USL a intrat oficial în grevă parlamentară

În premieră în România, Opoziţia a declarat oficial grevă parlamentară. O situaţie similară s-a mai înregistrat de-a lungul timpului în SUA.

Grupurile parlamentare ale USL (senatorii şi deputaţii PSD, PNL şi PC) au adoptat cu largă majoritate de voturi decizia de a intra în grevă parlamentară. Au existat doar două abţineri, doi deputaţi PSD, care au solicitat să se aplice situaţia extremă, a demisiilor din Parlament.

Indeminizaţiile de senator şi de deputat („salariul” parlamentarilor) ale celor aflaţi în grevă vor fi donate unor asociaţii sau fundaţii de caritate.

Senatorii şi deputaţii PNL, PSD şi PC nu vor participa la lucrările plenurilor şi nici la lucrările comisiilor. În cadrul grupurilor parlamentare urmează să se decidă o prezenţă minimă (unul sau doi parlamentari din USL) la lucrările plenului şi ale comisiilor, pentru a monitoriza parlamentarii Puterii şi pentru a semnala eventualele fraude la vot.

Update 1: Scriptic, Puterea nu mai are majoritate în Senat

Senatorul PDL de Constanţa, Mircea Banias, şi-a anunţat demisia din partid. Eforturile lui Vasile Blaga de a-l convinge să se răzgândească au eşuat.

În urma acestei demisii, Puterea nu mai are – cel puţin din punct de vedere scriptic – majoritatea necesară pentru a trece legile organice.

În acest moment, Puterea se bazează pe 46 de senatori PDL, 8 senatori UDMR şi 14 senatori UNPR, în total 68. Pentru o lege organică sunt necesare 69 de voturi. Totuşi, senatorul Iulian Urban (demisionat din PDL – cel care i-a făcut „viermi” pe protestatatrii din Piata Universităţii) a anunţat că va vota alături de Putere. Nu se ştie cum va vota Banias. În Senat există un mandat al UDMR vacant, prin numirea fostului lider de grup într-o funcţie la o altă instituţie a statului.

Update 2: Adriana Săftoiu a demisionat din Cameră, citându-l pe deputatul Emil Boc

 Aşa cum a anunţat anterior, deputatul PNL, Adriana Săftoiu a demisionat din Cameră. Într-un discurs strălucitor, unul dintre cele mai bune din ultimii ani, care a durat 7 minute, Adriana Săftoiu a făcut o radiografie completă a ce înseamnă acum Parlamentul, şi dezamăgirile pe care instituţia şi modul de acţiune ale celor de la Putere le-au produs electoratului. În cadrul discursului, Adriana Săftoiu a dat şi un citat din …deputatul Emil Boc: Declaraţia mea politică se intitulează: Subminarea rolului Parlamentului şi derapajul spre dictatura Executivului”. Potrivit Constituţiei, Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării şi organul suprem legislativ al poporului român. Acest text constituţional a devenit o normă de recomandare pentru Guvernul Adrian Năstase. În acest moment, asistăm la o sfidare fără precedent a rolului Legislativului, ca factor de control şi legiferare în România.

Argumente:

1) Practica generalizată a ordonanţelor de urgenţă reprezintă, poate, cea mai importantă modalitate de compromitere a funcţiei legislative a Parlamentului. În 2 ani, au fost emise 416 ordonanţe de urgenţă, adică 416 legi, care ar fi trebuit să fie dezbătute aici, în Parlamentul României, au fost, practic, adoptate de Guvernul Adrian Năstase.

2) Sustragerea de la dezbaterea parlamentară a celor mai importante legi care afectează viaţa publică şi viaţa cetăţenilor, în general  (Declaraţie politică din 4 martie 2003 – Emil Boc, deputat PD).

Adriana Săftoiu – ea rămâne membru al PNL – a condamnat schimbarea de poziţie a actualului premier, menţionând că atunci când se ajunge la Putere, principiile promovate în opoziţie nu mai sunt valabile. Săftoiu şi-a exprimat dezamăgirea că Parlamentul României a funcţionat pe principiul „tot ce vine de la Putere este bun, tot ce vine de la Opoziţie, este rău”.

Update 3: 7 comisii la Senat nu pot funcţiona

Din 16 comisii permanente, la Senat, 7 vor fi în stare de nefuncţionabilitate pe durata grevei parlamentare a senatorilor USL. Aceasta pentru că majoritatea în respectivele comisii este deţinută de senatorii PNL şi PSD. Nu este vorba doar de votarea rapoartelor ci şi de desfăşurarea şedinţelor, pentru că nu mai există nici cvorumul de lucru.

Comisia juridică:   6 (USL) – 5 (Putere); preşedinte PSD

Comisia buget-finanţe: 7 (USL) – 4 (Putere) : preşedinte PDL

Comisia economică: 6 (USL) – 5 (Putere): preşedinte PNL

Comisia de politică externă: 6 (USL) – 5 (Putere): preşedinte PSD

Comisia de apărare: 6 (USL) – 5 (Putere): preşedinte PNL

Comisia pentru muncă: 6 (USL) – 5 (Putere): preşedinte PDL

Comisia pentru cultură: 6 (USL) – 5 (Putere): preşedinte PSD 

Update 4: USL va vota tot ce ţine de obligaţiile externe ale României

Liderii USL au anunţat în plenul de miercuri că senatorii şi deputaţii PNL, PSD şi PC, deşi se află în grevă parlamentară, se vor prezenta la şedinţele de comisii sau plen în care ar urma să se voteze tratate internaţionale sau legi privind obligaţiile internaţionale ale României.

