Văcăroiu despre o decizie a lui Ponta: „E îngrijorător”

Bugetul de stat a fost fraudat în ultimii zece ani de 2,1 miliarde de euro, a declarat, vineri, la Europa FM, Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi, principalele cauze fiind corupţia, neglijenţa în serviciu şi schimbarea permanentă a legislaţiei.

Văcăroiu spune că cele mai multe prejudicii sunt comise cu bună știință chiar la nivel guvernamental.

De exemplu, numai în 2014, Guvernul, condus de Victor Ponta, a luat de la bugetul de investiții 2 miliarde de lei. Banii au fost transferați la fondul de rezervă al Guvernului și împărțiți nejustificat primăriilor și consiliilor județene prin ordonanțe de urgență.

,,E îngrijorător faptul că aceste 2 miliarde s-au dus la creșterea rezervei Guvernului și au plecat către primării și s-au dus deci către alte destinații, deci au majorat fondul de rezervă. Ceea ce mă îngrijorează e că restul de valoare de investiții prevăzute în buget, banii ăia trebuiau utilizați cu maximă eficiență, a spus la Europa FM, Nicolae Văcăroiu.

Odată ajunși la autoritățile locale, banii s-au risipit.

Inspectorii Curții de Conturi au constatat că, în 2014, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus atunci de Liviu Dragnea, a făcut plăți de aproape un milion de lei pentru finanțarea unor lucrări, deși ele se pe terenuri aflate în litigiu și nu au putut obține autorizațiile necesare. Toate aceste obiective au rămas abandonate, precizează Curtea de Conturi.

Nu doar drumurile județene au fost abandonate, ci și autostrăzile, spune Nicolae Văcăroiu.

,,Sunt probleme mari la CNADNR dar nu numai aici ci și în ceea ce privește drumurile județene. Studii de fezabilitate făcute…n-aș spune în prostie că e un termen…dar tendința la nivelul primăriilor, la nivelul chiar al ordonatorilor mari, principali, de credite este de a elabora studii de fezabilitate și proiecte pentru aprobare la Comisia Europeană în exces. Să nu uitați că fiecare studiu și proitect costă enorm, undeva între 3 și 7 la sută din valoarea investiției.

Președintele Curții de Conturi spune că în ultimii ani, instituția a sesizat parchetele în aproape 700 de cazuri. Alte 70 de sesizări urmează să fie trimise procurorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.