Valer Blidar și necazurile industriei

De la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale ­(pensii, sănătate, șomaj) vor trece în seama ­salariatului. Companiile nu vor plăti însă mai ­puțin, întrucât vor trebui să-i ­mărească angajatului salariul net pentru ca ­acestuia să nu-i scadă ­veniturile lunare.

– Cum vă afectează aceste schimbări?

– Este normală această măsură pentru că nu compania iese la pensie, salariatul iese la pensie. Prin aceste schimbări fiscale, acestuia i se dublează contribuția la asigurările sociale. Prin faptul că acum plătește firma, salariatul nu are niciun beneficiu, banii merg la bugetul de stat. Firma nici nu pierde, nici nu câștigă dacă trece această sumă în brutul angajatului.

Această lege trebuia să prevadă încă o frază care să stipuleze clar că salariile nete ale angajaților, valabile la data intrării în vigoare a legii, nu pot fi diminuate. Și se rezolva problema, fără tot circul ăsta pe care îl vedem aproape seară de seară la televizor. Este adevărat că statul nu poate mări salariile angajaților din domeniul privat, dar, dacă tot îți ia banii, poate să-ți și spună ce să faci cu ei. Statul ne poate spune: îi poți trece în partea cealaltă, nu ni-i dai nouă, îi treci la angajat. Este vorba despre o sumă care oricum nu e a noastră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.