Vasile Pușcaș pune lupa pe vitezele Europei

De la Cluj la București, Vasile Pușcaș a făcut o escală la Bruxelles. Unde a glăsuit, ca fost negociator-șef pentru aderarea României la UE și ex-ministru pentru afaceri europene, despre conceptul ”Europa cu multe viteze”.

„Adevărata îngrijorare a României nu este perspectiva <<Europei cu multe viteze>>, ci lipsa unui conducător adevărat și a unei viziuni europene valoroase“, a declarat Vasile Pușcaș, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Euractiv.com.
Vasile Pușcaș este profesor de Relații Internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. El a fost negaciatorul-șef al aderării României la UE și ministru pentru afaceri europene.
Ce ar trebuie să obțină România de la eforturile de reformare a Uniunii Europene? Ce scenarii din Cartea Albă privitoare la direcția viitoare par acceptabile sau inacceptabile?
România, precum și alte state membre, ar trebui să promoveze o reformă structurală a Uniunii Europene, ceea ce ar putea duce la o Uniune mai coerentă și puternică și la o integrare europeană mai intensă. Nici unul dintre scenariile lui Juncker din Cartea Albă nu propune o astfel de reformă, ci invită la o revigorare a procesului de integrare europeană.
Este o „Europă cu multe viteze“ o perspectivă acceptabilă pentru România? Având în vedere mai ales că România și Bulgaria nu au fost încă admise în Schengen, în ciuda îndeplinirii tuturor criteriilor încă de acum șapte ani?
„Europa cu multe viteze“ este o metaforă veche pentru formula unei integrări diferențiate, a cărei arhitectură instituțională și operațională nu a fost încă definită. Eu cred că problema nu este „cu mai multe viteze“, ci lipsa unui „bun conducător“, a conducerii reale și a unei viziuni europene valoroase. Integrarea europeană diferențiată nu înseamnă aplicarea politicii diferențierii față de anumite state membre, cum este cazul aderării României și Bulgariei la Schengen. Dimpotrivă, cred că Uniunea Europeană are nevoie de mai multă incluziune și politică de solidaritate.

Care ar trebui să fie preocupările României în privința Brexitului?

Brexitul ar putea duce la o nouă redistribuire a participării statului membru și a cetățenilor europeni în ceea ce privește binele comun european, precum și la o reconfigurare a puterii în sistemul integraționist european. Românii ar dori o participare mai activă în procesul de integrare, nu prelungirea abordării „afaceri ca de obicei“.

Bugetul Uniunii Europene va fi mai mic după Brexit. Vă așteptați ca fondurile de coeziune ale României să fie tăiate?

În cazul în care procesul de integrare avansează și Uniunea insistă asupra creșterii resurselor proprii, chiar dacă Brexitul va duce la o scădere a surselor bugetare tradiționale, pot fi găsite unele soluții pentru menținerea și îmbunătățirea politicii de coeziune. Fondurile de coeziune pentru România și alte state membre, care au nevoie de astfel de resurse financiare, în acest scenariu, nu ar fi diminuat.

Credeți că proiectul de apărare a Uniunii Europene este o idee bună?
Da, o politică inteligentă de apărare a UE ar putea fi impulsul necesar pentru intensificarea integrării europene, creșterea coerenței interne și consolidarea credibilității politicii externe. Aceast lucru va aduce, de asemenea, la creșterea abilităților de funcționare ale Uniunii în ceea ce privește securitatea internațională. NATO nu este un impediment, ci un mijloc de sprijin pentru extinderea integrării transatlantice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mia Tudose 1890 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.