Vasile Dâncu, şef la IRES, profesor la SRI

Sociologul Vasile Dâncu a obţinut recent o catedră la Academia de Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, care reprezintă şcoala de cadre a Serviciului Român de Informaţii.

Vasile Dâncu preda deja de mai multă vreme în calitate de profesor universitar la Universitatea „Babeş-Bolay” (Facultatea de Sociologie) din Cluj, Universitatea din Bucureşti şi în calitate de profesor asociat la Academia de Informaţii.

Faptul că Vasile Dâncu este în acelaşi timp colaborator al unei instituţii a SRI şi şef al unui important institut de sondare a opiniei publice (Vasile Dâncu este preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES) poate ridica semne de întrebare în legătură cu unele rezultate ale sondajelor (date publicităţii sau nu) realizate de IRES, ştiut fiind faptul că serviciile secrete au tendinţa de a întreprinde acţiuni de manipulare a opiniei publice.

Lucrurile devin şi mai interesante atunci când în ecuaţie intervine numele unei grupări cu o rezonanţă aparte: aşa-numitul Grup de la Cluj.

Vasile Dâncu este unul din membrii Grupului, care, în câteva rânduri, a influenţat major deciziile PSD, dar n-a reuşit niciodată să pună mâna pe conducerea partidului. Ioan Rus, un alt membru de vază al Grupului, este în prezent ministru al Turismului în Guvernul Ponta.

Tot din filiera clujeană vine şi actualul director al SRI, George Maior, fiul lui Liviu Maior, fruntaş PSD în anii ’90, care controlează şi Academia de Informaţii „Mihai Viteazul” şi a cărui prietenie cu Vasile Dâncu e de notorietate.

La rândul lui, George Maior a obţinut în această primăvară o catedră la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, unde are, printre altele, cursuri de Intelligence and National Security. Din comisia care i-a acordat titlul de profesor plin a făcut parte fostul ministru Vasile Puşcaş, un alt fruntaş al Grupului de la Cluj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.