Urmările puciului: 265 de morți și mii de arestări (Video)

Tentativa de lovitură de stat din Turcia a eșuat, dar situația era încă încordată sâmbătă. Aproape 3.000 de militari au fost arestați. Imagini prezentate de televiziuni au arătat militari care se predau. Bilanțul confruntărilor de vineri noapte este sumbru: 265 de morți.

Update: Premierul turc și-a reiterat îndemnul către populație să rămână pe străzi pentru a „veghea democraţia”. Sâmbătă seara oamenii s-au adunat pe străzile Capitalei cu steaguri, într-o atmosferă de sărbătoare după ce tentativa de lovitură de stat a eșuat.

Update: Reuniune a Parlamentului turc

Update: Comandanții Armatelor a doua și a treia au fost arestați în urma tentativei de puci eșuate, transmite AFP. De asemenea a fost arestat un judecător al Curții Constituționale, jurisdicția supremă în Turcia, Armata a doua apără granițele Turciei cu Siria, Irak și Iran.

Update: Obama, cu „statul de drept”

Update: Bază folosită împotriva ISIS, fără energie electrică

Update: Arestare în masă a judecătorilor după puci

Update: 265 de morți și 1.440 de răniți, este cel mai recent bilanț al tentativei de lovitură de stat militară din Turcia.

„Bilanţul total este de 265 de morţi – 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat”, a anunțat premierul turc Binali Yildirim, precizând de asemenea că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

Update: Guvernul turc deține controlul în proporție de 90% în urma tentativei de lovitură de stat de noaptea trecută deși mai sunt comandanți militari ținuți ostatici de către puciști, a susținut sâmbătă ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik, conform Reuters, care citează televiziunea NTV.

Update: Bilanț oficial: 161 de morți și 1.440 de răniți. Premierul turc a anunțat că 2.893 de militari turci puciști au fost arestați.

Update: Noul şef al Statului Major al armatei turce, generalul Umit Dundar, a declarat 104 indivizi care au lansat lovitura de stat au fost ucişi, cărora li s-ar adăuga cele 90 de persoane anunțate deja ca decedate, ceea ce ar ridica bilanțul total la 194 de morţi. Ar fi murit 49 de civili, 41 de polițiști și 104 puciști. Tentativa de lovitură de stat a fost blocată, a spus generalul. Civili se aflau în continuare în stradă sâmbătă, la îndemnul lui Recep Erdogan. Erdogan a cerut populației să rămână în stradă pentru a face față unor noi tentative.

Update: Agenția Anadolu transmis că 90 de oameni au murit și 1.154 au fost răniți în confruntări.

Update: Șeful Statului Major al armatei turce, generalul Hulusi Akar, luat ostatic, a fost eliberat sâmbătă de militari puciști. Totodată acesta a fost înlocuit din funcție.

Update: Numărul militarilor arestați în Turcia a ajuns la 1.563 după tentativa de lovitură de stat, conform Reuters.

Update: UE și SUA și-au declarat sprijinul pentru Administrația Erdogan.UE a cerut sâmbătă o „revenire rapidă la ordinea constituțională în Turcia”.

„Continuăm să urmărim îndeaproape evoluțiile și să ne coordonăm cu cele 28 de state membre ale UE” în privința Turciei, „partener cheie” al UE, au transmis într-un comunicat comun Federica Mogherini, președintele Consiliului European Donald Tusk și cel al Comisie Europene, Jean-Claude Juncker.

„UE susține în totalitate guvernul ales democratic, instituțiile țării și statul de drept”, au afirmat liderii europeni, atitudine împărtășită de lideri ca președintele SUA Barack Obama sau secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat de asemenea că „ordinea democratică trebuie respectată în Turcia”.

Update: Un număr de 754 de militari au fost arestați în legătură cu tentativa de lovitură de stat ce pare a fi eșuat, dar care s-a soldat cu moartea a cel puțin 60 de persoane, a anunțat sâmbătă agenția de presă proguvernamentală Anadolu, conform AFP. Cinci generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala, conform agenției.

Update: Potrivit unui oficial turc cu rang înalt citat de Reuters, cel puțin 60 de oameni au fost uciși noaptea trecută în timpul tentativei de lovitură de stat. Un număr de 336 de persoane au fost arestate, a anunțat la rândul său ministrul justiției.

Zeci de soldați implicați în tentativa de lovitură de stat s-au predat.

Premierul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele și elicopterele aflate în mâinile militarilor puciști, a declarat un responsabil turc, transmite AFP. „Avioane de luptă au decolat de la baza lor din Eskisehir”, în vestul Turciei, pentru a lupta contra aparatelor puciștilor, potrivit responsabilului.

Ajuns în cele din urmă la Istanbul, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că el rămâne cu „poporul” său și nu se duce nicăieri, transmite Agerpres.

Erdogan a adăugat că milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepților clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepții săi din sistemul judiciar și armată pentru a răsturna guvernul turc.

Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare și un motiv pentru „a curăța” forțele armate de elementele trădătoare, a mai spus Erdogan.

El a fost întâmpinat de o mulțime de susținători la aeroportul Ataturk din Istanbul sâmbătă dimineață, potrivit imaginilor difuzate de canalul NTV.

El a vorbit cu susținătorii săi după ce avionul care îl transporta a aterizat la Istanbul. Erdogan a mai spus că hotelul unde se afla pe coasta turcă a fost bombardat după plecarea sa.

Patruzeci și două de persoane, dintre care civili și polițiști, au fost ucise la Ankara în confruntări, a anunțat anterior parchetul districtului Golbasi, suburbie a capitalei turce, citat de canalele de televiziune turce, informează AFP.
Focuri de armă sporadice se puteau auzi sâmbătă dimineața devreme în mai multe cartiere ale capitalei Turciei Ankara după o noapte cu explozii provocate, potrivit mass-media, de bombardamente aeriene.

La rândul său, prim-ministrul turc Binali Yildirim, a declarat că situația din Ankara este în mare măsură sub control și că 120 de persoane au fost arestate.

La aproximativ 15 minute după declarațiile sale, clădirea parlamentului a fost lovită de bombe și mai multe persoane au fost rănite, potrivit presei locale.

Totul a început vineri noapte când prim-ministrul turc a denunțat o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. După ce a preluat controlul televiziunii publice, Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în țară pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului. Șeful Statului Major al armatei turce a fost luat ostatic. Televiziunea de stat a anunțat vineri seara proclamarea legii marțiale. Au urmat exploziile în lanț și focuri de armă.

După ce a chemat oamenii în stradă, Erdogan a aterizat la Istanbul. Președintele a apărut în mijlocul mulțimii de susținători în afara aeroportului din Istanbul.

stire in curs de actualizare


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.