USL varianta second-hand şi ilegală

În tentativa de a scoate mai multe voturi, echipa lui Victor Ponta a regizat un spectacol de lumini intitulat pompos refacerea USL. O refacere imposibilă din punctul de vedere al legii partidelor politice, o refacere imposibilă pentru că una dintre părţile semnatare nu există din punct de vedere juridic.

O alianţă second-hand şi ilegală

În timp ce în toată ţara zeci de mii de românii au ieşit în stradă şi protestează împotriva modului în care se organizează votul în diaspora, multe proteste sunt şi împotriva lui Victor Ponta, premierul şi cei care îl susţin au participat la o manifestare electorală la Palatul Parlamentului în care s-a anunţat o refacere a unei alianţe de tip USL. O alianţă care se consideră ca fiind continuatoarea USL înfiinţată juridic în 2011. Atenţie, NU este vorba de un document cu putere juridică. NU este vorba de o continuitate a USL 2011 pentru că Legea partidelor politice nu permite constituirea unei alianţe în orice condiţii.

Art.54, alin.1 spune: „Denumirea integrală şi denumirea prescurtată ale unui partid politic înregistrat legal, precum şi semnele permanente folosite de acesta, începând cu anul 1990, îi aparţin de drept, dacă le-a folosit primul, şi nu pot fi însuşite sau utilizate de alte partide politice înregistrate ulterior”, iar la alin.3 prevede: „Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi alianţelor politice”. Consecinţa: o alianţă denumită USL fără PNL este ilegală. Şi mai este ilegală pentru că una din părţi se numeşte PLR, adică o entitate care nu există.

Totul nu este decât o tentativă de înşelare a electoratului în speranţa că duminică Victor Ponta ar mai scoate ceva voturi în plus. Dovada o constituie şi o afirmaţie a lui Liviu Dragnea: „Este un mesaj pentru toţi românii care au votat în 2012 USL”.

PLR nu există

Protocolul semnat vineri seara NU are nicio valoare juridică. Pentru că una dintre părţile semnatare, aşa-zisul PLR, nu există. În registrul partidelor politice aflat la Tribunalul Municipiului Bucureşti PLR nu există. Cine nu este în acest registru nu există. C.P. Tăriceanu şi toţi cei din grupul său sunt la ora actuală membri ai Partidului Naţional al Mediului (PNM). Membri simpli, nimeni nu are vreo funcţie.

Lucrurile stau în felul următor şi vi le prezentăm cronologic:

  • în luna iulie, C.P. Tăriceanu fie cumpără, fie primeşte (via PSD) Partidul Naţional al Mediului. PNM o grupare minusculă de sorginte ecologistă s-a înfiinţat în 2013 de către un grup de suporteri ai PSD, fiind la vremea respectivă un partid de rezervă pentru eventuali disidenţi din PSD.
  • Conform unui document existent la TMB, pe 25 iulie, PNM şi-ar fi ţinut un congres care a aprobat schimbarea numelui în PLR, schimbarea statutului, schimbarea semnului electoral. Niciunde în mass-media nu a apărut însă vreo ştire privind acţiunea PNM din 25 iulie 2014.
  • Tot conform documentelor depuse la TMB aflăm pe 25 iulie, Congresul PNM a convocat conform noului statut pe 1 şi 2 august Congresul PLR.
  • Pe 1 şi 2 august, când s-a desfăşurat Congresul PLR, nu s-a făcut nicio referire verbală sau în scris la PNM. Practic, la respectivul congres nu a reieşit că PLR este fostul PNM. Practic, după forma prezentată în mass-media a reieşit că se desfăşura un congres al unui partid nou înfiinţat, PLR. Ilegal însă pentru că nu existau listele, ci cele 25.000 de semnături. Probabil, în culise, au existat documente reale cele privind tranziţia de la PNM la PLR.
  • Pe 14 august 2014, PNM prin cererea adresată Tribunalului Bucureşti solicită înscrierea în registrul partidelor politice: 1. a modificării statutului şi a programului şi a programului politic al PNM; 2. a modificării structurii conducerii partidului; 3. ale denumirii integrale şi denumirii prescurtate care urmează să fie PLR; 3. a semnului permanent al partidului; 4. a sediului central .
  • Pe 22 septembrie 2014, prin Decizia nr.23 pronunţată în dosarul 27998/3/2014, instanţa Secţiei a V-a civilă contencios administrativ a TMB respinge ca nefondată cererea PNM.

PNM este partidul în care Tăriceanu & Co sunt simpli membri

Care sunt, în prezent, consecinţele deciziei din 22 septembrie 2014.

  1. Nu s-a aprobat modificarea statutului şi programului PNM
  2. Nu s-a aprobat schimbarea denumirii din PNM în PLR.
  3. Nu s-a aprobat noua structură de conducere.
  4. Nu s-a aprobat noul semn permanent.
  5. Nu s-a aprobat noul sediu al partidului.
  6. Ce s-a votat pe 1 şi 2 august nu are putere juridică.

În concluzie: PLR nu există din punct de vedere juridic. Există însă în continuare PNM, care funcţionează în aceeaşi formă şi structură şi cu acelaşi statut avut până la data de 25 iulie 2014. Singura noutate legată de PNM este că are câţiva membri (simpli) noi, în persoana lui C.P. Tăriceanu, Daniel Chiţoiu şi ceilalţi care au fugit din PNL şi alte partide. Numai în situaţia în care PNM ar câştiga în Apel, atunci se va putea vorbi de PLR. Şi NUMAI după data apelului, PLR poate semna documente, încheia alianţe etc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.