Varujan Vosganian: Scăderea populației, o tragedie a poporului român

Varujan Vosganian scrie pe blogul său despre scăderea populaţiei României și despre consecințele dramatice care decurg de aici, în contextul, desigur, unui recensământului prost organizat.

Vicepreședintele PNL trage un semnal de alarmă și spune că “până acum, românii născuţi şi crescuţi în străinătate au fost pierduţi pentru cultura română şi spaţiul identitar românesc. Dincolo de rădăcinile solului românesc, limba română îşi pierde vigoarea şi identitatea românească păleşte”.

 „Ştirea potrivit căreia populaţia României a scăzut la 19 milioane este de-a dreptul şocantă. În 1992, populaţia ţării noastre număra 22,8 milioane de locuitori. În 2002 ea a scăzut la 21,6 milioane, iar de atunci, în numai zece ani, am mai pierdut 2,6 milioane de oameni. Aşadar, aproape patru milioane de români în douăzeci de ani…

Nu ştiu în ce măsură putem socoti corecte rezultatele acestui recensământ. Eu, de pildă, dacă nu aş fi cerut insistent la primărie, nu aş fi fost recenzat de nimeni. Şi cunosc mulţi care sunt în situaţia mea. Dincolo de aceste neajunsuri ale referendumului, datorate timpului scurt şi proastei organizări, scăderea populaţiei domiciliate în România rămâne un lucru cert. Ea se datorează, pe de o parte, sporului negativ al natalităţii, dar, în cea mai mare măsură, migraţiei.

Din păcate, în ce priveşte pe românii plecaţi în străinătate, avem două surse de îngrijorare. În primul rând, foarte puţini dintre ei mai doresc să se întoarcă acasă. În al doilea rând, asimilarea lor culturală, în străinătate, se petrece cu foarte mare rapiditate. În prima generaţie de emigraţie se găsesc români valoroşi şi avem numeroase astfel de exemple, inclusiv printre membrii blogului nostru. Ce ne facem, însă, cu următoarea generaţie? Din păcate, spre deosebire de alte neamuri, românii nu au exerciţiul diasporei. Nu cunosc nicio mare personalitate de origine română născută şi educată în afara ţinuturilor istorice româneşti. În nicio istorie a literaturii române, de la George Călinescu până la Nicolae Manolescu, nu veţi găsi nici un nume de scriitor român valoros născut şi educat în diaspora, aşadar în altă parte decât în România, Basarabia, Bucovina sau Valea Timocului. Până acum, românii născuţi şi crescuţi în străinătate au fost pierduţi pentru cultura română şi spaţiul identitar românesc. Dincolo de rădăcinile solului românesc, limba română îşi pierde vigoarea şi identitatea românească păleşte. Cum să facem să nu se întâmple la fel şi de aici încolo?

Patru milioane de români mai puţin în două decenii este enorm. E cam cât am pierdut la Diktatul de la Viena. Există multe popoare pe glob care nici măcar nu numără patru milioane de oameni! Am pierdut un român din cinci!!! E o tragedie prin care poporul român nu a trecut niciodată până acum. Pierderile sunt inestimabile şi ele riscă să afecteze toate echilibrele noastre, de la piaţa forţei de muncă şi bugetele sociale până la puterea creativă a neamului nostru, dacă socotim că cei plecaţi aparţin generaţiilor tinere şi se selectează, mai ales, dintre cei mai curajoşi şi plini de iniţiativă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.