Şeful social-democraţilor, Victor Ponta, a făcut pe această temă o serie de precizări: „Guvernul României, cel actual sau cel viitor, trebuie să semneze tratate numai după ce le prezintă publicului, nu aşa cum s-a întâmplat cu ACTA, care se referă la viaţa a milioane de români care folosesc internetul. Tratatul pentru stabilitate a fost prezentat alaltăieri la Bruxelles, trebuie să ni-l prezinte Guvernul României, să vedem ce înseamnă pentru români. Eu ştiu foarte clar că prevederile acestui tratat se aplică după ce intrăm în zona euro, deci după 2015, dar vreau, de principiu, ca orice tratat semnăm să-l prezentăm oamenilor, după care îl semnăm, ratificăm şi facem toate modificările necesare legislative şi dacă va fi cazul constituţionale”.

Pe parcursul grevei parlamentare, cu excepţia şedinţelor în care se vor dezbate şi vota tratate internaţionale, deputaţii şi senatorii USL nu vor participa la plenuri şi şedinţele comisiilor de specialitate. Ei se vor afla însă în clădirea Parlamentului, vor participa la şedinţe de grup parlamentar, la lucrările comisiilor lor interne pe diferite specialităţi şi, probabil vor remite şi iniţiative legislative. Conform co-liderilor USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, în cazul în care reprezentanţii Puterii vor accepta negocieri privind un acord comun pentru declanşarea procedurilor obligatorii pentru alegerile anticipate, „USL va participa la aceste negocieri”. În zilele cu activitate în teritoriu, senatorii şi deputaţii USL îşi vor desfăşura activităţile obişnuite în circumscripţiile lor electorale.

Update 5: Premierul Emil Boc, chemat de urgenţă la Senat

 La Senat, imediat după votarea Biroului Permanent, senatorii Opoziţiei s-au retras de la lucrări. Rămaşi singuri în plen, senatorii PDL, UNPR şi UDMR au continuat lucrările, până ce un vicelider al PSD, lăsat special pentru a supraveghea corectitudinea şedinţei, a cerut apel nominal. S-a constatat că în plen erau prezenţi doar 63 de senatori, drept urmare, neexistând cvorum, şedinţa s-a suspendat.

Imediat liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a convocat o şedinţă extraordinară de grup parlamentar, iar preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a solicitat expres prezenţa premierului Emil Boc.

Update 6: Pierderi egale în ambele tabere la Cameră

În Camera Deputaţilor, în afară de demisia din funcţia de deputat a Adrianei Săftoiu, s-au mai înregistrat trei evenimente: deputatul PNL Nicolae Jolţa a trecut la PDL, deputatul UNPR Ilie Morega a plecat din UNPR (şi-a motivat decizia prin dezacordul privind politica guvernamentală a PDL şi UNPR), iar deputata Aura Vasile, căreia pe 20 decembrie i s-a înregistrat cererea de aderare la UNPR, a înregistrat o nouă cerere de reîntoarcere în PSD.

În prezent în Camera Deputaţilor sunt 5 mandate vacante, cvorumul pentru votarea legilor organice fiind de 166 voturi. Raportul de forţe între cele două tabere este următorul: Putere (PDL, UNPR, UDMR, minorităţi) – 175 voturi; Opoziţie (PSD, PNL, PC) – 148 voturi; 6 deputaţi sunt declaraţi independenţi şi, de regulă, 4 votează cu Opoziţia.

La Camera Deputaţilor, două comisii sunt în stare de nefuncţionare:

  • Comisia pentru administraţie publică: 14 (USL) – 14 (Putere): preşedinte – PDL
  • Comisia pentru muncă,protecţie socială: 13 (USL) -13 (Putere): preşedinte – PNL
  • La comisiile pentru sănătate şi de politică externă, Puterea are majoritate, dar dacă un singur deputat din Coaliţie lipseşte, se pierde cvorumul. 

Update 7: 8 demisii din PDL blocate de Blaga. Senatorii PDL au cerut demisia lui Boc 

Scandal monstru în şedinţa extraordinară a grupului PDL de la Senat, întrunit după suspendarea din lipsă de cvorum a plenului. Deşi a fost solicitată expres venirea premierului Emil Boc, acesta nu a catadixit să vină să discute cu senatorii. Conform unei surse participante la şedinţă, 8 senatori PDL au intenţionat să-şi dea demisia din partid. Cei 8 erau total nemulţumiţi de faptul că premierul Emil Boc i-a lăsat în „offside” în faţa Opoziţiei. Totodată, „rebelii” au reclamat faptul că Senatul nu va mai putea lucra deloc, din cauză că miniştri nu prea vin la şedinţele de plen. Conform sursei noastre, Vasile Blaga a reuşit să îi determine pe cei 8 să nu demisioneze, dar aceştia au cerut capul premierului Boc şi a 4 miniştri. În zilele următoare urmează ca senatorii şi deputaţii PDL să participe la o şedinţă la care să fie prezentă întreaga conducere a partidului.

Rectificare

Ţinând cont că s-a oficializat şi demisia din Senat a lui Mircea Cinteză (fostul senator PDL a optat pentru o funcţie la Colegiul medicilor), cvorumul de vot la Senat este de 68.

La ora actuală raportul dintre cele două tabere este următorul: Putere (PDL, UDMR, UNPR) – 67 de voturi; Opoziţie (PNL, PSD, PC) – 66 de voturi. Sunt înregistraţi doi independenţi, Iulian Urban (ex PDL), care a anunţat că votează cu Puterea şi Mircea Geoană (ex PSD) care a anunţat că votează proiectele Opoziţiei.

USL a intrat oficial în grevă
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.