Vechi arme ale ONG-urilor împotriva guvernelor

Dacă în România au apărut în mediul virtual așa-zise „Ghiduri de nesupunere civică“ pentru lupta împotriva corupției, în Ungaria vecină, nesupunerea civică este luată în calcul ca formă de luptă împotriva legii ONG-urilor cu finanțare străină. Legea a fost aprobată de Parlament la mijlocul lunii iunie și Uniunea Libertăților Civile din Ungaria (TASZ) a anunțat că legea nu respectă Constituția și că i se va opune prin nesupunere civică.

Pe 4 iulie, la Budapesta a fost organizată o conferință pe tema nesupunerii civice, unde a fost citită „Scrisoarea din închisoarea din Birmingham“ a lui Martin Luther King, și ea un ghid al nesupunerii civice, și s-a vorbit despre viitoarele proteste ale ONG-urilor cu finanțare străină din Ungaria. Organizatorul principal al evenimentului a fost Institutul Eotovos Karoly (înființat și finanțat de George Soros). „Dinamica din Ungaria duce către autocrație mai degrabă decât spre democrație liberală“, a spus Zoltan Miklosi, cercetător la amintitul institut, scrie publicația Budapest Beacon. Pentru Miklosi, organizarea unei conferințe despre nesupunerea civică este un semn de „tărie morală“. Unul dintre reprezentanții TASZ a oferit drept exemplu cazuri în care organizația sa a oferit consiliere legală pentru protestatarii care doreau să violeze legea din rațiuni morale personale. Președinta Comitetului Helsinki din Ungaria a declarat la eveniment că „noua lege nu are ce căuta într-o democrație“ și a spus că „nu putea decide altceva“, decât să nu se supună legii care prevede o înregistrare separată și menționarea tuturor surselor de finanțare pentru ONG-urile ce primesc fonduri din străinătate.

Ministrul ungar al Justiției, Laszlo Trocsany, a refuzat să participe la eveniment. „Nu sunt familiarizat cu nesupunerea civică și nici legea nu pomenește ceva despre ea“, declarase anterior ministrul. Cât îl privește pe premierul Viktor Orban, acesta a declarat: „În legea ungară nu există așa ceva“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.