Vama Moravița, blocată de DIICOT (Video)

Mai multe percheziţii au loc marți în Vama Stamora-Moraviţa, fiind vizate zeci de persoane suspectate de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă, complicitate la contrabandă, luare şi dare de mită.

Potrivit DIICOT, în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016 poliţişti de frontieră din cadrul PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale, care erau împărţite între membrii grupării infracţionale, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.

Comunicatul DIICOT

La data de 31.05.2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu ofițeri din cadrul Direcției Generale Anticorupție au efectuat un număr de 41 de percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă, complicitate la contrabandă, luare de mită, dare de mită.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016 poliţişti de frontieră din cadrul PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct şi a şefilor de ture, s-au constituit şi au acţionat în mod coordonat, în cadrul unui grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale, care erau împărţite între membrii grupării infracţionale, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, în special a infracțiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că polițiștii de frontieră implementaseră modalități clar conturate prin care se realiza trecerea prin PTF Moravița a diferitor bunuri și mărfuri (nu doar țigări de contrabandă), anumite mărfuri având denumiri specifice atribuite în limbajul folosit de către contrabandiști și polițiștii de frontieră, precum și tarife fixe ce trebuiau plătite acestora.

Totodată s-a constatat faptul că activitățile ilicite desfășurate prin PTF Moravița nu vizau doar activitățile de contrabandă, ci orice activități apte să genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranți; favorizarea unor infractori dați în urmărire generală, prin permiterea accesului peste frontiera de stat; omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravențională înregistrate la momentul trecerii frontierei și, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o așa-numită “tradiție”, căreia călătorii trebuiau să i se supună. La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Timişoara vor fi aduse în vederea audierii un număr de 60 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.