Vasile Blaga, denunțat de Darius Vâlcov la DNA

Numele lui Vasile Blaga apare în dosarul fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov. Blaga a fost denunțat de Vâlcov în fața procurorilor, potrivit rechizitoriului.

În rechizitoriul prin care Darius Vâlcov a fost trimis în judecată se arată că în anul 2009 el ar fi fost chemat la sediul central al PDL, unde Vasile Blaga i-ar fi transmis că Tehnologica Radion trebuie să câștige licitații.

S-ar fi întâmplat pe vreme când Vâlcov era primar al Slatinei din partea PDL.

„Astfel, inculpatul Vâlcov Darius a arătat că, în anul 2009, a fost chemat de Vasile Blaga la sediul central al Partidului Democrat Liberal și i-a spus, confidențial, că știe că în Olt se va licita pentru niște lucrări de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare, transmițându-i, fără echivoc, că alocarea în viitor a fondurilor pentru unele lucrări la Primăria Slatina se va face sub condiția ca SC Tehnologica Radion SRL să câștige licitațiile. Prin urmare, inculpatul trebuia să intervină pentru anularea licitațiilor, scopul urmărit fiind acela ca SC Tehnologica Radion SRL, prin reprezentantul său Berna Theodor, să câștige toate cele 3 licitații”, se arată în rechizitoriu DNA.

„În justificarea interesului manifestat de Vasile Blaga, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a arătat că avea cunoștință că Berna Theodor a fost consilier personal al președintelui României (Traian Băsescu – nr.), că Tehnologica Radion SRL era condusă „din umbră” de către greii PDL de la acea vreme, „printre care se afla și domnul Vasile Blaga”. În contextul acestei întâlniri, inculpatul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la Vasile Blaga numărul de telefon al lui Berna Theodor, spunându-i-se să-l contacteze că este așteptat. Astfel, l-a sunat pe Berna Theodor și s-a întâlnit cu acesta la sediul Tehnologica Radion SRL, unde s-au purtat discuții despre posibilitățile tehnice și financiare ale societății, martorul lăsându-l să înțeleagă că știe ‘cine este și din partea cui vine’. În perioada 2009-2010, în cadrul unor întâlniri regulate cu Vasile Blaga, atât la partid, cât și în Slatina, cu ocazia unor vizite la blocurile care erau reabilitate și cu ocazia inaugurării unora dintre ele, acesta s-a interesat permanent de Tehnologica Radion SRL”, mai scriu procurorii.

Procurorii vorbesc despre un test poligraf la care ar fi fost supus Darius Vâlcov, care arată că fostul ministru a spus că Vasile Blaga este cel care l-a pus în legătură cu omul de afaceri Theodor Berna.

„Cu prilejul testării poligraf la întrebarea „Minţi atunci când susţii că VASILE BLAGA este cel care te-a pus în legătură cu THEODOR BERNA?”, la care inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN a răspuns „Nu”, s-a constatat că răspunsul inculpatului nu a provocat modificări specifice comportamentului simulat”, arată procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Theodor Berna apare în dosarul lui Darius Vâlcov ca fiind cel care ar fi câștigat o serie de licitații în județul Olt, dar și cel care ar fi plătit un așa-zis comision de 20% din valoarea contractelor câștigate.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată, în stare de arest, joi de procurorii DNA sub acuzațiile de trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Dosarul a fost înregistrat miercuri la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Alături de Darius Vâlcov au fost trimiși în judecată Lucian Petruț Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina — primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.

UPDATE Blaga neagă acuzațiile aduse de Vâlcov

„Nu am făcut niciodată vreo recomandare domnului Darius Vâlcov cu privire la modul de a conduce primăria Slatina și nici vreuna referitoare la procedura de achizciții derulate de primăria pe care o conducea la momentul respectiv. Nu am intervenit niciodată în favoarea vreunei firme participante la licitații în România, nici din poziția de lider al PDL, nici din cea de membru al Guvernului. Nu am fost chemat de nicio instituție pentru da explicații în legătură cu subiecte care fac obiectul vreunei anchete. În eventualitatea în care acest lucru se va întâmpla, voi răspunde întrebărilor autorităților pentru a risipi orice fel de neclaritate sau suspiciune. Am fost și sunt la dispoziția instituțiilor statului pentru a da orice fel de explicații. Regret că numele meu este folosit în declarații pe care persoane aflate într-o situație difică le dau în fața anchetatorilor”, afirmă copreședintele PNL într-un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.