„Vechiul CSM nu şi-a îndeplinit misiunea de garant al independenţei Justiţiei”

De mîine, intră în vigoare mandatul noului CSM, din care face parte şi Gabriela Baltag, fostul preşedinte al AMR, care, alături de Dana Gârbovan, preşedinta UNJR, a fost în ultimii ani o figură centrală în bătălia pentru independenţa Justiţiei şi pentru scoaterea ei de sub influenţa unor factori externi, în special a SRI.

Speranţele în acest nou CSM, ales prin votul tuturor magistraţilor din România, sînt uriaşe, mai ales după ce precedentul CSM a dezamăgit mai ales prin poziţia unor membri care au făcut permanent jocurile unor politicieni sau ale structurilor de forţă ale statului. Au fost magistraţi care veneau din imediata apropiere a Monicăi Macovei, cum a fost figura de tristă amintire a lui Cristi Danileţ, care a discreditat deseori această instituţie prin declaraţiile sale.

Componenţa noului CSM este următoarea: judecătorii Gabriela Baltag, Simona Camelia Marcu, Mariana Ghena, Lia Savonea, Nicoleta Margareta Țînț, Andrea Annamaria Chiș, Evelina Mirela Oprina, Mihai Andrei Bălan și Mihai Bogdan Mateescu şi procurorii Codruț Olaru, Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon și Tatiana Toader. Lor li se adaugă doi reprezentanţi ai societăţii civile şi trei membri de drept: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, ministrul Justiției și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În şedinţa de mîine, noul CSM îşi va alege şi conducerea. Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) ne-a transmis cu acest prilej un Comunicat în care precizează aşteptările acestei organizaţii profesionale de la noul CSM:

În şedinţa de mîine va fi o bătălie importantă pentru cele două funcţii, cea de preşedinte şi vicepreşdinte al CSM, ştiindu-se că, în anii trecuţi, preşedintele Traian Băsescu a reuşit aproape de fiecare dată să-şi impună favoriţii.

Bătălia pentru funcţia de preşedinte al CSM se va da între judecătoarea Gabriela Baltag şi procurorul Codruţ Olaru. Dacă Gabriela Baltag este foarte cunoscută pentru activitatea sa preşedinte al AMR, procurorul Codruţ Olaru are multe bile negre în CV. El face parte din lotul lui Gabriel Oprea de rezervişti avansaţi la excepţional, obţinînd numai în 2011 gradele de locotenent-colonel şi colonel, fiind avansat la general de brigadă cu o stea de către Traian Băsescu, după care a fost reactivat de preşedintele Iohannis. Codruţ Olaru s-a intersectat şi cu dosarul penal al preşedintelui Klaus Iohannis.

În şedinţa de mîine, vom vedea ce importanţă vor avea CV-urile celor doi principali candidaţi la funcţia de preşedinte al noului CSM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.