Valer Marian: „Generalul Coldea a reuşit să-şi impună controlul asupra altor două servicii interne”

„Declaraţiile doamnei Elena Udrea despre Florian Coldea sunt veridice în cea mai mare parte”, spune senatorul Valer Marian într-un interviu acordat ziarului Bursa.

Reporter: Sunteţi unul din puţinii oameni care au adus, în trecut, acuzaţii generalului Florian Coldea. Acum, deputatul Elena Udrea face acuzaţii extrem de grave la adresa şefului interimar al SRI. Cum comentaţi declaraţiile doamnei Elena Udrea?

Valer Marian: Fără a fi un fan al doamnei Elena Udrea, pe care am criticat-o în numeroase declaraţii politice, începând cu „Cazul Alro, un Watergate românesc”, spre deosebire de numeroşi politicieni, analişti şi ziarişti, cred că declaraţiile doamnei Elena Udrea referitoare le generalul Florian Coldea sunt veridice în cea mai mare parte. Şi mai cred că Elena Udrea n-a spus nici 10% din ceea ce ştie.

Trebuie să avem în vedere că Elena Udrea a fost timp de un deceniu sfetnicul de taină al preşedintelui Traian Băsescu şi că a avut relaţii apropiate şi fructuoase atât cu şefii SRI, care au menajat-o în cazul Alro, cât şi cu şefii altor servicii secrete, respectiv cu foştii şefi ai serviciului secret al MAI, chestorii Virgil Ardelean şi Gelu Oltean, cu adjunctul directorului SPP pentru activitatea de informaţii, generalul Alexandru Burian, şi cu directorul STS, generalul Marcel Opriş.

Acuzaţiile Elenei Udrea şi ale Alinei Bica la adresa lui Florian Coldea sunt foarte grave, ajungându-se inclusiv la ameninţări cu moartea, după cum susţin acestea. Credeţi că aceste ameninţări pot fi reale?

Astfel de ameninţări fac parte din arsenalul de intimidare şi contracarare, dar nu cred că există intenţii de finalizare a acestora. Cred că astfel de lucruri sunt posibile doar în state bananiere, în bantustane sau în regimuri autocrate, nu într-un stat membru al Uniunii Europene şi al NATO.

Deputatul Elena Udrea susţine că generalul Florian Coldea conducea, de fapt, SRI şi nu George Maior. Care este opinia dumneavoastră?

Am afirmat că generalul Coldea este şeful de facto al SRI cu mult timp înaintea Elenei Udrea, respectiv începând din anul 2010, în mai multe declaraţii politice, ca „Răpirea din Irak: după 5 ani”(2010), „Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei” (2013) sau „Un altfel de bilanţ al SRI” (2014).

George Maior a avut doar funcţie de reprezentare în calitate de director al SRI, conducerea operativă fiind asigurată de generalul Coldea, care colecta informaţiile adunate de toţi subalternii săi şi decidea modul lor de valorificare.

Florian Coldea era considerat, acum ceva timp, un apropiat al lui Traian Băsescu şi al Elenei Udrea. L-aţi numit în declaraţiile dumneavoastră politice „omul de încredere al preşedintelui Traian Băsescu”.
De ce credeţi ca Florian Coldea a schimbat tabăra politică?

Din dorinţa de supravieţuire, pentru că fostului său stăpân, Traian Băsescu, pe care l-a servit cu devoţiune timp de 10 ani, i-a expirat ultimul mandat prezidenţial şi voia să intre în graţiile următorului preşedinte. Să ne amintim că a mai existat un director al SRI care a declarat după alegerile prezidenţiale din 1996 că a votat schimbarea, cu speranţa că va fi menţinut în funcţie de preşedintele Emil Constantinescu după ce l-a servit timp de 7 ani pe preşedintele Ion Iliescu.

Aţi avut mai multe declaraţii politice privind activitatea domnului Florian Coldea. Aţi primit ameninţări de vreun fel după publicarea acestora? Sau vreun drept la replică din partea generalului Coldea?

Personal, nu am primit ameninţări de vreun fel, dar am aflat din surse din SRI că am fost monitorizat cu maximă atenţie după astfel de declaraţii.

N-am primit niciun drept la replică din partea generalului Coldea şi nu a existat nici o replică din partea SRI.

Cum credeţi că va fi perceput acum SRI, după aceste acuzaţii extrem de grave?

Cu siguranţă că imaginea SRI va fi profund afectată de acuzaţiile doamnei Elena Udrea, după ce, în ultima perioadă, credibilitatea instituţiei a crescut substanţial în sondajele de opinie, datorită implicării în campania anticorupţie.

