USL, victorie clară în alegeri potrivit celor mai recente sondaje

USL s-a stabilizat în jurul unei intenţii de vot de 60%. ARD nu trece de pragul psihologic de 20%; Episodul „Oltchim” a salvat PPDD; Prezenţa la vot este esenţială pentru ca pe 9 decembrie sondajele să fie confirmate.

CCSI şi CCSB dau USL la peste 60%

CCSI are următoarele rezultate în ultimul sondaj care a apărut pe Ziare.com: USL – 61%; ARD – 19%; PPDD – 12%, UDMR – 5%.

CCSB prezintă rezultate apropiate: USL – 62%; ARD – 17%, PPDD – 10%, UDMR – 5%, PER – 4%, PRM – 2%.

Dacă ne uităm la ultimele trei cercetări de piaţă (ale CCSB) vedem următoarele date:

USL: 62% atât în august cât şi în septembrie şi octombrie; 

ARD: 18% – august, 16% – septembrie, 19% – octombrie;

PPDD: 8% – august, 12% – septembrie, 9% – octombrie.

Traian Băsescu, mână moartă

La o analiză atentă a rezultatelor, coroborate cu evenimente din ultimele luni se poate ajunge la o concluzie clară: ieşirile electorale ale preşedintelui Traian Băsescu nu au ajutat deloc ARD. Din contră. Se poate spune chiar că a dăunat grupării sale de suflet. Ieşirile lui Traian Băsescu – cu atacuri repetate şi murdare la adresa USL şi a liderilor alianţei – nu a produs nicio pagubă,
dovadă stau şi procentele, neschimbate din luna august până în prezent. PPDD a avut o creştere spectaculoasă în septembrie şi acest lucru s-a datorat „afacerii Oltchim” şi, mai ales, mediatizării (extrem de favorabile) în exces a lui Dan Diaconescu la două televiziuni de ştiri – nu ne referim la pseudo-televiziunea unde este patron. Căderea PPDD din octombrie s-a produs din
cauză că foarte multă lume a priceput că Diaconescu a vrut să excrocheze statul şi/sau să profite de privatizarea Oltchim pentru a-şi face reclamă. Nu este exclus ca lui DD să i se tragă şi de pe urma faptului că în „spatele” său s-a aflat Traian Băsescu şi strategii PDL.

Cum se interpretează aceste rezultate

Datele din sondaje nu sunt însă identice cu cele ce vor rezulta după votarea efectivă. Acest fapt se datorează faptului că repondenţii nu sunt 100% corecţi în ceea ce afirmă. Mirel Palada (şeful CCSB) explică fenomenul. Unii repondenţi spun că
votează USL pentru că este de „bonton”. Invers, sunt simpatizanţi ai ARD care nu spun că votează gruparea favorită pentru că „nu dă bine”. Mirel Palada estimează că numărul celor care susţin că votează USL, dar în realitate au alte opţiuni sau chiar nu merg la vot este între 5 şi 7%, în timp ce repondenţi care vor vota ARD, dar nu o spun operatorului care efectuează sondajul sunt în jur
de 3 sau 4%. La PPDD, ce se „câştigă dintr-o parte, se pierde în cealaltă”. Ţinând cont de aceste aspecte, rezultatele reale la urne ar fi următoarele:

USL : între 55 şi 57%

ARD: între 20 şi 21%

PPDD: între 9 şi 10%

UDMR: între 5 şi 6%

Cum se vor repartiza mandatele

Ţinând cont de „rezultatele reale” ce reies în urma interpretării datelor din sondajul CCSB, şi având în vedere că vor fi foarte mulţi candidaţi USL care vor „închide” colegiile cu 50%+1 voturi, după cele două etape de redistribuiri se estimează următoarea situaţie:

USL între 60 şi 63% mandate;

ARD între 21 şi 22% mandate;

PPDD între 9 şi 10% mandate;

UDMR între 6 şi 7% mandate

Prezenţa la urne este vitală

CCSB în sondajul pe care l-a efectuat a vrut să afle şi intenţia de participare la vot: 48% au afirmat că votează, 37 au dat răspuns negativ şi 15% au susţinut că nu se vor afla în ţară. Prezenţa la vot este esenţială pentru ca toate datele de mai sus să
fie confirmate pe 9 decembrie. Iată ce a precizat Mirel Palada la Antena3: „La o prezenţă la urne mai scăzută, spre limita de jos a lui 40%, cifrele estimate se vor modifica, în sensul că acestea vor fi mai scăzute pentru USL şi mai ridicate pentru ARD”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.