Val de critici după eliminarea celor 102 de taxe nefiscale

Actul normativ care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, votată în unanimitate în Camera Deputaților, cunoscută drept Legea lui Dragnea, este criticată de Guvern, oameni de afaceri, jurnaliști și de analiști politici. Există posibilitatea ca acest act normativ să fie atacat la Curtea Constituțională de către Cabinetul Cioloș.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că unele dintre taxe pot fi eliminate fără probleme, dar altele pot crea dificultăţi bugetare la nivelul anumitor instituţii. Premierul susține că sunt alte taxe care, dacă sunt eliminate şi nu se clarifică situaţia bugetară pentru anumite instituţii, riscă să creeze probleme.

Referindu-se la eliminarea taxei radio-tv, Ciolos a spus că independenţa televiziunii şi a radioului public ţin şi de sursa de finanţare şi, ca urmare, această hotărâre plasează situaţia financiară a celor două societăţi în afara legii. „În momentul de faţă, practic, suntem în afara legii pentru că, din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că statul nu poate să finanţeze o televiziune publică 100% din bugetul de stat din diferite motive.

Unul din elementele de independenţă a televiziunii publice e legat şi de sursa de finanţare. Deci trebuie să ne gândim la ce vrem în loc şi chiar m-aş bucura ca cei care au decis aceste lucruri să vină să ne spună la ce se gândesc pentru viitor”, a mai spus Cioloș. În opinia ministrului de Finanțe, Anca Dragu, sursa de finanţare lipseşte la proiectul PSD adoptat de Parlament, iar Guvernul ia în calcul sesizarea Curţii Constituţionale în acest caz. Legea, iniţiată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut un parcurs record în Parlament, proiectul fiind depus pe 10 octombrie. În doar două săptămâni, legea a trecut de Senat şi de Camera Deputaţilor. „Analizăm această opţiune (de sesizare a Curţii Constituţionale – n.r.).

Pot să va spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanţare, aşa cum prevede legea responsabilităţii fiscale, legea finanţelor publice şi chiar Constituţia.

La nivelul Guvernului susţinem eliminarea unor taxe, acesta a fost şi punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017″, a spus ministrul Finanţelor. Anca Dragu mai spune că, în cazul eliminării taxei radio-tv, impactul bugetar ar fi de circa 600 de milioane lei: „Aici avem două elemente, respectiv finanţarea care nu este prevăzută în proiectul de lege din Parlament şi mai este cadrul legal.

Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio şi televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare şi sunt parte din cadrul legal de funcţionare a radioului şi televiziunii. Nu putem plăti integral funcţionarea acestor două instituţii, pentru că legislaţia curentă nu ne permite acest lucru. Poate fi modificată, e lege organică care poate fi modificată în Parlament”, a mai spus oficialul Guvernului.

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind a soliciat președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge acest act normativ. „Considerăm că eliminarea taxei radio-tv este un atac direct la adresa unui pilon important al democrației, libertatea de exprimare. Practic, prin eliminarea taxei radio tv, gradul de subordonare față de puterea politică a Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune va fi total.

Această lege, odată promulgată, ar întoarce România în anii regimului comunist, când întreaga presă era controlată de partid. Credem că acest demers este unul populist-electoral, întrucât eliminarea taxei radio-tv și susținerea acesteia prin bugetul de stat nu va degreva populația de plata unei taxe, deoarece echivalentul ei va fi suportat tot de cetățeni, Guvernul fiind obligat să majoreze alte taxe pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare ale celor două instituții”, afirmă reprezentanții MediaSind, într-un comunicat remis presei.

Legea lui Dragnea va avea un impact bugetar dublu față de cel prezentat de inițiatori și, dacă multe dintre taxele respective nu se justificau din punct de vedere economic, în cazul taxei radio-tv și timbrului de mediu discuția ar fi trebuit să fie una serioasă, a declarat președintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuț Dumitru, citat de Agerpres.

„Așa cum a prezentat Ministerul Finanțelor, impactul actului normativ este mai mare decât cel pe care l-au prezentat inițiatorii, adică dublu, respectiv 1,6 miliarde de lei. Important este de unde vom găsi banii aceștia, în condițiile în care oricum anul viitor avem o presiune foarte mare pe deficitul bugetar”, a spus Dumitru.

