Vegetarieni sau vegani?

Cei care au ţinut postul Paştelui au fost timp de 40 de zile vegetarieni, adică nu au consumat produse de origine animală. Dar de ce nu au fost vegani, pentru că nici aceştia nu consumă asemenea alimente? Sunt persoane care renunţă doar la carne şi sunt considerate ca fiind vegetariene. Diferenţa dintre vegetarieni şi vegani este relevantă. Mulţi oameni de rând, dar şi vedete promovează acest stil de viaţă. Dar cât de sănătoase sunt aceste diete? Cât de răspândite sunt? Sunt recomandate pe toata durata vieţii?

Statisticile din America, din 2013, potrivit Vegetarian Research Group, arată ca 7,3 milioane de cetăţeni sunt vegetarieni, iar 22,8 milioane (un pic mai mult decât populaţia României – 21,33 milioane) au ales să urmeze o dietă de tip vegetarian, cel puţin o dată. Să nu ignorăm că populaţia Americii are 315,9 milioane de cetăţeni. Iar veganii Americii sunt un milion. În România, nu există statistici clare despre câţi vegetarieni sau vegani sunt. Unii spun că la noi procentul nu ajunge nici la 1% din populaţie.

Diferenţa relevantă între aceste două regimuri este că vegetarienii nu consumă carne, pe când veganii consumă orice aliment care nu e de origine animală, nici carne, nici ouă, nici lapte. De asemenea, principalul motiv pentru care vegetarienii aleg această dietă vizează detoxifierea organismului şi o alimentaţie mai sănătoasă, iar veganii susţin drepturile animalelor. Cei din urmă nu poartă haine făcute din piele/blană de animale şi nici încălţăminte de acest fel, nu utilizează produse care pot avea urme de origine animală sau care au fost testate pe animale.

Celebrităţi ce susţin aceste tipuri de dietă: Bill Clinton a promovat beneficiile veganismului, Ellen DeGeneres a fost vegană, iar acum e vegetariană, Pamela Anderson este susţinător PETA şi vegetariană, actorul Jared Leto este vegan, actriţa Olivia Wilde a creat un site unde promovează stilul de viaţă vegan, iar ca ei mai sunt mulţi alţii.

Pe 1 octombrie este ziua Mondială a Vegetarienilor, iar pe 1 noiembrie, Ziua Internaţională a Veganilor. În România există Societatea Vegetarienilor. Numărul cărţilor cu reţete de mâncare specifică veganilor s-a dublat pe Amzon şi eBay. Ce ne spun toate acestea?

Alimentaţia este, într-adevăr, importantă, dar fără exagerare. Curele de detoxifiere sunt benefice, uneori, pentru curăţarea organismului. Mulţi nutriţionişti afirmă că sunt anumite vitamine, proteine şi alte substanţe pe care organismul le asimilează doar din produse de origine animală, sunt haine şi încălţări de care corpul nostru are nevoie în anumite perioade ale anului. Înainte de a lua orice decizie ce ţine de schimbarea alimentaţiei este foarte important să consultaţi un nutriţionist.

A.D.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.