Varoufakis, încrezător că nu va fi o majoritate în favoarea lui Da

Grecia a ieşit la vot pentru a decide prin referendum dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Pentru validarea referendumului, participarea trebuie să treacă de pragul de 40%, ceea ce este foarte probabil să se întâmple, în condiţiile în care s-au prezentat deja la urne aproximativ 35% dintre cetăţenii cu drept de vot, potrivit televiziunii Mega TV din Grecia, citată de The Guardian.

De asemenea, publicaţia Athens News Agency consideră că participarea la referendumul de astăzi va fi asemănătoare celei de la alegerile din ianuarie, când la urne s-au prezentat 65%.

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, s-a arătat încrezător duminică, acesta afirmând, potrivit CNBC, că, dacă rezultatul referendumului va fi Nu, un acord cu creditorii poate fi obţinut în 24 de ore.

Totodată, într-o declarație pentru ziarul german Bild, Varoufakis a reiterat că va demisiona în cazul în care grecii vor vota Da la rerefendum.

Întrebat dacă el chiar are intenția să demisioneze dacă rezultatul la referendum va fi „da”, el a răspuns: „Absolut”. „(Dar) nu va fi o majoritate în favoarea lui ‘da'”, a adăugat el.

Şi ministrul Apărării, Panos Kammenos,a vrut să dea un mesaj de optimism afirmând că poporul grec „nu este speriat” de situaţia cu care se confruntă ţara: „Să nu uităm că aceasta e ţara în care s-a născut democraţia”, a arătat oficialul.

Kammenos a mai precizat, de asemenea, că bancomatele au fost închise de cei care se opun deciziilor luate de Guvern: „Democraţia oferă cetăţenilor dreptul de a decide, nu celor care încearcă să subjuge popoare şi naţiuni”, a conchis Kammenos.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a declarat, la rândul său, după ce şi-a exprimat, duminică, dreptul la vot, că „nimeni nu poate ignora determinarea unui popor de a-și lua destinul în propriile mâini”.

Grecia decide duminică printre-un referendum dacă țara trebuie să accepte sau să respingă acordul propus de creditorii internaționali (BCE, UE, FMI).

Aceştia sunt întrebaţi dacă „trebuie acceptat proiectul de acord prezentat de către Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI) în timpul reuniunii Eurogrupului din 25 iunie?” .

Primele rezultate sunt aşteptate după ora 21.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.