli. Cu cei tineri învârte doat idei şi principii. Sau pur şi simplu preşedintele a ajuns în faza în care patologicul îi joacă feste. Se trezeşte vorbind şi uită absolut tot ce-a trăit ieri şi alaltăieri!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.