Vasile Blaga a vegheat la creşterea preţului cu 100 de milioane şi a redus securizarea frontierelor cu 1.200 km

Pe 3 martie, în emisiunea “Jocuri de Putere” difuzata de Realitatea Tv, moderatorul Rares Bogdan a mentionat numele fostului ministru de Interne, Marian Săniuţă, printre beneficiarii mitei cu ocazia incheierii, in anul 2004, a contractului pentru securizarea frontierelor Romaniei dintre M.A.I si concernul german E.A.D.S. La solicitarea observatorulph.ro, fostul deputat şi ministru Marian Saniuta a transmis urmatoarea declaratie de presa:

„Resping cu fermitate orice afirmatie privitoare la o posibila implicare a mea intr-o activitate nelegala legata de acest contract. Nu am solicitat si nu am primit vreo suma de bani, avantaj material sau de orice alta natura pentru a influenta in vreun fel incheierea acestui contract. De altfel, pe perioada mandatelor de deputat, averea familiei mele a fost supusa controlului A.N.I, nefiind semnalata vreo situatie ilicita.

Asupra modului in care s-au respectat prevederile legale in vigoare la data semnarii acestui contract de catre S.C.” Comicex” S.A, firma specializata in derularea de operatiuni comerciale speciale aflata in subordinea M.A.I si firma E.A.D.S s-au mai pronuntat odata procurorii D.N.A, in 2006, cu ocazia neinceperii urmaririi penale a ofiterilor impotriva carora M.A.I a facut plangere penala in anul 2005.

Ori dati-mi voie sa spun ca politistii, membri ai corpului de control al ministrului de interne, stiu sa intocmeasca si sa argumenteze o plangere penala.

Din datele prezentate in emisiunea difuzata in seara zilei de ieri de postul Realitatea Tv, rezulta ca s-a descoperit de catre organele de ancheta un circuit financiar suspectat de posibile actiuni de mituire a celor responsabili de negocierea, aprobarea si semnarea acestui contract.

Din datele pe care, pana acum, presa le-a oferit cu darnicie, rezulta ca relatia dintre firmele Fujitsu Siemens Austria si E.A.D.S Germania s-a conturat in luna ianuarie 2005, cu ocazia unei plati facute in avans intre cele doua companii, a continuat si s-a consolidat in anul 2006, cu ocazia semnarii unui contract cadru individual pentru achizitia de bunuri si servicii in cadrul contractului privind livrarea la “cheie” a unui sistem tehnic integrat pentru securizarea frontierei de stat a Romaniei si a continuat apoi pe durata derularii acestui contract.
Ori, in anul 2005 eu nu mai ocupam functia de ministru si nu mai aveam cum sa influentez in vreun fel alegerea unui subcontractant sau a altuia, si in acest fel sa particip la o activitate ilegala.

De altfel, potrivit prevederilor initiale ale contractului, alegerea subcontractorilor era atributul exclusiv si autonom al partii germane, partii romane revenindu-i sarcina, potrivit legislatiei in vigoare, de a acorda avizele de securitate pentru aceste firme.

Tot in emisiunea de ieri seara au fost nominalizate si firmele Profinet si Gessa Advisory Services B.V ca posibili vectori ai platii unor sume de bani pe filiera E.A.D.S-F.T.S-Profinet-Gessa.

Platile facute de catre F.T.S s-au efectuat in lunile aprilie-mai 2005, conform acelorasi date prezentate de presa, dupa ce eu predasem cheile ministerului de interne la sfarsitul lunii decembrie 2004. Sumele de bani virate in conturile Profinet si Gessa Advisory Services B.V au fost returnate in anul 2006 pentru neindeplinirea prevederilor contractelor incheiate in luna februarie 2005.

Deci, din nou la o diferenta de timp importanta dupa ce eu nu mai ocupam functia de ministru de interne.

Doresc sa mentionez faptul ca premergator, pe timpul si ulterior negocierii si incheierii contractului pentru securizarea frontierei de stat, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din cadrul M.A.I a monitorizat, conform atributiilor legale ce-i reveneau, intreg procesul derulat de comisia de negociere si concernul german, niciun raport asupra aparitiei vreunei ilegalitati nefiindu-mi prezentat sau adus la cunostinta intr-o forma sau alta.
Totodata, de la momentul negocierii si semnarii contractului cu firma E.A.D.S si pana la momentul intrarii in efectivitate a contractului conform prevederilor legale in vigoare dar si a prevederilor contractuale, nicio alta structura a statului roman nu mi-a semnalat aparitia vreunei ilegalitati pentru a putea dispune masuri legale pe baza de probe.

