USL cere revocarea lui Blaga şi Anastase

Grupurile PSD şi PNL solicită, marţi, în plenul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestei Camere, Vasile Blaga. De asemenea, se cere revocarea din funcție a Robertei Anastase de la Cameră.

Liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că USL a depus la Biroul Permanent cererea de convocare a unei sesiuni extraordinare pentru ora 19.00.

El a arătat că această sesiune extraordinară va avea pe ordinea de zi un singur punct – referitor la dezbaterea şi votul raportului Comisiei juridice privitor la sesizarea făcută de USL împotriva preşedintelui Camerei. Roberta Anastase legată în principal de acuzaţiile de fraudă care i se aduc la votul la Legea pensiilor, din septembrie 2010.

Zgonea a menţionat că Roberta Anastase nu are motive regulamentare ca să nu convoace şedinţa Biroului Permanent.

Cerere pentru revocarea lui Blaga

„Astăzi, la plenul de la Senat de la 17.00 vom cere revocarea lui Blaga, pe considerentul că majoritatea trebuie să fie reprezentată în fruntea acestui for”, au declarat sursele citate de Mediafax.
În replică, şeful Senatului a spus că nu va fi ce acord cu o asemenea sesiune extraordinară.

„Nu voi putea pune pe ordinea de zi un astfel de demers, atâta timp cât nu respectă legea şi Constituţia. E neconstituţional, există o decizie a Curţii Constituţionale care spune în ce condiţii poate fi convovat regulamentul Camerei”, a declarat în replică Vasile Blaga.

În plus, Blaga a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională din România (CCR) solicitarea USL de revocare.

Anastase ripostează

„E o procedură ciudată, în afara Constituţiei, drept pentru care nu poate fi supusă la vot”, a declarat Anastase.

„Revocarea se face la propunerea grupului parlamentar care l-a mandatat în funcţia de preşedinte”, a explicat preşedintele Camerei Deputaţilor.

UPDATE Argumentele USL pentru revocarea lui Blaga

Reprezentanţii PSD şi PNL susţin în cererea de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, că acesta nu a dovedit imparţialitatea la care era obligat, având o acţiune discreţionară, dar şi faptul că acesta nu mai beneficiază de sprijinul majorităţii senatorilor.

USL invocă în adresa prin care cere revocarea lui Blaga deciziile Curţii Constituţionale din 1992 până în prezent prin care s-a „statuat că preşedintele Senatului, în exercitarea funcţiei, trebuie să fie neutru din punct de vedere politic, întrucât acesta nu poate reprezenta poziţia politică şi interesele unui partid politic, ci reprezintă Senatul în integralitatea sa”.

„De asemenea, prin aceeaşi jurisprudenţă, Curtea Constituţională consideră că statutul preşedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalţi membri ai Biroului Permanent, implică un plus de exigenţă în ceea ce priveşte actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune în mod exclusiv, şi în orice condiţii, cu privire la această instituţie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlamentului nu este compatibilă cu această exigenţă”, mai susţin reprezentanţii USL în document.

„Faţă de aceste considerente, majoritatea senatorilor opinează că, datorită contextului actual, preşedintele Senatului, domnul senator Vasile Blaga, a abdicat de la acest rol constituţional, utilizând instituţia preşedintelui Senatului în scopul realizării exclusive a obiectivelor impuse de partidul politic din care face parte”, se mai precizează în document.

„Lipsa susţinerii de către o majoritate în Senat a determinat o acţiune discreţionară din partea acestuia. În acest context, considerăm că încetarea exercitării funcţiei de preşedinte al Senatului de către domnul senator Vasile Blaga este o consecinţă juridică a unor negocieri politice, compuneri şi recompuneri de forţe politice”, se mai arată în solicirarea de revocare din funcţie depusă de USL.

UPDATE Blaga şi Anastase: Sesiuni extraordinare pot fi convocate doar de preşedinţii Camerelor

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, au declarat că o sesiune extraordinară poate fi convocată doar de cei doi preşedinţi ai Camerelor şi că vor face contestaţie la Curtea Constituţională.

Blaga a spus că este „complet ilegală” convocarea şedinţei Biroului Permanent al Senatului, susţinând că această convocare s-a făcut fără înştiinţarea lui, în timp ce el se afla în plenul Camerelor reunite, unde premierul îşi prezenta raportul de la Consiliul European.

„Este complet ilegală convocarea domniilor lor, voi face în primul rând o plângere penală faţă de domnul Chelaru care a semnat azi un act ilegal, iar noi (Blaga şi Anastase – n.r.) vom contesta la Curtea Constituţională acest act complet ilegal”, a spus Blaga.

La rândul său, Roberta Anastase a apreciat că revocarea preşedinţilor unui for legislativ se poate face doar la propunerea grupurilor parlamentare din care acesta face parte.

UPDATE Zgonea: Blaga şi Anastase pot să sesizeze şi pe mama Curţii Constituţionale

Liderul deputaţilor PSD, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că Vasile Blaga şi Roberta Anastase pot să sesizeze „şi pe mama Curţii Constituţionale” referitor la revocarea lor din funcţiile de preşedinţi ai Senatului, respectiv Camerei, el precizând că cei doi trebuie să respecte legea.

„Pot să sesizeze şi pe mama Curţii Constituţionale. Anastase şi Blaga trebuie să respecte regulamentul şi legea, iar ei au fugit în birou. Suntem dispuşi să rămânem aici până când cei doi vor pleca din funcţii şi Avocatul Poporului, care e un instrument politic în mâna PDL, va fi înlocuit cu un om care respectă legea”, a spus Zgonea, relatează Mediafax.ro.

El a acuzat faptul că decizia de acordare a celei de-a doua pauze de consultări, de două ore, ţine de hotărârea democrat-liberalilor de a nu-şi părăsi funcţiile.

„Pedeliştii ţin de scaune şi de funcţii. Au inventat regulamentul, a intervenit neregulamentar un cetăţean care e senator şi a inventat a doua pauză pentru PDL. Grupurile au dreptul la o singură cerere. Ei au inventat pauza de două ore, au nevoie de o oră să fie emoţionaţi şi îşi prelungesc viaţa pe scaun”, a acuzat Zgonea.

El a spus că PSD a respectat toate procedurile, în timp ce democrat-liberalii vor să amâne dezbaterile şi după aceea să fugă acasă.

„Nu înţeleg de ce vor să-l ţină pe Avocatul Poporului. Demonstrează că noi am avut dreptate – Avocatul Poporului e instrumentul politic al PDL îndreptat împotriva celor care nu fac parte din această gaşcă portocalie”, a spus Zgonea.

UPDATE Şedinţa Senatului pentru revocarea lui Blaga a început

Şedinţa Senatului pentru revocarea din funcţie a lui Vasile Blaga a început

Chelaru a menţionat că preşedintele Senatului nu poate conduce şedinţa în care se discută revocarea sa.

Ioan Chelaru a precizat că într-o şedinţă a Biroului permanent care a avut loc în urmă cu 25 de minute s-a stabilit ca el să conducă şedinţa.

El a precizat că şi-au înregistrat prezenţa 71 din 124 de senatori, cvorumul fiind îndeplinit.

Senatorii PDL nu sunt prezenţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.