Am un regret pentru ofiţerii profesionişti, oneşti şi patrioţi din SRI şi cred că numai demisia generalui Coldea ar putea să redea credibilitatea serviciului.

Elena Udrea susţine că Florian Coldea l-a susţinut pe Klaus Iohannis pentru alegerile din 16 noiembrie. Care este opinia dumneavoastră?

Nu cred că a existat o înţelegere în acest sens între domnul Klaus Iohannis şi generalul Coldea. Dar este posibil ca Florian Coldea să fi susţinut alegerea domnului Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, dacă este adevărat că Victor Ponta i-ar fi transmis că-l va schimba din funcţie în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale.

Un argument în acest sens ar fi şi faptul că primarul Aradului, Gheorghe Falcă, care l-a susţinut pe Florian Coldea în promovarea sa în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a devenit în toamna anului trecut unul din cei mai importanţi lideri ai noului PNL şi a fost implicat activ în campania domnului Klaus Iohannis. Nu este exclus nici ca generalul Coldea să fi răspuns unor comenzi externe în acest sens.

Care credeţi că va fi poziţia actualului preşedinte în legătură cu acest scandal?

Cred că ar fi firesc ca preşedintele Klaus Iohannis să profite de acest scandal pentru a face curăţenie la vârful serviciilor secrete din România, care sunt conduse de „copiii de trupă” ai fostului preşedinte Traian Băsescu.

Credeţi că asistăm, de fapt, la o luptă între serviciile secrete?

Nu, nu cred într-un asemenea scenariu, pentru că, în ultimii ani, generalul Coldea a reuşit să-şi impună controlul asupra altor două servicii interne, prin promovarea în fruntea acestora a unor subalterni fideli de-ai săi din SRI, respectiv a chestorului Gheorghe Nicolae la comanda serviciului secret al MAI şi a generalului Costin Nedelea la comanda unităţii informative a SPP.

Cum vă explicaţi ascensiunea fulminantă a generalului Coldea în fruntea SRI?

Am motivat în mai multe declaraţii politice că ascensiunea fulminantă a generalului Coldea se bazează pe nepotism şi obedienţă totală. În prima parte a carierei sale a fost sprijinit de generalul Dan Gheorghe, care a deţinut funcţii de comandă în cadrul USLA, UM 0215 şi SRI şi îi era unchi din partea mamei, şi de generalul Sorin Brăteanu, fost şef al Secretariatului General al SRI, care-i este naş de căsătorie. Şi, după cum am arătat anterior, pentru numirea în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, care s-a produs în 2005, a fost susţinut politic de tandemul arădean, Gheorghe Falcă – Gheorghe Seculici, lideri PDL care se aflau în relaţii de afinitate cu fostul preşedinte Traian Băsescu.

Care mai este legătura între generalul Coldea şi cei care l-au propulsat în această funcţie, respectiv domnul Gheorghe Falcă şi socrul acestuia – Gheorghe Seculici?

Cred că trebuie să fie o legătură de recunoştinţă pentru că, în principiu, sprijinul pe care l-a primit într-un moment hotărâtor pentru cariera sa nu poate fi uitat.

L-aţi cunoscut personal pe generalul Coldea? Dar pe domnul Maior? Dacă da, ce impresie v-au făcut?

Nu i-am cunoscut personal.

Cum l-aţi caracteriza pe domnul Florian Coldea?

Deşi este plin de morgă şi îi place să facă pe misteriosul, generalul Coldea este, în realitate, o persoană lipsită de orizont intelectual (vezi eşecurile la examenele de la Institutul Politehnic din Timişoara şi de la Academia Naţională de Informaţii) şi de capacitate de comunicare, evitând atât luările de cuvânt la reuniuni publice, precum şi contactul cu presa neacoperită. Ofiţeri din SRI care l-au cunoscut mai bine au afirmat, cu mai mulţi ani în urmă, că „este capabil să îngroape orice şi pe oricine”.

Credeţi că domnul Coldea deţine informaţii cu care îl poate şantaja pe fostul preşedinte Traian Băsescu?

Cred că timp de un deceniu a obţinut astfel de informaţii, ţinând cont şi de vulnerabilităţile lui Traian Băsescu.

Susţineaţi într-o declaraţie politică faptul că generalul Florian Coldea şi-a numit în funcţii importante de şefi şi de locţiitori de unităţi oameni de încredere şi buni executanţi. Aveţi informaţii potrivit cărora aceşti oameni mai sunt loiali domnului Coldea?

