Unul dintre cele mai mici state din lume a aderat la spaţiul Schengen. România mai așteaptă

Liechtenstein a devenit luni a 26 a ţară membră a spaţiului Schengen, după ce miniştrii de interne din UE au adoptat săptămâna trecută o decizie ce permite atât ridicarea controalelor la graniţele interne (spaţiului Schengen) cu Liechtenstein, cât şi eliminarea actualelor restricţii asupra folosirii Sistemului de Informaţii Schengen (SIS).

Într-o evaluare precedentă, Consiliul JAI a stabilit că Liechtenstein îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru aplicarea practică a părţilor relevante ale acquisului Schengen, scrie Agerpres.

„Spaţiul Schengen a sporit rapid, permiţând unui număr crescând de cetăţeni europeni şi vizitatorilor din terţe ţări să se bucure de libera circulaţie în tot mai multe ţări. Cu aderarea Liechtenstein-ului astăzi, dezvoltăm una din cele mai importante realizări ale Uniunii Europene”, a afirmat comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström.

Începând de luni, 19 decembrie, au fost desfiinţate controalele asupra persoanelor la graniţele cu Liechtenstein, ţară care va pune deplin în aplicare regulile Schengen.

Liechtenstein a semnat acordul de asociere Schengen cu Uniunea Europeană în 28 februarie 2008, primul pas către aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie. Din spaţiul Schengen fac parte 26 de state – 22 din cele 27 membre ale UE (excepţiile sunt România, Bulgaria, Cipru, Irlanda şi Marea Britanie) plus Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.

Spaţiul Schengen a fost fondat în 14 iunie 1985, când Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg şi Olanda au semnat Acordul Schengen.

Liechtenstein este cea mai mică țară vorbitoare de limba germană din lume. Are ca diviziuni administrative 11 municipii și își are capitala la Vaduz. Principatul este a patra cea mai mică țară a Europei (după Vatican, Monaco și San Marino), în anul 2002 înregistrându-se doar 32.840 de locuitori, mare parte din aceștia concentrându-se în capitala țării, Vaduz.

La spațiul Schengen trebuia să adere și România, însă corupția din țara noastră a determinat Olanda să refuze categoric primirea noastră în acest spațiu. Inițial s-au opus aderării țării noastre și alte state europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.