Conform legii privind Statutul Politistului dar si a legislatiei penale, ofiterii implicati in derularea acestei relatii comerciale au obligatia sa sesizeze sefilor ierarhici sau direct organelor de ancheta aparitia oricarei fapte de coruptie.
Nicio astfel de sesizare nu cunosc sa se fi facut de mai bine de 10 ani.
Pe tot parcursul mandatului meu de ministru nu m-am intalnit niciodata cu reprezentantii vreunei companii romane sau straine interesate in stabilirea unor relatii de subcontractare cu firma germana, pentru a face in acest fel vreo presiune privind alegerea unui subcontractor, iar cu reprezentantii E.A.D.S m-am intalnit numai in cadru oficial la Ministerul de Interne si in prezenta a numerosi ofiteri, specialisti in domeniul securizarii frontierelor.
Studiile tehnice, literatura de specialitate si opiniile specialistilor straini din Germania, Spania, Marea Britanie, S.U.A, Elvetia, etc au stat la baza alegerii variantei tehnice optime propuse de E.A.D.S intrucat Romania detinea din 1997-1998 un sistem de radiocomunicatii voce securizat furnizat tot de E.A.D.S, in valoare de cca 160 milioane usd si care deservea si Politia de Frontiera Romana, si M.A.I si a carui implementare se finaliza in orizontul 2002-2003, sistemul tehnic propus initial si negociat in august 2004 era mai ieftin si presupunea o infrastructura mai putin stufoasa cu costuri de achizitie mai scazute dar cu o acoperire radio superioara, si nu in ultimul rand, cu costurile de exploatare cele mai scazute pe durata functionarii sale. Toate acestea, precum si alte caracteristici tehnice ce tin de caracterul militar specific al sistemului de securizare al frontierei de stat, au fost avute in vedere de ofiterii Unitatii de Management a Proiectului in 2004.

Cu ocazia renegocierii acestui contract a fost stabilit “un pret estimativ” de 524 milioane de euro, conform legislatiei in vigoare privind achizitiile publice, prin renuntarea insa la o serie intreaga de dotari tehnice dar si prin schimbarea solutiei tehnice initiale ceea ce , practic, a dus la aparitia unei alte optiuni de securitate in domeniul frontierelor, decat cea initiala. Aceasta decizie, total nefundamentata in opinia mea, a condus la majorarea ulterioara a pretului contractului la 750 milioane euro in 2009, intrucat sistemul tehnic amputat in 2005 nu putea indeplini misiunea pentru care fusese conceput.
In egala masura, fapt prezentat in emisiunea “Jocuri de Putere” lungimea frontierelor acoperite de contractul semnat in anul 2004 cu concernul E.A.D.S a scazut de la 3150 km (totalul lungimii frontierelor Romaniei, inclusiv sistemul de supraveghere maritima SCOMAR ce trebuia interconectat cu sistemul integrat de supraveghere a frontierelor), la 1857 km, frontiere exterioare ale U.E, fara zona maritima, in timp ce pretul a crescut de la 650 milioane euro la 750 milioane euro.

Un calcul simplu arata in mod obiectiv, ca pretul mediu pe km de frontiera securizata s-a dublat, asta ca sa nu amintesc din nou de costurile de exploatare superioare pe care partea romana le va suporta pe intreaga durata de functioanare a sistemului tehnic de supraveghere a frontierelor, in timp ce, in opinia mea, realizarea unui sistem integrat de supraveghere a tuturor celor 3150 de km de frontiera ramane un deziderat indepartat.

Acestea au fost cateva precizari pe care am dorit sa le fac in legatura cu subiectul dezbatut la emisiunea ”Jocuri de Putere” fara a avea pretentia ca am epuizat un subiect supus unei manipulari media de mare anvergura .
Mentionez ca i-am solicitat domnului Rares Bogdan un drept la replica intr-o emisiune cu Domnia Sa pentru a putea sa ma apar in fata unor afirmatii grave si neadevarate care au fost facute la adresa mea si pentru a repune adevarul la locul sau, asa cum ar fi normal.
Marian Florian Saniuta”

Sursa: observatorulph.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.