Conform acestuia, o mare parte din aceste taxe nu se justifică din punct de vedere economic, însă eliminarea taxei radio-tv și a timbrului de mediu vor avea un impact semnificativ. „Evident că, probabil, mare parte din aceste taxe nu își aveau rostul din punct de vedere economic, adică costurile de administrare, probabil, erau mai mari decât sumele efectiv încasate. Efortul birocratic, din partea contribuabilului și din partea funcționarilor care administrau taxele respective era foarte mare, dar cred că discuția trebuia să fie una serioasă mai ales pe taxele cu un impact financiar mare, și anume taxele radio tv, respectiv timbrul de mediu”, a subliniat președintele Consiliului Fiscal.

Dumitru susține că în locul timbrului de mediu, care finanța programe precum Rabla sau Casa Verde, trebuie pus ceva în loc, altfel vor fi probleme. „Probabil că acolo nu discutăm de un impact neglijabil, deloc. Este un impact semnificativ și nu avem o soluție pentru problema rămasă”, a mai spus Dumitru. În opinia sa, impactul bugetar al eliminării acestor taxe va trebui acoperit din altă parte, iar sursa ar fi trebuit indicată de inițiatorii Legii.

Profesorul de economie, Cristian Păun, a declarat pentru Digi24, că eliminarea acestor taxe ne ușurează viața, dar că e foarte important ca atunci când reduci aceste taxe „să nu distrugi echilibrul fiscal”. „Eliminarea acestor taxe, consolidarea lor reprezintă un lucru bun şi nu arată decât faptul că, de-a lungul timpului, politicieni au tot inventat taxe, care reprezintă bariere în a funcționa, în a ne desfășura viaţă. Eliminarea lor ne uşurează viaţă. E bine”, a spus Păun.

„Dar e foarte important să ne uităm la taxele importante, mari. Degeaba elimini aceste taxe sau efectul va fi unul pozitiv asupra vieţii noastre, dar va fi unul marginal. Trebuie să ne uităm şi la celelalte taxe, să vedem nivelul lor şi să înţelegem dacă mai e nevoie de reducerea fiscalității. Şi aici mă refer la fiscalitatea pe muncă.

Avem printre cele mai mari taxe pe muncă din Europa, locul 6, şi acest fapt ne poate da un sentiment de îngrijorare”, a continuat Păun. „E foarte important ca atunci când reduci aceste taxe să nu distrugi echilibrul fiscal. E foarte important ca România să fie echilibrată fiscal şi macroeconomic, cu taxe mai mici, mai puţine. E bine să reducem taxe. Atenţie la efectul legat de dezechilibre fiscale. Dezechilibre înseamnă deficite bugetare, îndatorarea României în continuare.

O ţară care funcționează pe datorie nu e o ţară funcţională şi nu are de unde să conducă asta la o dezvoltare durabilă”, a mai adăugat analistul. „Televiziunea publică e un proiect public. E clar că, în acest moment, guvernanţii nu mai doresc să finanţeze acest proiect public. Televiziunea pierde o sursă importantă de venit, care, în acest moment, era fundamentală pentru pierderile pe care le are această televiziune. Pe de altă parte, această televiziune este într-un mediu concurenţial, contracta reclamă la fel ca şi celelalte televiziuni, le concura în zona publică şi există o struţo-cămilă. Bani de la buget combinat cu venituri din publicitate, care introduceau în piaţă un element de incorectitudine faţă de celelalte televiziuni private”, a afirmat legat de taxa Radio-TV, profesorul de economie.

Eliminarea celor 102 taxe îi îngrijorează și pe oamenii de afaceri. „Orice promisiune populistă şi implementarea ei poate avea efecte teribile. Omul de rând se uită şi spune: plătesc mai puţine taxe. Taxa de timbru, auto, taxa Radio-TV, n-o mai plătesc, ce bine! Dar el nu se gândeşte că aceşti bani trebuie să vină de undeva… de unde? De la agenţii economici!”, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham. „Iar agentul economic trebuie să spună: o să majorez preţul bunurilor şi serviciilor. Cine o să cumpere bunurile şi serviciile? Tot cetăţeanul de rând, adică e un cerc pe care-l ştie toată lumea, dar nu-l pune nimeni pe masă în mod clar, de fiecare dată, să vadă care e impactul măsurilor, mai devreme sau mai târziu tot la cetăţeanul de rând ajunge”, a adăugat el.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, pe articole, proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menţinând şi eliminarea taxei radio-tv.

Printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerţului, taxe consulare şi de cetăţenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Naţională de Pensii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.