Vadim Tudor, acuzat de fals în declaraţii şi evaziune

Europarlamentarul PRM Corneliu Vadim Tudor este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) că nu şi-a declarat veniturile câştigate din drepturi de autor.

Astfel, ANI a a sesizat, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii.

De asemenea, ANI a sesizat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate de Corneliu Vadim Tudor din drepturi de proprietate intelectuală de la SC Editura Mare SRL şi nedeclarate în vederea impozitării.

Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate s-au sesizat din oficiu în acest caz, după ce în presă a fost publicat un articol, care semnala posibila nerespectare de către preşedintele PRM a prevederilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese.

UPDATE: Inspectorii de integritate s-au sesizat din oficiu în 17.11.2010, în urma publicării de către revista Kamikaze a unui material de presă care semnala posibila nerespectare de către Vadim Tudor a prevederilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese.

Potrivit ANI, Vadim Tudor este asociat unic, din 10.01.2002, în cadrul SC Editura România Mare unde a deţinut, în perioada 10.01.2002 – 29.07.2003, şi funcţia de administrator. Din 31.03.2004 el este asociat, cu o cotă de participare de 95%, la SC Editura Speranţa.

În declaraţiile de avere din 2006 – 2008, Vadim Tudor a menţionat venituri de 40.985 de lei obţinute din drept de autor de la SC Editura România Mare, dar care nu sunt înregistrate în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice. Rreferitor la veniturile realizate în anul fiscal 2008, Corneliu Vadim Tudor nu a menţionat niciun fel de venit în declaraţiile de avere completate şi depuse în calitate de europarlamentar, la data de 07.07.2009, respectiv, 19.10.2009. De asemenea, el nu a menţionat, în niciuna din declaraţiile de avere completate şi depuse în perioada 2006 – 2010, veniturile nete obţinute din drepturi de proprietate intelectuală de la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor şi SC Clauet 99 SRL, în valoare totală de 36.298 lei, mai susţine ANI.

Totodată, Vadim Tudor nu ar fi menţionat în declaraţiile de avere completate şi depuse în calitate de europarlamentar, la data de 07.07.2009, respectiv, 19.10.2009, veniturile obţinute din dividende de la SC Editura Speranţa, în cuantum de 150.000 lei.

Inspectorii de integritate au constatat că Vadim Tudor ar putea fi cercetat pentru fals în declaraţii, ca urmare a declarării necorespunzatoare a adevărului cu privire la activele financiare şi a veniturilor dobândite, conform extraselor bancare şi, respectiv, a documentelor justificative existente în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.