Varşovia: Germania pune interesele sale înaintea securităţii Europei

La nici o lună de la preluarea puterii de către partidul Lege şi Justiţie al lui Jaroslaw Kaczynski, se încing spiritele în relaţia Polonia-Germania. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz a comparat situaţia politică din Polonia cu o “lovitură de stat”, iar replica Varşoviei nu a întârziat să apară.

Vorbind la radoiul Deutschlandfunk, Schulz a criticat modul în care au înţeles cei din guvernul eurosceptic să preia controlul asupra instituţiilor statului. “Ceea ce se întâmplă în Polonia are caracteristicile unei lovituri de stat şi e dramatic. Merg pe principiul că vom discuta despre asta detaliat în această săptămână, în cadrul PE, sau cel târziu în sesiunea din ianuarie”, a spus Schulz.

Preşedintele PE a făcut aceste declaraţii după acuzaţii similare venite din partea Platformei Civice, fostul partid al actualului presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, care a condus Polonia în ultimii opt ani.

“Acest gen de comentarii – şi nu este pentru prima dată când preşedintele Schulz foloseşte tonul acesta – privind Polonia şi afacerile Poloniei sunt inacceptabile pentru mine”, a declarat noul premier al Poloniei, Beata Szydlo. “Astept ca domnul Martin Schulz să înceteze cu asemenea comentarii, dar şi să ceară scuze Poloniei”, a mai spus premierul de la Varsovia.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, a calificat declaratiile lui Schulz drept “nefondate, nejustificate şi scandaloase”. Ministrul a răspuns şi acuzelor aduse de Germania cum că Polonia nu dă dovadă de solidaritate europeană când respinge cotele obligatorii de refugiaţi gândite de Berlin. “Când le-a permis Germania cetăţenilor polonezi să muncească în Germania, după ce am aderat la UE în 2004? După şapte ani. De ce atunci nu a vorbit nimeni despre lipsa de solidaritate?” “Astăzi Germania primeşte un milion de sirieni, foarte bine, oameni de pe alt continent”, a spus ministrul pentru Berliner Zeitung, într-un interviu publicat marţi. “Polonia a aderat la NATO în 1999, dar nici până astăzi Alianţa nu a trimis trupe în Europa Centrală. Motivul este că Germania este preocupată mai mult de relaţia sa cu Rusia decât de securitatea Europei Centrale şi de Est”. “Prin urmare îi întrebăm pe germani: unde este solidaritatea voastră faţă de partenerul cu care va învecinaţi?”

Toată această dispută în care se implică Bruxellesul a pornit de la decizia noii puteri de la Varşovia de a înlocui capii serviciului de informaţii al armatei, serviciului de informaţii externe şi a contraspionajului. În acelaşi timp, noua majoritate doreşte să numească cinci judecători la Curtea Constituţionala (sunt 15 în total) şi face demersuri în parlament pentru a anula numirea unor noi judecători constituţionali de fosta putere, cu doar câteva săptămâni înainte de a pierde alegerile. Ministrul de Externe polonez a precizat că unii dintre şefii serviciilor secrete deveniseră mult prea implicaţi politic şi erau un risc mai mare la adresa securităţii naţionale decât forţele străine.

Ce a provocat reacţia lui Martin Schulz ţine şi de orientarea extrem de conservatoare, eurosceptică şi anti-imigraţionistă a noului guvern de la Varşovia. “Când populiştii de dreapta au la dispoziţie argumentul ca forţe externe – alte ţări – încearcă să intervină în politica internă a ţării lor pentru a corecta lucrurile, aceasta le sporeşte popularitatea mai mult decât orice. Ar trebui să avem grijă la modul în care vom acţiona”, a spus Schulz.

Pentru partidul lui Jaroslaw Kaczynski, o formaţiune pro-americană şi un anti-rusă, însă eurosceptica, nu este vorba decat despre o “isterie”. “Este o isterie de neînţeles creată de cercurile liberale”, a spus unul dintre europarlamentarii partidului Lege şi Justiţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.