„Vara s-a sfârşit”, la Festivalul Film de la Montréal

ICR New York susţine participarea filmului românesc „Vara s-a sfârşit” / „Summer’s Over”, regizat de Radu Potcoavă şi produs de ICONproduction, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Cinema City (2016, 105 min, filmat în Cernavodă, România), în competiţia mondială din cadrul celei de a 40-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Montréal (FFM) (http://www.ffm-montreal.org/), care are loc în perioada 25 august – 5 septembrie 2016.

Scopul declarat al Festivalului este „de a încuraja diversitatea culturală, de a promova arta cinematografică de pe toate continentele prin stimularea dezvoltării unui cinema de calitate, de a face cunoscute filmele de autor şi de inovaţie, de a descoperi şi a încuraja noi talente, de a favoriza întâlniri între profesioniştii filmului din întreaga lume”. FFM este singurul fesival competitiv din America de Nord recunoscut de FIAPF (Fédération internationale des associations de producteurs de films). Festivalul prezintă cca. 400 de filme, provenind din cca. 80 de ţări, şi cuprinde mai multe secţiuni, între care „World Competition” / „Competiţia mondială” – în care va concura filmul lui Radu Potcoavă – reprezintă „vârful de lance” al Festivalului. Este secţiunea în care sunt incluse premierele internaţionale şi mondiale şi la care se acordă cele mai importante premii ale Festivalului. Conform spuselor lui Serge Losique, Preşedintele FFM, Festivalul reprezintă evenimentul cultural din Québec care înregistrează cea mai mare acoperire mediatică în presa internaţională.

„Vara s-a sfârşit”, cel de-al treilea lungmetraj semnat de Radu Potcoavă, are premiera mondială în cadrul FFM în data de miercuri, 31 august 2016, ora 11.00, la Cinéma Impérial.

Atunci când Alex îl roagă pe Mircea să îl ajute să îşi însceneze răpirea pentru a-l pedepsi pe tatăl său, care nici anul acesta nu a venit în România să-l vadă, Mircea acceptă fără ezitare, nerealizând implicaţiile pe care astfel de jocuri periculoase le pot avea.

La festival vor fi prezenţi, pentru promovarea şi proiecţia de gală a filmului, regizorul Radu Potcoavă şi cei doi actori principali, copii minori Nicholas Bohor (Mircea) şi Dan Hurduc (Alex). Cu acest prilej, regizorul va susţine o serie de prelegeri, iar echipa va participa la o sesiune de Q&A după proiecţie.

Radu Potcoavă

Din distribuţie mai fac parte: Șerban Pavlu (Geo), Ofelia Popii (Elena), Dorian Boguţă (Toader). Scenariu: Cristina Bîlea. Director de fotografie: Oleg Mutu.Montaj: Cătălin Cristuţiu. Sunet: Marius Obretin. Scenograf: Mălina Ionescu. Costume: Svetlana Mihăilescu. Producător: Velvet Moraru.

Regizorul şi scriitorul Radu Cristian Potcoavă (n. 1978, Bucureşti) a absolvit Facultatea de regie de film la Universitatea Hyperion din Bucureşti (2001) şi a urmat un program de specializare pentru scenarişti la Binger FilmLab din Amsterdam (2006). Filmografia sa, ca regizor şi scenarist, include: Mă cheamă Costin / My Name Is Costin (2015, Premiul Special al Juriului la Transylvania IFF 2016), Mesagerul / The Message(2015), Cuscrii / The In-Laws (2014, pe locul 3 în topul celor mai vizionate filme româneşti în 2014), Tatăl meu e cel mai tare / Daddy Rulz (2012, Menţiune Specială a Juriului la Sarajevo IFF 2012),Dănuţ pleacă pe vapor / Tiger Danny (2008), Aceeaşi gară pentru doi / The Same Station for Two(2001).

Un reportaj AaRC (All About Romanain Cinema) realizat pe platourile de filmare poate fi văzut mai jos:

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.