Va fi Macron „regele Europei“ lui Putin?

Sub pretextul expoziției de la Trianon, dedicată împlinirii a 300 de ani de la vizita în Franța a țarului Petru cel Mare și a stabilirii relațiilor diplomatice bilaterale, Vladimir Putin s-a întâlnit la Versailles cu noul președinte Emmanuel Macron. În 1717, țarul Rusiei întâlnea un copil (Regele Ludovic al XV-lea avea doar șapte ani), iar acum, Putin s-a întâlnit cu cel mai tânăr președinte din Europa, pentru a discuta despre mai multe dosare fierbinți: Ucraina, Siria, sancțiunile impuse Rusiei, afacerea Iukos.

Franța și Rusia au căzut de acord că nu sunt de acord, este concluzia trasă de Emmanuel Macron după întâlnirea cu Putin. „Avem dezacorduri, însă nu am spus încă totul“, a spus președintele Franței la conferința de presă ce a început cu mare întârziere, jurnaliștii suspectând că discuțiile au fost foarte aprinse. Cel puțin există un punct comun: „Prioritatea noastră este lupta împotriva terorismului“, a spus Macron, subliniind însă că este împotriva folosirii armelor chimice în Siria, un atac indirect la adresa omologului rus. În plus, Macron a declarat că a abordat și tema drepturilor homosexualilor din Cecenia, una sensibilă la Moscova în aceste zile. De partea cealaltă, Putin a declarat în cadrul conferinței că este „impresionat de grandoarea Franței și istoria ei“, dar și că l-a invitat pe Emmanuel Macron la Moscova.

Putin: nu va fi cum a fost cu Chirac

„Dialogul cu Rusia este indispensabil, pentru că sunt subiecte internaționale care nu pot fi rezolvate fără un dialog cu rușii“, a declarat Macron înaintea întâlnirii cu Putin. „Voi fi exigent“ în discuția cu Putin, a spus Macron, singurul candidat la prezidențialele din Franța care a susținut total regimul de sancțiuni împotriva Rusiei. Putin vine la Versailles doar pentru a afla că Franța va susține sancțiunile economice, până când Rusia va înceta războiul din Ucraina, scrie Euobserver. Sancțiunile au dăunat ambelor părți: valoarea comerțului bilateral a ajuns de la 22 de miliarde de dolari, în 2013, la 13 miliarde în 2016. În plus, Franța a pierdut afacerea profitabilă vânzării a două portelicoptere Mistral în Rusia.

Sunt multe de reparat în relația bilaterală. Presa rusă vorbește despre anularea întâlnirii de la Paris dintre Putin și Francois Hollande, în octombrie 2016, după ce fostul președinte al Franței a condamnat atacurile aviației ruse asupra civililor din Alep. Reacția lui Putin după alegerea lui Macron spune multe: „Deci a ieșit Macron, nu? Oricum va fi mai bine. Însă nu la fel de bine cum a fost cu Chirac!“. De partea cealaltă, președintele Macron are toate motivele să fie deranjat de campania dusă împotriva sa de presa controlată de Kremlin – a fost catalogat drept pupil al „dinastiei bancare Rothschild“, iar Rusia a inițiat un război informațional împotriva campaniei sale prezidențiale.

O mare greșeală a lui Macron

Analiștii francezi atrag atenția că vizita lui Putin a fost una neașteptată – cei doi președinți urmau să aibă o întâlnire bilaterală abia la summitul G20 din luna iulie, însă Macron a profitat de telefonul de felicitare al lui Putin pentru a-i face invitația la Versailles. Atuul lui Macron a fost amintita expoziție. De partea cealaltă, analiștii ruși subliniază că Putin a acceptat să aibă această întâlnire pe teritoriul Franței, un semnal că dorește relansarea relațiilor.

Cum în Ucraina au fost raportate sute de focuri de artilerie ale separatiștilor ruși, chiar cu câteva ore înaintea sosirii la Paris a președintelui rus, Macron comite „o gravă greșeală politică“ primindu-l pe Putin la Versailles, este opinia eurodeputatului ecologist Yannick Jadot. „Vladimir Putin nu a fost prezent în acest weekend la Summitul G8 pentru că acesta a devenit G7, din cauza războiului întreținut la frontierele Europei, în Ucraina. Să-i dai o asemenea tribună, o asemenea imagine, un simbol ca Versailles-ul, pentru a-l celebra pe Petru cel Mare… Putin a justificat anexarea Crimeii folosindu-se de imaginea lui Petru cel Mare.“

Președintele Franței, controlat de Merkel?

În acest context, nu ar trebui să ne așteptăm la nimic altceva decât la stabilirea unor relații personale și la deschiderea unui spațiu pentru dialog. „În timpul convorbirilor, Macron va încerca să obțină un răspuns din partea lui Putin la mesajele lansate la ultimul Summit G7. Însă este puțin probabil ca Macron să fi primit vreun mandat pentru a negocia ceva în cadrul acestei întâlniri“, spune analistul Kirill Koktiș, pentru ziarul rus Vzgliad. Dacă țarul Petru cel Mare a fost primit de regentul Franței, ducele Philippe d’Orleans, analiștii ruși sugerează că, acum, acțiunile tânărului Macron sunt controlate de cancelarul Angela Merkel. Le Figaro publică însă un articol de opinie în care Pauline Bretton, fostă deputată pentru diaspora din Rusia, susține că „rolul special al diplomației franceze este de a vorbi cu Rusia și de a antrena în discuții și Germania.“

Cu zece ani în urmă, la summitul G8, pe atunci din Germania, proaspătul președinte Nicolas Sarkozy avea prima sa întâlnire cu același Putin. Ca și Macron, Sarkozy a vrut să fie exigent și a vorbit despre uciderea cecenilor, a jurnalistei Politkoskaia, acuzând că în Rusia homosexualii nu au drepturi – sunt subiecte abordate acum și de Macron. Surse prezente la întâlnire au spus că Putin a făcut o pauza lungă, iar apoi i-a arătat omologului său cât de mică este Franța pe lângă Rusia. „Abia ai fost ales președinte. Fie vorbești cu mine așa, iar atunci te zdrobesc, fie încetezi acum și te voi face regele Europei“, i-a spus Putin. Rămâne de văzut ce planuri va avea „țarul“ Putin cu tânărul republican Emmanuel Macron.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.