Vânzarea pe bucăți a Oltchim atrage mai mulți investitori

Consorţiul de administratori judiciari ai combinatului chimic Oltchim a informat Ministerul Economiei asupra faptului că procedura de vânzare se află pe o pistă bună, numeroşi ofertanţi exprimându-şi interesul pentru pachetele de active aflate pe piaţă. Conform ministerului, procesul vânzarii de active ale combinatului se află într-un stadiu avansat, instituția continuând dialogul cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pentru a se asigura că strategia de valorificare a pachetelor Oltchim se desfăşoară în mod deschis, transparent şi nediscriminatoriu. Aflându-se în procedură de insolvenţă şi în consecinţă, fiind administrată de către consorţiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar, acţionarul-statul român nu are prerogative în procedura de valorificare a activelor. Decizia şi modalităţile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare iar cei care decid sunt creditorii. În acest sens, Guvernul a fost informat de consorţiul de administratori judiciari că procesul de vânzare şi criteriile de selecţie au fost aprobate de Adunarea creditorilor (format atât din creditori privaţi, cât şi din creditori publici).

Administratorii judiciari au amânat temporar etapa finală a procedurii de vânzare, până în luna iunie 2017, la solicitarea ofertanţilor, în prezent, aceştia desfăşurând activităţi de due diligence.

Combinatul chimic Oltchim Rm. Vâlcea, deținut de statul român prin Ministerul Economiei, se va rupe în nouă structuri, conform deciziei de modificare a planului de reorganizare luată de Adunarea Creditorilor. ”Modificarea planului priveşte exclusiv metoda de vânzare a Oltchim SA (toate celelalte prevederi ale planului rămânând în vigoare), în sensul în care se va face ofertarea şi vânzarea activelor pe pachete de active funcţionale şi nu prin metoda transferului activelor şi activitţii actuale pe Oltchim SPV, întrucât metoda iniţial aprobată nu observă, în opinia Uniunii Europene, principiul discontinuităţii economice, fapt care atrage riscul recuperării presupusului ajutor de stat de la cumpărător”, se arată într-un document transmis Bursei de Valori București. Modificarea planului de reorganizare a fost votat în proporţie de 53% de către reprezentaţii băncilor care aşteaptă bani de la Oltchim, de 66% în cazul reprezentanţilor salariaţilor, de 93% în cazul celor de la bugetul de stat, în timp ce reprezentanţii chirografarilor (Apele Române şi CET Govora) au fost de acord în proporţie de 100%.

Principiile noii modalități de vânzare a activelor Oltchim sunt următoarele:

– activele vor fi oferite spre vânzare grupate în pachete
– procesul de vânzare se va desfășura într-o manieră transparentă și nediscriminatorie
– nu va exista nicio obligație de transferarea a contractelor (inclusiv celede muncă) sau a salariaților Oltchim către cumpărător(i).
– datoriile societăților debitoare rămân în sarcina acesteia
– prețul pentur active trebuie să fie plătit cel mai târziu până la data încheierii tranzacției de vănzare/cumpărare, dar nu mai târziu de data expirării prezentului plan.

Principiile mai sus menționate nu sunt flexibile, orice schimbare a lor reprezentând o modificare a planului de reorganizare. Din documentul transmis BVB mai reiese că cei care vor prelua activele nu sunt obligaţi să continue activitatea, nu sunt obligaţi să preia angajaţii. Iar dacă vor să preia angajaţii, se face o listă cu cei care vor să treacă la privat. În acest moment, nu se poate trece la aplicarea acestor modificări deoarece este necesar să mai treacă o săptămână până când judecătorul sindic va aproba votul Adunării Generale a Creditorilor, încă două săptămâni în care se poate ataca prin apel, plus câteva zile până la depăşirea tuturor termenilor birocratici.

Activele scoase la vânzare sunt uzinele clor-alkali, uzina oxo-alcooli, uzinele propilen-oxis și polipoli, servicii site, care include incinerarea deșeurilor, apa, mentenanță și capacitățile de stocare, vagoane cale ferată, procesare PVC, uzina petrochimică,VCM/PVC, uzina petrochimică, Uzina Anhidra Ftalică.

Modificarea planului de reorganizare a combinatului este propusă de către Consorțiul de administratori judiciari compus din Rominsolv SPRL și BDO Business Retructuring SPRL.

Oltchim a avut un profit net de 11,37 milioane lei (2,5 milioane euro) anul trecut, după ce în 2015 a raportat pierderi de 48,46 milioane lei. Totodată, cifra de afaceri a avut o creştere de 1,7%, ajungând la 754,8 milioane de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.