Aproape sigur aceşti oameni i-au rămas loiali generalului Coldea pentru că viitorul lor depinde de acesta.

Elena Udrea susţine că Sebastian Ghiţă i-a spus că a pierdut controlul la România TV şi că, de fapt, Florian Coldea conduce televiziunea. Este posibil acest lucru?

Cred că da.

Sunt ofiţeri acoperiţi în presa românească?

Nu pot să dau decât un răspuns afirmativ, având în vedere că fostul director al SRI, George Maior, a declarat de câteva ori că serviciul pe care l-a condus are ofiţeri acoperiţi în presă şi că afirmaţiile sale au fost confirmate în cazul ziariştilor Valentin Zaschievici de la Jurnalul Naţional şi Robert Turcescu de la B1TV.

Credeţi că generalul Coldea a făcut poliţie politică?

Nu numai că am simţit acest lucru pe pielea mea, dar implicarea generalului Coldea în activităţi de poliţie politică a fost confirmată de adnotările sale în scop de şantaj în cazul a trei judecători de la Curtea Constituţională care au avizat favorabil cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu în 2007, precum şi de ofiţeri SRI care mi-au relatat că acesta a emis un ordin ilegal privind monitorizarea tuturor politicienilor importanţi (membrii Guvernului, parlamentarii, primarii, preşedinţii de consilii judeţene) şi că operaţiuni în acest sens au fost efectuate de o anumită structură a SRI, respectiv de Structura 3 din UM 0289.

Aţi lansat mai multe acuzaţii la adresa generalului Florian Coldea pe parcursul timpului, pe care le-aţi şi făcut publice. Aţi primit vreun răspuns din partea vreunei instituţii a statului român?

Nu am primit niciun răspuns din partea vreunei instituţii a statului român, nici măcar din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, DNA şi Comisiei parlamentare de supraveghere a activităţii SRI, cărora le-am transmis acuzaţiile formulate public prin declaraţii politice sau interpelări parlamentare.

Cum apreciaţi activitatea organelor de justiţie în perioada Traian Băsescu şi cum credeţi că va evolua ea în timpul lui Klaus Iohannis? Vor fi mai multe sau mai puţine abuzuri/dosare fabricate acum decât înainte?

Consider că, în ultimul an de mandat prezidenţial al lui Traian Băsescu, activitatea organelor de justiţie a înregistrat un nou suflu şi a căpătat o tentă de independenţă, de echidistanţă politică, fapt relevat îndeosebi de creşterea substanţială a DNA în sondajele de opinie. Cred că există premise favorabile ca în mandatul preşedintelui Klaus Iohannis să se întărească independenţa justiţiei şi să crească operativitatea acesteia şi, implicit, să scadă numărul abuzurilor, inclusiv al dosarelor fabricate.

Credeţi că mai există cazuri de participare a lucrătorilor serviciilor secrete la operaţiunile de contrabandă cu diferite produse, inclusiv produse petroliere?

Din păcate, deşi s-a înregistrat o diminuare, mai există astfel de cazuri.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut recent că serviciile de informaţii sunt incontrolabile în acest moment. Sunteţi de acord cu acest lucru?

Cred că Traian Băsescu a avut un moment de sinceritate, numai că el este principalul vinovat pentru extensia vădită a controlului şi puterii principalelor servicii secrete din România, în contextul în care el i-a numit, avansat, menajat, cultivat şi folosit pe şefii acestora.

Elena Udrea susţine: „Cred că societatea civilă ar trebui să se întrebe dacă este normal ca o putere ocultă să influenţeze activitatea instituţiilor democratice ale statului român, dacă un om care ştie exact bubele fiecăruia din cap din Parlamentul României, ale politicienilor, este normal să influenţeze activitatea justiţiei”. Cum comentaţi?

Nu este normal şi este regretabil că s-a ajuns aici, iar instituţiile abilitate, respectiv Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Parlamentul şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să ia urgent şi ferm măsuri pentru curmarea unei astfel de situaţii.

În calitate de parlamentar, consider că se impune schimbarea multor membri ai Comisiei parlamentare de supraveghere a activităţii SRI, pentru că aceasta să-şi îndeplinească efectiv rolul său legitim, precum şi să fie constituită o comisie parlamentară de anchetă care să verifice atât acuzaţiile doamnelor Elena Udrea şi Alina Bica, cât şi ale altor politicieni, magistraţi, jurnalişti şi chiar ofiţeri de informaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.